Mijn eerste jaar als reisblogger – achter de schermen

Het is precies een jaar geleden dat ik ben begonnen met Reistop5. Vandaag blaas ik dus een kaarsje uit voor mijn 1e blogiversary. Een mooi moment om eens terug te blikken op mijn eerste jaar als reisblogger.

De afgelopen maanden kreeg ik regelmatig vragen over mijn blog, persreizen en inkomsten. Ik heb de vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Waarom ben je met Reistop5 begonnen?

In 2017 en ’18 maakte ik een lange zeilreis. Vertrokken vanaf Nederland zeilde ik samen met m’n man langs de kust van Europa naar Afrika, Zuid-Amerika en uiteindelijk het Caribisch gebied. Een fantastisch en bijzonder avontuur waar ik graag over wilde schrijven. Er waren meerdere partijen geïnteresseerd in mijn reisverhalen en zo schreef ik met veel plezier voor o.a. de Telegraaf, lokale kranten en een zeiltijdschrift. Na deze reis miste ik niet alleen het reizen an sich maar ook het schrijven over bestemmingen.

Na veel brainstormsessies ontstond reistop5.com. Met als idee het creëren van een reisplatform met persoonlijke- en praktische reistips. Gewoon even de handigste tips op een rijtje. Ik schreef over eerder bezochte bestemmingen maar plande ook nieuwe tripjes om daar weer over te kunnen schrijven.

Schrijf je alles zelf?

Nee, ik schrijf zeker niet alles zelf. Meer mensen die schrijven betekent natuurlijk meer content en daarmee een interessanter platform voor de one-stop-shoppers (of in dit geval ‘readers‘). Het lijstje gastbloggers groeit in razend tempo. Dat vind ik een prachtig resultaat! Stuk voor stuk zijn het gepassioneerde reizigers, die plekken ontdekken en er ook nog eens goed in zijn dit op papier te verwoorden. Zonder gastbloggers was Reistop5 niet zo hard gegroeid.

Hoeveel tijd kost het?

De hoeveelheid tijd die ik tot nu toe heb geïnvesteerd in Reistop5 is veel meer dan ik had verwacht. Wanneer je eenmaal bezig bent kan je er niet zomaar mee stoppen, althans zo ervaar ik dat. Dit geldt helemaal voor social media, want wanneer je niet meer actief bent op kanalen als Instagram verlies je snel volgers. Wil je dus groeien moet je content blijven plaatsen, zowel op je website als op social media. Ik denk dat ik per week tussen de 20 en 45 uur bezig ben met Reistop5.

Uiteraard geeft het bezig zijn met Reistop5 me ook een enorme hoeveelheid energie. Het bezoeken van mooie plekken, accommodaties en natuurgebieden is natuurlijk fantastisch, net als het vervolgens weer delen van persoonlijke tips en verhalen.

Ben je al op persreis geweest?

De eerste keer mee als reisblogger op persreis was voor mij een belangrijke mijlpaal. Het deelnemen aan een persreis betekent namelijk dat de betreffende organisatie vindt dat je interessante content maakt. En uiteindelijk draait het natuurlijk om het maken van inspirerende, goede content.

Mijn eerste persreis was in Nederland met ‘Visit wadden’. Ik schreef er meerdere artikelen over: Smaak van de Wadden & Op ontdekkingstocht langs de Waddenkust. Wat deze persreis (naast de reis zelf) zo leuk maakte was de groep mensen. Het is voor mij enorm inspirerend om als reisblogger met andere schrijvers/bloggers op pad te zijn. Je leert van elkaar en kunt met elkaar over interessante onderwerpen sparren. Daarnaast was het ook gewoon reuze gezellig. Ik heb er een aantal waardevolle contacten aan overgehouden.

Op persreis gaan kan je trouwens op twee manieren voor elkaar krijgen: je kunt afwachten tot je zelf benaderd wordt of je kunt proactief zijn en jezelf inschrijven op perslijsten.

persreis reisblogger reistop5

Waar ben je dit jaar allemaal geweest?

Naast heel veel nachtjes weg in Nederland en verhuizen naar Schiermonnikoog ging ik ook een aantal keer naar het buitenland: ontspannen en snowboarden in Winterberg, skiën in de Franse Alpen, 5 dagen naar Parijs, een stedentripje naar Brussel, op ontdekkingstocht in Athene en zeilen langs 8 verschillende eilanden van de Cycladen (Kithnos, Serifos, Antiparos, Paros, Naxos, Koefonesia, Tinos en Siros).

reisblogger griekenland Reistop5

Verdien je geld als reisblogger?

Geld verdienen als reisblogger is niet gemakkelijk. Gelukkig begint het nu de goede kant op te gaan, maar dat was een kwestie van een h-e-l-e lange adem. Dat doe ik als volgt.

Op mijn website maak ik gebruik van affiliate marketing. Wanneer ik oprecht tevreden of enthousiast ben over een accommodatie, bestemming of product schrijf ik daar over en krijg ik een kleine commissie wanneer er iets via mijn site wordt geboekt/gekocht. Hiervoor maak ik o.a. gebruik van affiliate programma’s zoals Tradetracker, Daisycon en Bol.com. Het gaat niet om grote bedragen, maar wat ik zeg, het begint langzaamaan te lopen.

Daarnaast heb ik een aantal dagen gebruik gemaakt van Google Adsense. De advertenties maakte mijn website een stuk minder mooi. Dat vond ik zonde, want ik doe er ontzettend hard mijn best voor de website er zo goed mogelijk uit te laten zien. Daarom heb ik er voor gekozen geen advertenties meer op mijn website te plaatsen van Google Adsense. Laten we eerlijk zijn, die advertenties zijn toch ook ronduit irritant?

Als laatste krijg ik als reisblogger regelmatig opdrachten voor het schrijven van content voor andere platforms. Soms is het voor mij interessant voor linkbuilding, soms levert het geld op. Uiteraard gaat dit altijd in goed overleg.

Waar wil je het komende jaar meer mee bezig?

In het afgelopen jaar zijn er 82 blogs op Reistop5 geplaatst en 266 berichten op Instagram. Ik merk met name de laatste maanden dat zowel het aantal bezoekers op mijn website als via Instagram goed begint te groeien. Het komende jaar wil ik in ieder geval elke week 3 blogs online plaatsen om verdere groei te realiseren (en vooral omdat ik het leuk vind;). Mocht je nooit meer een blog willen missen kan je je hier rechts inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief trouwens!

Het afgelopen jaar heb ik samengewerkt met een hele hoop hotels, Airbnb’s en Bed & Breakfasts. Hoe meer accommodaties ik bezoek hoe enthousiaster ik word over dit soort samenwerkingen. Er is zoveel creativiteit en passie terug te zien in de overnachtingsplek die iemand creëert. Het komende jaar hoop ik er nog veel meer te bezoeken en er over te schrijven.

Daarnaast hoop ik uiteraard mee te gaan op een aantal persreizen, wanneer dat zo is zal ik er natuurlijk uitgebreid over schrijven!

Als laatste wil ik het komende jaar naast schrijven en foto’s maken meer gaan doen met film. Tijdens mijn wereldreis deed ik dat ook al en dat wil ik weer oppakken.

Last but not least…

Uiteraard ben ik blij met alle gastbloggers die voor Reistop5 schrijven. Ik hoop dat ook zij het komende jaar veel mooie blogs schrijven en meer accommodaties voor Reistop5 kunnen gaan bezoeken.

Daarnaast hoop ik dat jij, als lezer van blogs op Reistop5 geïnspireerd zult blijven door wat je leest. Dat je maar mooie reizen mag gaan maken en leuke ideeën op doet via deze website. Feedback, vragen & input zijn altijd welkom!

Liefs Heidi

PS: Vind je het leuk om te schrijven? Misschien word jij dan wel de nieuwste reisblogger/gastblogger voor Reistop5. Stuur een mail naar info@reistop5.com en je hoort zo snel mogelijk van me!

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen

2 comments