TOP 5 – Ontdek Schiermonnikoog in de winter

Wat doen op Schiermonnikoog in de winter? Hier een top 5 met de beste tips voor dit waddeneiland!

Het kleinste bewoonde eiland van Nederland is een gewilde locatie tijdens de zomermaanden. In de winter is het er uitgestorven en erg stil, maar als je na de drukke december maand zin hebt om in alle rust uit te waaien, stevige wandelingen te maken en vervolgens op te warmen bij het haardvuur met een kom snert, dan is Schiermonnikoog bij uitstek de perfecte locatie. Ik boekte een midweek op het eiland in januari en dat was zeker voor herhaling vatbaar.

1. Duinen en zilte lucht

Op Schiermonnikoog kan je eindeloos wandelen of fietsen over de paadjes door de duinen, over de hei en langs het strand. Wandel bijvoorbeeld vanuit het dorp, langs de Wassermann bunker, naar de strandopgang bij strandpaviljoen De Marlijn. Daar kan je je wandeling voortzetten over het strand of even lekker met je hoofd in de wind naar de eindeloze zee staren. Via het oosten van het eiland loop je weer terug naar het dorp (via de Badweg). Ook een wandeling vanuit het dorp naar de vuurtoren of de haven is een aanrader!

2. Warme chocolademelk en snert

Qua strandtenten en borrellocaties moet je in de winter ook wel wat beter zoeken naar een gezellige plek dan in de zomer. Sommige locaties zijn dicht of het is er uitgestorven. Toch vond ik nog een aantal leuke plekken! De hiervoor al genoemde De Marlijn (in de winter alleen in het weekend open!) is een heerlijk strandpaviljoen om na een lange wandeling jezelf te trakteren op een bord dampende snert en er daarna te blijven hangen voor een borrel en een spelletje. Ook bij Zandt aan Zee staat de warme chocolademelk en een kast vol spelletjes voor je klaar. De in de zomer zo bekende Tox bar, waar dan heel wat wordt afgedanst, is in januari misschien een stuk rustiger, maar nog steeds erg gezellig voor een borrel of hapje eten. Daarnaast kan je ook goed terecht bij Café It Aude Beuthus of haal zelf een snelle hap bij traiteur Vrouwe Jacoba.

3. Leuke winkeltjes

Eerlijk is eerlijk, voor een dagje lekker shoppen moet je niet op Schiermonnikoog zijn. Naast wat standaard toeristenwinkels, een boekenwinkel met souvenirs, een drogist met kinderkleding en een soort wereldwinkel, kent het dorp twee winkeltjes waar ik toch altijd even een kijkje ga nemen. De eerste is ‘T Wente en vind je op de hoek van de Badweg en de Langestreek. Ze verkopen hippe accessoires voor in huis, tassen, sjaals, sierraden en andere leuke snuisterijen. Ik kocht er een leuke print van het eiland. De tweede winkel is Retteketet (Middenstreek 11). Zij verkopen voornamelijk dameskleding en accessoires van bijvoorbeeld de merken Moscow, Zusss, Toms en Alchemist. Let wel op, in het laagseizoen zijn veel winkels alleen van donderdag tot en met zaterdag geopend.

4. Lekkernij van het eiland

Je kan niet op Schiermonnikoog zijn geweest zonder strandkoeken te halen – en vooral op te snoepen! – bij de plaatselijke bakkerij Schuthof (Middenstreek 12). De koeken hebben een taaitaai-achtige smaak en voor je er erg in hebt is het pak alweer leeg! Vergeet ook niet een stukje Fryske Sûkerbôle mee te nemen, want die is op Schiermonnikoog toch echt veel lekkerder dan het suikerbrood wat je bij ons in de supermarkt koopt.

5. Opwarmen bij de houtkachel

Na een flinke wandeling over het eiland is er niks zo lekker als opwarmen bij een houtkachel met een goed glas rode wijn. Ik verbleef in huisje Us Wente wat in het dorp ligt en geschikt is voor maximaal 6 personen (3 slaapkamers). Het huisje heeft een aparte keuken die van alle gemakken is voorzien, een badkamer met bad en regendouche en een woonkamer met houtkachel. De inrichting en de authentieke tegeltjes aan de muur zorgen voor een sfeervolle plek. Bovendien stopt de bus naar de veerboot vlakbij en zitten de bakker en supermarkt op loopafstand. De perfecte locatie dus om in de winter een paar dagen te verblijven!

Mirthe Rutgers

‘De afgelopen jaren heeft Mirthe flink gereisd, van verre reizen naar Marokko, Grenada en de Tobago Cays tot mooie tripjes dichtbij huis(Friesland en de Wadden). Haar enthousiasme en leuke manier van schrijven zijn een mooie toevoeging voor reistop5.com’.

Bekijk alle artikelen

1 comment