Op ontdekkingstocht langs de Waddenkust van Groningen

Sinds een paar maanden woon ik op Schiermonnikoog. De diversiteit op dit eiland is enorm, van de brede stranden en het uitgestrekte duingebied tot het prachtige bos en de kwelder. Maar het waddengebied is meer dan Schiermonnikoog alleen en dus werd het hoog tijd de omgeving eens verder te verkennen.

Samen met VisitWadden ging ik op ontdekkingstocht door het Waddengebied, beginnend in de provincie Groningen. Op zoek naar bijzondere natuurgebieden, mooie stadjes en leuke plekken om te eten, drinken en slapen.

Onderdendam

We rijden richting Noordpolderzijl en passeren het idyllische dorpje Onderdendam. Dit plaatsje onder de rook van Groningen heeft een beschermd dorpsgezicht en amper 600 inwoners. Zonder de aanleg van verschillende dijken zou Onderdendam al vaak overstroomd zijn geweest. Het is hier prachtig wandelen langs de authentieke huisjes en historische gebouwen om uiteindelijk neer te strijken bij Restaurant de Molenaar voor een kop koffie.

Je kunt trouwens ook een nachtje in de molen blijven slapen!

Noordpolderzijl

Vanaf de dijk tuur ik in de verte of ik Schiermonnikoog kan zien. Dat lukt me vanaf dit noordelijkste puntje van Groningen niet, maar ik zie wel de prachtige Waddenzee, kwelder en vissershaven. De kwelder is een bijzonder natuurfenomeen, er groeien alleen planten die tegen zout water kunnen. Lage kwelders staan met hoogwater altijd onder water, hoge kwelders alleen met storm. Afhankelijk van de kwelder groeien er zilte groenten zoals zeekraal en lamsoor. De vissershaven van Noordpolderzijl is de kleinste zeehaven van Nederland en is alleen toegankelijk met hoogwater. Als zeezeiler weet ik hoe lastig het is een haven in te varen dat van het getij afhankelijk is. Dat de haven hier niet zo druk is, is dan ook niet verrassend.

Het waait flink op de dijk dus het is tijd om ons op te warmen bij huiskamercafé ’t Zielhoes. Dat wat ooit het huisje van de sluiswachter was, is nu een nostalgisch café. De kast vol spelletjes ziet er aanlokkelijk uit, maar na een kopje thee gaan we verder naar de volgende plek.

Wil je een nachtje slapen op deze bijzondere locatie? Dan kan dat in één van de trekkershutten van ’t Zielhoes. Eenvoudige accommodaties op een waanzinnige plek!

noordpolderzijl groningen uitzicht

Winsum

Op de route van Noordpolderzijl naar Lauwersoog komen we door het dorp Winsum, onderdeel van gemeente Het Hogeland. Wandel in Winsum over het hoogholtje (een hoge voetbrug) en bewonder de mooie Torenkerk. Maar uiteindelijk kom je naar Winsum voor Bistro Refter, Marenland Recreatie en restaurant ‘De Jongens uit de buurt’.

Bistro Refter

Bistro Refter ligt in het centrum van Winsum. Eigenaar en chef-kok Cor Klevering komt ons vertellen wat er op het menu staat. Biologische en eerlijke gerechten passeren de revue. Nog niet eerder heb ik zulke lekkere makreel gegeten en de daarop volgende risotto is net zo’n groot succes. Smaak en beleving gaan hier hand in hand en zorgen voor een heerlijke avond.

Nieuwsgierig naar meer culinaire hotspots in het waddengebied? Lees dan verder via deze link!

Hotel Marenland Winsum

Het is een heldere nacht en de maan geeft een prachtige schittering op het Winsumerdiep. Aan dit water ligt Marenland recreatie, een gezellige plek waar van alles te doen is. Trek er bijvoorbeeld op uit in een kano of fluisterboot en vaar over het Winsumerdiep naar de authentiek omliggende dorpjes. Je hoeft ’s avonds niet naar huis, want je kunt hier blijven slapen in het bedstee hotel, op de camping of in een Scandinavisch huisje.

En wanneer je honger hebt? Dan ga je naar ‘de Jongens uit de buurt’.

De Jongens uit de buurt

Na een heerlijke nacht slapen in de bedstee staat er een uitgebreid ontbijt klaar bij ‘De Jongens uit de buurt’. Dit restaurant bevindt zich ook op Marenland en heeft een heerlijk terras aan de waterkant. Voor de koudere dagen is het goed vertoeven in de onlangs gebouwde serre – inclusief super hippe inrichting.

de jongens uit de buurt winsum groningen

Na het ontbijt is het tijd om door te gaan naar Lauwersoog.

Beleef Lauwersoog

We zijn aangekomen op de grens van Groningen en Friesland. Op de plek waar ik normaal gesproken de veerboot naar Schiermonnikoog pak stap ik dit keer in een Landrover van Beleef Lauwersoog. We gaan op safari in een natuurgebied ‘met een verhaal’. Want wat nu het Lauwersmeer is was vroeger de Lauwerszee. Vanwege overstromingen had het gebied rondom de Lauwerszee bescherming nodig en dus werd er een 13 kilometer lange Afsluitdijk aangelegd. Aan de kant van het Lauwersmeer ontstond een ruig landschap, een wildernis vol bijzondere planten, groeiend op dat wat vroeger de zeebodem was.

Met de Landrover gaan we op pad om kennis te maken met dit gebied. We rijden langs het riet en komen een groep grazende konikpaarden tegen. Het zijn er maar een paar van de 350 die hier rondlopen. De grote hoeveelheid ganzen zorgen voor een waar schouwspel in de lucht. Onze gids vertelt in geuren & kleuren over de dynamische natuur in dit gebied: ‘zonder de konikpaarden groeit het hier dicht, dan wordt het een bos, maar gelukkig eten de paarden het gras tot op de grond weg’.

Zo dicht bij huis word ik verrast door de schoonheid van dit Nationale Park en ergens heeft het ook wat weg van Schiermonnikoog. Genietend van een kopje koffie met uitzicht op de konikpaarden horen we dat het tijd is om verder te gaan.

Nachtje slapen onder de sterren? Ook dat kan in Groningen.

Na Lauwersoog verlaten we de provincie Groningen en rijden we het mooie Friesland binnen. Mijn belevenissen en tips over onder andere Dokkum & Harlingen deel ik binnenkort via reistop5.com!

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen