Bonaire // 5 tips voor je vakantie op dit mooie eiland

Wij waren van plan vijf dagen te verblijven op Bonaire, maar dat werden er vijftien. En toen waren we het nog niet zat. Natuurlijk heb je op een gegeven moment ‘alles gezien’, maar daarna blijf je voor de sfeer. Die is er namelijk uitermate chill, met net dat vleugje extra luxe en comfort waardoor je het er heel lang kunt uithouden. 

Hierbij mijn vijf tips voor je reis naar Bonaire. Ben benieuwd of jij net zo dol wordt op dit eiland als ik!

1. Duiken

Bonaire is één van de beste plekken ter wereld om te leren duiken. Samen met plekken als Koh Tao – Thailand (goedkoop en de perfecte duikomstandigheden voor beginners) en Egypte(prachtig koraal) is het de ideale beginners-duik-spot. Het eiland heeft als bijnaam Divers Paradise en doet zijn naam eer aan door het koraalrif wat zicht uitstrekt tot 300 meter uit de kust. Het behoort tot het Bonaire National Marine Park en heeft strenge regels om het rif te beschermen. Zo ben je verplicht een Marine Park Tag te kopen als je watersport wilt beoefenen en zijn de snorkel/duikplekken die je vanaf de kust kunt bereiken met gele stenen aangegeven. Je hoeft dus niet perse met een boot op pad. Op deze website kun je alle duikspots vinden: duiken Bonaire.

bonaire drone zoutpannen

2. Windsurfen @ Sorobon beach // Jibe City

Heerlijk warm azuurblauw ondiep water, een stabiele aanlandige oceaanwind en een geweldige surfschool: de ideale combinatie voor een (beginnend) windsurfer. Ik weet niet waar ter wereld een betere windsurfplek te vinden is, dus weet jij er één, laat het dan in de comments achter. Als je een scooter of auto hebt gehuurd rijd je zo van Kralendijk naar naar robon Beach. Het hagelwitte strand ligt aan een lagune, Lac Bay, is 8km2, wordt omgeven door mangrovebossen en afgesloten door een koraaldam. Als je het windsurfen al onder de knie hebt kun je bij Jibe City of Bonaire Windsurfplace je equipement huren. Of je neemt een lesje bij een van de vele goede instructeurs.

bonaire jibe city surfen

3. Bonaire verkennen op de scooter

Wanneer je op een warme bestemming bent, is het rijden op een scooter ideaal. Zo ook op Bonaire, want, waarom niet? De warme lucht die langs je armen waait, overal makkelijk kunnen stoppen en genieten van het buiten zijn. Oké, er is één reden om toch een dagje een auto te huren en dat is omdat je dan het Washington Slagbaai National Park kunt verkennen. Met een scooter mag je daar namelijk niet in. Dus, huur zeker een dag een auto voor een bezoekje aan dit park. Voor de overige dagen van je verblijf is een scooter mijn aanrader. Je kunt er voor kiezen de ene dag richting het zuiden te rijden en een andere dag de noordkant van Bonaire te bezoeken.

Route Zuid:

Rijd vanaf Kralendijk richting de bekende zoutpannen waar je verrast wordt door het prachtige gekleurde roze water. Vanaf daar is het maar een klein stukje naar de slavenhuisjes, eerst kom je de witte huisjes tegen en later de gele. Vanaf daar is het nog een kwartiertje rijden langs de woeste oostkant van het eiland voor je bij Lac Bay aan komt. Bij Lac Bay kun je genieten van een hapje en drankje bij Jibe City met een uitzicht op de windsurfers. Vanaf daar ben je zo weer terug in Kralendijk.

Route Noord:

Vanaf Kralendijk rijd je richting het Noorden en kom je langs de luxe woonwijk Santa Barbara Crowns. Wanneer je dit net als ik oninteressant vindt rijd je snel door en kom je uit bij een prachtige weg langs het water, de Queen’s Highway. Deze route laat je langs mooie duik- en snorkelspots rijden waar je overal kunt stoppen om even te kijken naar het helderblauwe water. Een must-see is de 1000 steps en ook een prima pitstop om zelf even te snorkelen. Toen ik er was heb ik een paar onwijs grote schildpadden gezien.

Vanaf de 1000 steps tuf je door langs het water richting het Goto Meer. Leuk om even te stoppen en te kijken naar de honderden flamingo’s die daar staan te chillen. De weg vervolgt zich het achterland in, langs prachtige cactussen en mooie uitzichtpunten en komt uiteindelijk uit in Rincon. Dit oudste dorp van Bonaire is de plek om even wat cultuur te snuiven voor je weer doorrijdt naar Kralendijk.

Let op: een helm is niet verplicht, maar ik zou je niet adviseren in het donker zonder helm rond te rijden over Bonaire. Ondanks de redelijk goede wegen heb je altijd te maken met andere weggebruikers en zijn sommige regels op Bonaire anders dan we in Nederland gewend zijn. 🙂

4. Klein Bonaire

Oh, wat een mooi pareltje ligt er naast Bonaire: Klein Bonaire. Een eilandje van 6km2 op ongeveer 800 meter uit de kust van Bonaire. Wij hadden het geluk dat we Bonaire bezochten met onze eigen zeilboot en dus zo naar Klein Bonaire konden zeilen. Gelukkig varen er de hele dag watertaxi’s heen en weer en is het dus voor iedereen gemakkelijk te bezoeken.

Op Klein Bonaire zijn er vrijwel geen voorzieningen dus ook geen aanlegsteigers wat het al wat avontuurlijker maakt. Veel mensen maken er een snorkeldagje van, ook hier is er ontzettend veel te zien onder water. Daarnaast staat het bekend om de broedplaatsen van schildpadden, wees dus niet verrast als je er onder water eentje tegenkomt. Je kunt ook kiezen voor een wandeling rond het hele eiland, dat kost je ongeveer vier uur. Wanneer je uitgesnorkeld bent brengt de watertaxi je weer terug naar Kralendijk.

5. Zeilen langs de kust

Hoe kan ik als fervent zeezeiler niet de tip geven een dagje te gaan zeilen langs de kust van Bonaire? Als je in Kralendijk bent zie je de tientallen zeilbootjes al heerlijk liggen te dobberen voor de kust. Er zijn verschillende bedrijfjes die zeilboten verhuren, al dan niet met schipper. Doordat de wind er meestal redelijk en stabiel is kun je er goed heen en weer zeilen. Zeil bijvoorbeeld langs de kust richting het Noorden en vanaf daar, afhankelijk van de wind, richting Klein Bonaire. Daar kun je de boot aan een mooring leggen(je mag nergens ankeren rondom Bonaire) en vanaf de boot snorkelen en zwemmen.

Tip: Bonaire is een leuk bestemming om te combineren met het grotere en drukkere Curaçao.

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen

4 comments