Hoe ik geld verdien met mijn reisblog deel 1: affiliate marketing

‘Hoe verdien jij geld met je reisblog’? Of: ‘Je reisblog is waarschijnlijk alleen maar een hobby’? Zomaar even een paar veelgestelde vragen waar ik graag antwoord op wil geven. Ja, reistop5 is ontstaan vanuit een passie voor reizen & schrijven. Maar ook ja: ik verdien geld met mijn reisblog en ik wil je graag vertellen hoe ik dat doe! Als ik het kan, kan jij het namelijk ook.

Mijn eerste bron van inkomsten komt middels affiliate marketing. Hiernaast genereer ik ook op een andere manier inkomsten: van betaalde samenwerkingen en opdrachten via marketingbureaus tot inkomsten via mijn e-book. De blogs hierover verschijnen de komende periode.

Affiliate marketing

Waarom affiliate marketing?

Wanneer je werkzaam bent als (reis)blogger doe je dat omdat je het leuk vindt om te schrijven. Maar daarnaast wil je er natuurlijk ook wat mee verdienen. Gelukkig kan dat ook. Een beetje blogger is namelijk flink wat uren per week bezig met het schrijven en creëren van content.

Toen ik 2 jaar geleden begon met mijn blog deed ik dat naast mijn baan. Overdag werkte ik op een kantoor, in de avonduren en in het weekend werkte ik aan mijn blog. Al snel merkte ik dat die combinatie voor de lange termijn niet ideaal zou zijn. Met het stijgen van het aantal views op mijn website en de groei van het aantal volgers op Instagram kwam er de mogelijkheid om meer accommodaties te kunnen bezoeken voor Reistop5. Hierdoor werd het gewoonweg te druk.

Toch kunnen de meeste mensen niet zomaar hun baan opzeggen en maar zien waar het schip strand. Het is belangrijk een goed plan te maken: Wat is je doel? Hoe wil je geld verdienen? Welke nichemarkt kies je?

Mijn doel is om uiteindelijk locatie onafhankelijk te kunnen werken, zodat ik veel kan reizen. Dit hoeft natuurlijk niet persé in het buitenland te zijn, want ook in Nederland ontdek ik fantastische plekken. Hiermee volg ik mijn hart en liefde voor de mooiste accommodaties, natuurgebieden en leukste koffietentjes.

De meest eenvoudige manier om geld te verdienen als (reis)blogger is door middel van affiliate marketing. Concreet zorg jij er middels affiliate marketing voor dat de lezers van jouw blogs naar de website van een aanbieder gaan. Kopen zij vervolgens iets dan krijg jij daar een bepaalde vergoeding voor. Klinkt heel gemakkelijk, maar je moet er wel iets voor doen.

Het is belangrijk een goed plan te maken: wat is je doel? Hoe wil je geld verdienen? Welke nichemarkt kies je?

Hoe genereer je inkomsten middels affiliate marketing?

 1. – door goede en unieke content te creëren krijg je meer views op je website, wat de kans vergroot dat er iets geboekt of gekocht wordt
 2. – zorg dat de affiliate marketing past bij je website: wanneer je schrijft over een vakantie in Portugal passen hier advertenties over vakanties in Portugal, vliegtickets of hotels bij
 3. – maak alleen reclame voor producten/reizen waar jij enthousiast over bent, keep it real!
 4. – plaats niet teveel advertenties/links in 1 blog, dat is namelijk niet SEO-proof én niet fijn voor je lezers.
 5. – maak je website specifiek, hoe algemener de site namelijk is, hoe minder kans dat mensen iets kopen. Andersom werkt dit dus ook: hoe specifieker je site, hoe groter de kans dat je bezoekers doorklikken en iets aanschaffen.

Voor je hier mee aan de slag kunt moet je je natuurlijk wel aanmelden bij verschillende Affiliate Programma’s.

De belangrijkste Affiliate programma’s op een rijtje

 • bol.com is mijn favoriete Affiliate programma en wel om de simpele reden dat ik via bol.com het meeste verdien. Bol.com is niemand onbekend en je kunt er zo ongeveer alles op vinden. Dus of je nou artikelen over boeken schrijft, must-have reisgadgets of spelletjes, je kunt altijd wel een affiliate link kwijt.
 • – deelnemen aan het affiliate programma van Tradetracker is een must wanneer je start met affiliate marketing.
 • Booking.com heeft een goed affiliate programma maar eerlijk is eerlijk, ik verdien daar niet zoveel mee. Dit komt omdat Booking ‘on session tracking‘ gebruikt. Dit betekent dat wanneer iemand eerst via jouw affiliate link naar een accommodatie kijkt, de website weer verlaat en later terug komt jij geen commissie krijgt wanneer er geboekt wordt.
 • Awin is een ook een grote speler op de Affiliate-markt. Er zijn niet veel adverteerders waarbij ik me heb aangesloten via Awin, maar wel een aantal zoals Tui Villas en Aanzee.com.
 • – Ook bij daisycon heb ik me aangemeld, maar daar maak ik minder gebruik van. Zonder reden, maar het wordt anders wel heel veel.
 • – Als laatste heb ik me bij een aantal losse affiliate programma’s aangemeld zoals die van KLM, Wehkamp en Decathlon.

Maak het jezelf gemakkelijk

Wanneer je een tekst hebt geschreven is het best irritant om via al die verschillende affiliate programma’s de juiste links te zoeken en deze weer op de juiste plek toe te voegen aan je blog. Gelukkig heeft LinkPizza daar iets op bedacht, zij veranderen normale links automatisch in affiliate links. Dit geldt natuurlijk alleen voor de adverteerders waarbij ze aangesloten zijn, maar dat zijn er een hele hoop.

Enig nadeel hiervan is dat je uiteindelijk 20% van je verdiende commissie afstaat aan LinkPizza. Tegelijkertijd levert het je zoveel tijd op, dat dat het wat mij betreft waard is. Wel goed om even te checken of ze samenwerken met de adverteerders waar je over schrijft. Veel adverteerders via Tradetracker staan er bij LinkPizza bijvoorbeeld niet tussen namelijk.

Leer & ontwikkel

‘Al doende leert men’ was zelden zo waar. Hoe langer je bezig bent met je website en affiliate marketing, hoe beter je het gaat begrijpen. Affiliate marketing is namelijk een commercieel iets, terwijl we als bloggers vaak schrijven ter inspiratie en voor het vermaak van onze lezers. Daar is niets mis mee, maar wanneer je wil verdienen met affiliate marketing zal je deze twee dus toch moeten combineren.

Wanneer ik schrijf over een accommodatie doe ik dat alleen maar omdat ik er enthousiast over ben (keep it real, weet je nog?). Uiteindelijk wil ik dan dus ook dat iemand een overnachting boekt bij deze accommodatie. Ontwikkel jezelf dus en leer dus te schrijven als een verkoper. Lees ook boeken over affiliate marketing, zoals deze. Kost zo ongeveer niks, maar zorgt wel voor extra kennis over deze belangrijke onderwerpen.

Andere inkomsten

Lang niet alle accommodaties en organisaties waar ik mee samen werk zijn aangesloten bij affiliate programma’s. Soms werk ik op basis van barterdeals (marketing in ruil voor een overnachting) en soms krijg ik betaald voor een samenwerking. Over barterdeals, betaalde samenwerkingen en inkomsten krijgen via een e-book komen binnenkort blogs online. Dus stay tuned (en schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief, zo mis je niets!).

Ontvang de laatste reistips in je mailbox:

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen

2 comments