Vrije tijd reistop5

Balans vinden tussen werk en vrije tijd als (reis)blogger

De balans vinden tussen werk en vrije tijd is als (reis)blogger verrekte lastig. Bijna alles wat je in vrije tijd doet, is namelijk óók interessant voor je blog. Gevolg is dat je zelfs tijdens je vakantie (of juíst tijdens je vakantie) nóg vaker de camera in je hand hebt, blogs aan het schrijven bent en content post op Social media.

Nu wordt het wel verwarrend, want wat als je voor jezelf bent begonnen om meer vrije tijd te hebben? En wat betekent locatie onafhankelijk werken als je alleen maar méér uren werkt en dus weinig mee krijgt van je ‘locatie’? Ik duik er eens wat dieper in, juist omdat die balans zo belangrijk is.

Mijn situatie

Begin 2019 ben ik begonnen met reistop5. Uiteraard had ik voor ik met mijn eigen blog begon al de nodige schrijfervaring opgedaan, o.a. voor de Telegraaf en diverse lokale kranten. Een jaar lang werkte ik zo ongeveer elke avond en in het weekend aan mijn reisblog. Bezocht ik accommodaties? Dan deed ik dat op mijn ‘vrije’ werkdagen. Het verwerken van de content deed ik soms tot laat in de nacht. Helemaal prima om extra uren te werken, maar het voelde niet meer als een bewuste keuze maar als een must. Tijd voor een verandering en wel om de volgende redenen.

Balans is key

Vrije tijd lijkt in onze samenleving een duurzaam goed. Agenda’s zitten vol werk- en andere verplichtingen. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat 2,5 uur vrije tijd per dag (voor werkende mensen) optimaal -en dus voldoende- is. Heb je minder vrije tijd dan resulteert dat in stress, heb je teveel vrije tijd dan voelen mensen zich over het algemeen lui en onproductief.

Het zoeken naar balans is maatwerk en voor iedereen anders. Vaak voel je zelf wel aan wanneer je teveel- of juist te weinig hebt gedaan. Boeken zoals deze kunnen je in deze zoektocht helpen. Blijf dicht bij jezelf en blijf zoeken naar de juiste balans om te voorkomen dat je oververmoeid raakt of je inspiratie verliest.

Leven door de camera

Kies bewust

De weg naar een juiste balans tussen werk en vrije tijd is een ingewikkelde zoektocht. Vooral wanneer er maar een dunne lijn is (of geen lijn) tussen die twee, omdat je in beide gevallen dezelfde activiteiten uitvoert. Een bewuste keuze wanneer je wel of niet werkt is dan erg belangrijk. Doe je dat niet dan sta je continue ‘aan’ en dan geef je je eigen hoofd en lichaam niet de rust die het nodig heeft. Al helemaal tijdens de vakantie is het soms goed even niets te doen.

Wil je de komende tijd toch meer werken en vrije tijd opofferen? Laat het je dan niet overkomen, maar kies er bewust voor. Op die manier heb je nog steeds de regie over je leven en de keuzes die je maakt. Leiderschap ontwikkelen over je leven is belangrijk en zorgt er op den duur voor dat je verder komt.

Als reisblogger ben ik me er van bewust dat ik nu soms wat extra werk, maar dat dat zich later wel terug betaalt in meer vrije tijd. Ik zorg voor een groeiend passief inkomen zodat ik straks geld verdien tijdens het niks doen.

Laat (te) veel werken je niet overkomen, maar kies er bewust voor.

Geniet van het moment

De gemiddelde mens haalt plezier uit het behalen van doelen. Althans… dat denken we. Onderzoek toont echter aan dat het bereiken van doelen niet per definitie gelukkig maakt. Het nastreven van doelen maakt dat wél. Dit wordt ook wel The Arrival Fallacy genoemd, vertaald ‘het bedrog van de aankomst’. Doelgericht zijn is een mooie eigenschap, maar vergeet niet te genieten en leren van de weg er naar toe.

Boekentip: Fokking Druk van psycholoog en trainer Thijs Launspach. In zijn boek wordt onder andere de reden besproken dat we te veel en te hard werken. Nog belangrijker: hij geeft tips om te dealen met stress en een burn-out te voorkomen.

Tijdens het niksen ontstaat creativiteit

Mijn telefoon zat zo ongeveer aan mijn hand geplakt. Wanneer ik ergens wachtte gebruikte ik elke minuut om te werken. Het lijkt heel efficiënt maar eigenlijk is dat het helemaal niet. Vaak kwam er in die paar minuten niet zoveel uit mijn handen, behalve dat ik mijn hoofd weer ‘aan’ zette. Dat gaf me ook nog eens een stresserig/opgefokt gevoel.

Het leek me daarom beter om elke dag een uurtje in te plannen voor de dingen die ik normaal tussendoor doe. Ik laat mijn telefoon nu dan ook thuis/in mijn tas tijdens het wachten in de rij bij de kassa, bij de tandarts in de wachtkamer of waar dan ook. Wat ik heb ontdekt? Op zulke momenten ontstaan de beste en meest creatieve ideeën! Lang leve het niks doen (en dat oké vinden).

Wees actief op verschillende terreinen

Maak jezelf minder kwetsbaar door actief te zijn op verschillende terreinen. Bepaal wat belangrijk voor je is (gezin, sport, werk etc.) en wees op al die terreinen gemiddeld actief. Zou je werk om wat voor reden dan ook wegvallen dan heb je een vangnet. Dat is niet het enige, ben jij op de plek waar je gelukkig van wordt geeft ook dat je inspiratie voor je content (als blogger).

Conclusie

Voldoende tijd voor jezelf nemen, regelmatig niks doen én bewust kiezen voor meer werken dan je normaal doet zijn allemaal net zo belangrijk. Als reisblogger is het ook tijdens je vakantie oké om dagen (of misschien wel langer) alleen maar te genieten zonder constant bezig te zijn met het creëren van content. Niet alleen voor je lichamelijke en mentale welzijn, maar ook om nieuwe inspiratie te krijgen.

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen