Reistop5 – Wat gebeurde er achter de schermen in 2021?

We staan ondertussen met beide benen in 2022, maar het is nooit te laat om terug te blikken op het afgelopen jaar. Vooral wanneer het, ondanks covid, toch zo gevuld was met mooie en waardevolle reizen, accommodaties & bestemmingen. Wat 2021 ons op dit gebied en andere vlakken heeft gebracht? Lees mee met wat er achter de schermen bij Reistop5 gebeurde.

Achter de schermen – over accommodatie bezoekjes

Misschien dat het juist vanwege COVID zo goed ging met Reistop5 (dat klinkt natuurlijk een beetje gek, maar het is wat het is) want door een gemis aan toeristen was er in de meeste accommodaties voldoende plek zodat ik (of een van de gastbloggers van Reistop5) er konden komen overnachten. Dat was een keiharde win-win, want waar ik content nodig heb om te groeien hadden accommodaties zelden zoveel behoefte aan marketing als het afgelopen jaar.

De afgelopen jaren heb ik met name op basis van barterdeals gewerkt: dus een overnachting in ruil voor content. Gelukkig is er in ’21 een voorzichtige verschuiving ontstaan van barterdeals naar betaalde opdrachten. Mooi om te ontdekken dat steeds meer eigenaren van accommodaties de waarde in zien van goede content en daar ook in willen investeren. Want even een open boek: een overnachting in een hotel betekent niet dat het een soort vakantie is (ook al doet insta je dat wel geloven, maar goed, dat is mijn werk;).

Binnenkort komt er een blog online over hoe ik te werk ga tijdens een accommodatie bezoek dus dan kan je er van alles over lezen. Maar ik zal je vast vertellen: veel foto’s maken, veel posten op Insta, filmen, bewerken in Lightroom, een blog schrijven en dan nog de reistijd van en naar de accommodatie. Fantastisch om te doen (ik klaag nooit!), maar geloof me: het is een hoop werk.

Mijn doel voor het komende jaar? Kritischer zijn bij het kiezen van accommodaties die bij Reistop5 passen (boutiquehotels, bijzondere overnachtingsplekken, natuurhuisjes, luxe hotels etc.), mijn content nog beter maken en daarmee de waarde van mijn bezoek verhogen.

Gastbloggers van Reistop5

Altijd zo lekker cliché om te zeggen maar het is wel zo: zonder gastbloggers zou Reistop5 niet zijn wat het is. De diversiteit in bloggers, content en verhalen maakt dit platform juist uniek. Daarnaast zou ik nooit zoveel bestemmingen in mijn eentje kunnen bezoeken, dus het is waanzinnig mooi om dat te mogen delen met andere bloggers. Waar ik eerder regelmatig samenwerkte met gastbloggers die eenmalig voor Reistop5 schreven, werk ik sinds ’21 nog enkel met gastbloggers die zich voor langere tijd verbinden aan Reistop5. Waarom? Omdat dat het leuker maakt voor alle partijen. Je leert elkaar kennen, weet hoe iemand schrijft en ontdekt wat voor soort accommodatie bij iemand past.

Mijn doel voor 2022? Reistop5 verder laten groeien met de huidige bloggers en samen zoveel mogelijk mooie accommodaties en bestemmingen bezoeken. Hoe groter Reistop5 wordt, hoe meer bestemmingen we met z’n allen kunnen bezoeken.

Instagram vs website

Het afgelopen jaar heb ik flink gefocust op mijn Insta. Het maken van mooie content en dat posten op mijn Insta ging gaf ik in veel gevallen voorrang op de artikelen op Reistop5. Waarom? Omdat ik nóg meer geloof in Insta dan in een reisblog. Uiteindelijk willen mijn volgers (althans zo lijkt het) niet teveel lange teksten lezen, maar gewoon kort & krachtig weten waar ze naar toe moeten en waarom. De focus verleggen zorgde voor een mooie groei op Social media. Ik experimenteerde met live-video’s & IG-tv, wat tegelijkertijd niet zorgde voor extra groei en dat heb ik gaandeweg dus weer op een zijspoor gezet. Komend jaar ga ik me weer focussen op beide kanalen, dus zowel mijn Insta als website.

Presentatie-opdrachten

Wat ik als jong meisje later wilde worden? Presentatrice. Toch was ik te onzeker om extra stappen te zetten op het gebied van presenteren en dus bleef het bij een droom. Tijdens een zeilreis rond de wereld begon ik met vloggen wat ik super leuk vond om te doen. Nog extra leuk was het dat de reacties overwegend positief waren. Toen ik afgelopen zomer door een oude vriend werd benaderd of ik een aantal promotie filmpjes voor Citymarketing Amersfoort wilde presenteren zei ik natuurlijk direct ja. Het bleek succesvol en dus staan er voor komend jaar meer opdrachten op de planning. Mijn doel voor 2022? Mijn presentatie-skills verder ontwikkelen en het aantal presentatie opdrachten van het afgelopen jaar verdubbelen.

Fotografie opdrachten- & social media beheer

Vanaf het begin van Reistop5 geloof ik dat wanneer je je hart volgt, je het meest succesvol bent. Niet perse op financieel vlak, want er zijn altijd jobs die wellicht beter verdienen. Maar wanneer je iets doet wat je leuk vindt ben je daar meestal ook goed in. 100% passie in combinatie met een flinke vleug talent zorgen meestal voor succes. Op die manier ben ik gestart met Reistop5, zonder een duidelijk verdienmodel, maar vanuit een passie om dat te doen wat ik leuk vind.

Mijn beloning voor het investeren van met name super veel tijd in mijn reisplatform? Dat ik ondertussen steeds meer fotografie-opdrachten krijg van accommodaties en gevraagd wordt het beheer te doen van hun Social Media. Hoe ik dit heb bereikt? Door veel tijd te investeren in het verbeteren van mijn teksten en fotografie en door actief te blijven op Social media. Mijn doel voor 2022? Meer accommodaties ondersteunen met hun Social media (want er is vaak zó veel winst te behalen) en meer accommodaties fotograferen.

Bestemmingen – daar waar het om draait

Reistop5 draait om ontdekken & beleven. En we hebben afgelopen jaar zeker niet stil gezeten. De volgende accommodaties hebben we bezocht:

*Blogs volgen

Persreizen

Uitgenodigd worden voor een persreis zie ik als een beloning voor het maken van goede en inspirerende content. In 2020 maakte ik een persreis in Nederland met Visit Wadden, maar in 2021 werd ik voor het eerst uitgenodigd voor twee buitenlandse persreizen. De eerste was naar de Ardennen, de tweede was naar Kaapverdië. Het programma tijdens deze persreizen was mega intens, want je bent van ’s ochtends 08:00 tot ’s avonds laat op pad. Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk ziet in het korte aantal dagen dat je ergens bent. Maar daar ga ik bovengemiddeld goed op. Lekker doorgaan, veel zien, veel foto’s maken, veel ontdekken en nieuwe mensen leren kennen. Voor 2022 is het mijn doel nog veel meer persreizen te maken and meanwhile worden de eerste persreizen al ingepland.

What else?

Wat wil je weten? Waar ben je benieuwd naar? Het is mijn laatste doel om komend jaar zoveel mogelijk openheid te geven naar mijn volgers. Wat je wilt weten, mag je weten. Wil je iets leren? Laat het me weten, dan deel ik kennis en tips met je. Denk je mij iets te kunnen leren? Laat het me weten, want dit wordt het jaar van de ontwikkeling. Ik kijk er naar uit!

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen