Slapen boven de stad: Het Dakhuis Harlingen

Hop, in de auto en op weg naar het hoge Noorden naar wel een heel leuk toppunt! Van de plaatjes die we vooraf van het Dakhuis hebben gezien zijn we wel heel nieuwsgierig en blij geworden. Niet alleen zijn wij liefhebbers van Harlingen, maar ook van unieke slaapplekken. Het Dakhuis schijnt perfect in het rijtje droomplekjes thuis te passen…

Het Dakhuis

Het is echt een Dakhuis, zo bovenop een oud pakhuis gebouwd. Van buiten ziet het er al spectaculair uit. Een lift brengt ons naar de bovenste verdieping van dit prachtige pand. De eigenaresse staat ons op te wachten en vertelt vol trots over de geschiedenis van dit bijzondere gebouw. Lang geleden deed het Dakhuis dienst als machinekamer. Wat en hoe precies is onduidelijk. Iemand met oog voor deze prachtlocatie, een kunstenaar, kocht het en gebruikte het als atelier. Tot het werd omgetoverd tot dit droomplekje en wij er allemaal van kunnen genieten.

Een droomplek in Harlingen

Want dat is het. Stel je voor: je wordt wakker, de eerste zonnestralen maken de kamer warm, je hoort de meeuwen rond de vertrekkende boot richting Vlieland, een kerktoren doet zijn deuntje en je weet dat wanneer je zo rechtop gaat zitten je de stad ziet ontwaken. Kopje koffie erbij & maximaal genieten. Dit is slapen in de top der toppen. We hebben werkelijk een prachtig uitzicht over de stad: we zien de zee, de dobberende bootjes en masten, oude panden en vrolijke wandelaars.

De inrichting & dakterrassen

Het Dakhuis zelf bestaat uit twee verschillende verdiepingen. Daar waar je binnenkomt is de plek om je jas op te hangen en waar een korte trap je naar de eerste verdieping brengt. Hier vind je een kleine, maar fijne badkamer, een complete keuken en een fijne eettafel. Er koud flesje bubbels geeft ons een meer dan warm welkom. Deze verdieping geeft je tevens toegang tot twee schitterende, maar dan ook echt fantastische, dakterrassen. Wat ons betreft zijn deze dakterrassen het absolute hoogtepunt van je verblijf in het Dakhuis. Het uitzicht is fenomenaal, vanaf hier heb je een 360° uitzicht over Harlingen.

Vanaf de eerste verdieping brengt een mooie trap je naar de tweede verdieping. Dit is de plek waar twee heerlijke design stoelen staan, vergezeld door een stapel boeken. De inrichting is minimalistisch en daarmee mooi stijlvol en rustig. Een groot bed met knisperende lakens zorgen voor een goede nacht slaap. De gordijnen laten we natuurlijk open, eerst om te genieten van de sterren en vervolgens om de stad te zien ontwaken.

Over Harlingen

Gelukkig kunnen we op ontdekkingstocht in Harlingen en reserveren we wat tijd in een boekenwinkel om de hoek. In boekhandel Van der Velde koop ik een van de dikste boeken die ik sinds tijden heb gekocht. Ik denk dat ook dit is ingegeven door de rust en ruimtelijkheid van het Dakhuis. Tijd voor lezen terwijl de wind het Dakhuis doet kraken.

Dat Harlingen een geweldige stad is wisten we natuurlijk al (er staan niet voor niets al drie artikelen over deze stad online), maar de hoeveelheid leuke winkeltjes en horeca gelegenheden blijven ons verrassen. ’s Avonds begeven we ons richting de stad voor een heerlijke afhaalmaaltijd van Grand Café Levels. Het is zonde dat we er niet kunnen eten, want het is een super hip ingericht restaurant. Komen we hier terug wanneer het weer kan? Ja, zeker!

Als afscheid halen we de volgende dag een cappuccino-to-go en maken we een schitterende wandeling langs de zee. Wat zouden we graag langer in Harlingen blijven. Nog wat langer lezen in bed terwijl we uitkijken over de stad. Helaas zit het er alweer op. Dakhuis, tot snel. Wij zijn verliefd!

Hoe reserveer je Het Dakhuis? 

Gun jij jezelf ook zo’n heerlijke nachtje (of eigenlijk beter twee nachtjes) weg? Begrijpen we. Het Dakhuis is een unieke spot in Harlingen en het echt waard er eens te verblijven. Reserveren kan rechtstreeks via de Website van Het Dakhuis. 

Just so you know: onze bezoekje aan deze plek werd mede mogelijk gemaakt door Het Dakhuis. Uiteraard delen wij altijd een eerlijke review.

Fransien Schipper