‘De smaak van de Wadden’ / op culinaire ontdekkingstocht

De Waddenzee is constant in beweging, elke 6 uur wisselen eb en vloed elkaar af. In die dynamiek gebeurt er een hele hoop. De bodem van het Wad is een stinkende modderpoel, maar tegelijkertijd de huisvesting voor een grote diversiteit aan dieren. Kwelders worden regelmatig overspoeld met zout water, maar zijn daarmee opvallend genoeg de ideale plek voor sommige planten. Lamsoren en zeekralen vinden hun weg naar de oppervlakte en gedijen goed in deze zilte grond.

Het waddengebied is één grote culinaire verrassing en daar mocht ik van proeven. Samen met Visit Wadden ging ik op zoek naar de Smaak van de Wadden. Dicht bij de natuur, vers en duurzaam, lokaal en groen.

Vroeg in de morgen vertrek ik met de veerboot vanaf Schiermonnikoog, met mijn haren in de wind, een zilt briesje langs mijn wangen en een flinke portie nieuwsgierigheid. Onderweg naar de start van een fantastische gastronomische tocht.

Wijngaard Hof van ’t Hogeland Groot Maarslag

Een wijngaard in de provincie Groningen? Ja, het is echt zo! Vol verwondering luister ik naar het dappere verhaal van eigenaresse Elma Middel: ‘Na de aardbevingen wilde ik mijn boerderij verkopen, maar dat bleek niet zo gemakkelijk te zijn, dus moest ik opzoek naar een oplossing. De grond bleek goed voor het verbouwen van druiven dus werd het een wijngaard’. Ik kijk om me heen en zie rijen vol prachtige wijnstokken, waarvan de druiven in september geoogst zijn. Vol enthousiasme vertelt ze dat ze geen bestrijdingsmiddelen gebruikt maar geluk heeft met de bijna altijd aanwezige zeewind. Het resultaat zijn twee heerlijke druiven, de Solaris en Johanniter. Ze verkoopt de Groot Maarslag wijnen aan restaurants in de regio en dat loopt super goed, ‘de oogst van dit jaar is zo goed als uitverkocht’, aldus een trotse Elma.

Tip: elk najaar worden er vrijwilligers gezocht om samen druiven te plukken. De ideale kans om meer te horen en leren over wijngaard Hof van ’t Hogeland!

wijngaard hof van 't hogeland de smaak van de wadden

Abrahams Mosterdmakerij & Restaurant

Wanneer de avond valt komen we aan bij Abrahams Mosterdmakerij. De regio Het Hogeland blijkt niet alleen goed te zijn voor het verbouwen van druiven, ook zwart mosterdzaad wordt hier sinds 2017 met succes geteeld. En dat is bijzonder wanneer je je realiseert dat dit lange tijd werd geïmporteerd uit Canada en Oost-Europa. Abrahams Mosterdmakerij maakt hier de lekkerste mosterd van. We experimenteren naar hartenlust met deze mosterd en voegen het toe aan verschillende gerechten.

Volgens mij heb ik hier zojuist een stukje smaak van de wadden ontdekt

De chefkok laat ons zien hoe hij vers geraapte alikruiken bereidt en ik geniet warempel van de smaak van deze kleine zeeslakken. Volgens mij heb ik hier zojuist een stukje smaak van de wadden ontdekt. Tevreden en gewapend met een potje mosterd verlaat ik de mosterdmakerij.

abrahams mosterdmakerij de smaak van de wadden

’t Ailand

Het is koud en de wind is guur. Ik duik diep in mijn kraag en tuur vanaf de dijk naar een vrouw die op het wad oesters aan het selecteren is. Het blijken Wilde Wad Oesters, met de hand geraapt op wilde oesterbanken in de Waddenzee. Op de vraag of ik zelf ook wat oesters wil openen ga ik enthousiast in. Een paar minuten later sta ik gewapend met een oesterhandschoen- en mes te stuntelen. Ik open er één en wandel het restaurant binnen. Het is er warm en gezellig, met de grote kachel, het uitzicht op de vissersboten en de lange bar. Eigenaresse Barbara vertelt dat ’t Ailand gebouwd is door vissers en gevoed door de zee. De slogan van ’t Ailand eten wat het wad schaft komt tot leven wanneer de gerechten op tafel verschijnen. Ik herken mezelf niet terug terwijl ik smul van de kokkels, mosselen en zelfs oesters. Hoezo dat vond ik nooit lekker? De smaak van de wadden begint me steeds beter te bevallen.

Tip: Ga mee met één van de vele workshop die ’t Ailand aanbiedt, zoals de ‘grote Wadvistocht’ oesters en mossels zoeken.

oesters openen waddenzee
oesters openen smaak van de wadden 't ailand
oesters rapen waddenzee

We laten het mooie Groningen achter ons en rijden de provincie Friesland binnen. Voor ik het goed en wel door heb zit ik tussen de koeien. De meest schone koeien die ik ooit heb gezien trouwens.

Zuco Dokkum

In een stal vlakbij Dokkum staan acht Friese Hollandse koeien te wachten op hun maaltijd: een combinatie van gras, hooi en krachtvoer. Door de goede zorg voor de koeien kan de kwaliteit van de melk worden gewaarborgd. De eigenaren van Zuco Dokkum volgen het proces van gras tot glas en zijn gepassioneerd over het eindproduct. De verse boerderijmelk wordt elke dag in een kleine tank achter de trekker naar Dokkum gereden. Hier wordt 3500 kilo melk per week verwerkt in de kleinste zuivelcoöperatie van Nederland. Bij de taptank in de winkel vullen klanten hun eigen flessen met melk en karnemelk. Daarnaast wordt de melk hier omgetoverd tot o.a. gezonde kefir, romige vla en magisch lekker ijs. Ook dit is de Smaak van de Wadden, over veelzijdigheid gesproken…

zuco dokkum smaak van de wadden
interieur smaak van de wadden zuco dokkum

We rijden langs uitgestrekte weilanden en kleine dorpjes met hoge kerktorens van Dokkum naar onze volgende bestemming Harlingen.

’t Havenmantsje

Havenstad Harlingen is de toegangspoort tot Vlieland en Terschelling. De ligging aan de Waddenzee en een haven vol vissersboten spreken tot de culinaire verbeelding. Hier vinden we vast een stukje van de Smaak van de Wadden. Langs grachten en oude pakhuizen wandelen we richting restaurant ’t Havenmantsje. De locatie aan de haven met uitzicht op de grote zeilboten is fantastisch. Eenmaal binnen in dit voormalige gerechtsgebouw nemen we plaats in het sfeervolle restaurant. De verschillende gerechten en amuses die langs komen zijn een feest voor het oog en smaakpapillen. Chef-kok Marco Poldervaart heeft nagedacht over smaakcombinaties die je verrassen, zoals ijs van bonen met schuim van zure bom en Japanse bouillon met zeewier en vis. Tevreden en geïnspireerd verlaat ik laat in de avond ’t Havenmantsje.

't havenmantsje harlingen review eten
eten havenmantsje harlingen

De kennismaking met de culinaire kant van het Waddengebied smaakt naar meer. De diversiteit is groot, de smaak puur en de ondernemers gedreven en gepassioneerd. Hopelijk heb ik je geïnspireerd om in deze regio op ontdekkingstocht te gaan, er gaat dan zeker een wereld voor je open!

Wil je weten wat je hier naast culinaire activiteiten nog meer kunt doen? Houd deze website dan goed in de gaten, want binnenkort komt er een artikel met leuke activiteiten in de waddenregio online!

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen