Sal – 5 redenen waarom het de ideale watersport bestemming is

Dat Sal een perfecte winterzon bestemming is, daar hebben we al eerder over geschreven. Maar dat het ook nog eens de ideale plek is voor een watersport vakantie, daar hadden we nog niks over verteld. Met een gemiddelde watertemperatuur van 24°C en een vrij constante passaatwind (die wij ooit gebruikten om oceanen over te zeilen) behoort het tot een van de beste surfplekken ter wereld. Maar er is meer te doen op het gebied van watersport op Sal, we vertellen je er graag over.

Kitesurfen op Sal

Op Sal zijn twee kitesurf stranden te vinden waarvan Kitebeach zonder twijfel de bekendste is. Van over de hele wereld komen kiters naar deze spot om te genieten van de ideale kitesurf omstandigheden: brede witte zandstranden, een warm klimaat en een constant wind. Daarnaast is de wind side-on shore wat het ook voor beginnende kitesurfers een ideale bestemming maakt. Kitebeach is dan ook de plek op Sal waar verschillende kitesurfscholen zich gevestigd hebben, zoals Mitu & Djo Kiteschool Cabo Verde. Lessen beginnen hier op het strand en wanneer je de basis onder de knie hebt kan je al vrij snel het water in. Misschien een sport voor echte daredevils, maar met goede instructeurs toegankelijk voor een breed publiek.

De andere kitesurfspot op Sal is Ponta Preta, wat al jaren de thuishaven is van kitesurf wereldkampioenen. Als beginner heb je hier weinig te zoeken (behalve met het kijken naar de pro’s dan) maar het is een perfecte plek voor gevorderden om te oefenen met springen op de soms hoge golven. Zowel voor beginners als gevorderden is Sal dus een ideale kitesurfbestemming.

Ontdek Sal vanaf het water

Het maken van een boottocht op Sal is wat ons betreft een onmisbare excursie tijdens je vakantie op dit Kaapverdiaanse eiland. Komt nog eens bij dat het geschikt is voor -zo ongeveer- iedereen en je er dus met ieder gezelschap van kunt genieten. Wanneer je kiest voor een tocht met een catamaran, dan kies je voor een tocht met een flinke portie comfort, luxe en gezelligheid.

De zeiltrip start in het fantastische vissersdorpje Palmeira vanwaar je in een ongeveer een uur richting Monte Leão (Lion Mountain) zeilt. Hier wordt het anker uitgegooid en is er tijd om te zwemmen, snorkelen, borrelen & relaxen op de loungebanken. Na iets meer dan een uur wordt er weer koers gezet op Palmeira waar je na een heerlijke middag weer aankomt in de haven. Heb je last van zeeziekte? Lees dan even onze tips om dit te voorkomen zodat je maximaal kunt genieten van deze tocht.

De onderwaterwereld

Leuk om Sal vanaf het water te ontdekken, maar je kunt niet naar huis gaan voor je een beetje van de onderwaterwereld van dit eiland hebt gezien. Voor ervaren duikers is de Buracona grot de meest bekende op Sal. Deze plek wordt ook wel het Blauwe Oog genoemd vanwege het zonlicht dat door een opening in de grot naar binnen schijnt en prachtig weerkaatst in het water. Ga jevoor het eerst duiken, dan kan je het beter rustig aan doen en kiezen voor een andere duikplek op dit eiland.

Ben je niet zo’n duiker, dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een snorkel sessie in het helderblauwe water van Sal. Via Manta Diving Sal maakten wij een combi trip waarbij een aantal gingen snorkelen en een aantal een duik maakten. En dat allemaal al wandelend vanaf het strand het water in. Zo gemakkelijk kan het zijn. Ben je nou een gevorderd duiker, dan is er dus ook genoeg te beleven: van de eerder genoemde Buracana grot tot het Choclasse plateau, er is genoeg te ontdekken hier.

Pedra de Lume – drijven in een zoutmeer

Misschien iets minder actief, maar zeker niet minder leuk (en uniek). Aan de oostkust van Sal liggen de zoutmijnen van Pedra de Lume. We kenden het fenomeen zoutmijnen natuurlijk al van Bonaire maar dit is toch weer een ander verhaal. Naast dat het er prachtig uit ziet, kan je hier namelijk ook in het zoute water drijven. Deze zoutpannen bevinden zich in een krater van een oude vulkaan wat het er in drijven nog net iets spectaculairder maakt. En ben je nou ook niet zo dol op zo’n zout lichaam na een lekkere drijfsessie, dan zijn er douches aanwezig om je weer even op te frissen. Kan je daarna je ontdekkingstocht op Sal weer zonder problemen voortzetten.

Windsurfen bij Ponta Preta

Er is misschien net wat minder aandacht voor windsurfen op Sal, terwijl Sal ook voor deze watersport een top bestemming is. Je hebt er de eerder genoemde voordelen als goede wind, het warme klimaat en de fijne stranden maar dus ook die hoge golven. Met keuze uit meer dan 10 surf locaties op het eiland is er bij elke wind en golfhoogte een geschikt strand te vinden. Houdt er wel rekening mee dat er niet op iedere surfspot spullen te huur zijn en je dus of je eigen stuff moet meenemen of naar een wat drukkere spot op het eiland moet gaan om daar iets te huren.

Sidenote: de (passaat)wind is het meest stabiel tussen november en eind april, de hoogste golven vind je er tussen december en maart. Bezoek je Sal vanwege het watersporten, ga dan dus in deze maanden.

Hoe regel je een vakantie naar Sal?

Corendon vliegt een aantal keer per week naar Sal en heeft qua accommodaties een groot & divers aanbod. Ook op vakantie naar Sal? Check dan de website van Corendon voor alle accommodaties en mogelijkheden.

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen