Ben jij een reisliefhebber? Dan mag deze travelgear niet missen!

Heb je een mooie reis of leuke vakantie gepland? Dan is het natuurlijk leuk om mooie foto’s en/of filmpjes te maken. Ik heb hier een lijstje gemaakt met de must-have travelgear tijdens je reis. Zo kom je in ieder geval thuis met de vetste beelden. Ook goed voor je instagram trouwens;)

1. Telefoon

Tegenwoordig kunnen smartphones prachtige beelden schieten. Tijdens een onlangs gemaakte lange zeilreis heb ik soms zelfs beelden van mijn smartphone gebruikt voor reisvlogs. Een minimale vereiste om goede content te maken is de mogelijkheid om volledig HD te filmen en bij voorkeur ook in 60 frames per seconde zodat je er later mooie slowmotion-shots van kunt maken. Tegenwoordig worden er veel ‘dual camera phones’ op de markt gebracht waardoor er een geweldig bokeh effect ontstaat. Onmisbaar om de mooiste reisfoto’s te maken.

2. Systeem-camera met standaard lens

Dit soort camera’s laten het verschil toch nog steeds zien met de smartphone. Met name door het diafragma van de lens kun je hier een fantastische onscherpe diepte mee creëren(het eerder genoemde ‘bokeh’ effect). Ook is het zoombereik een groot voordeel, je verliest hier met een goede camera namelijk geen kwaliteit mee. Tijdens onze reis heb ik dankbaar gebruik gemaakt van een Samsung NX30 en later van de Sony A7 serie.

3. Action-cam/GO-PRO

Een waterdichte (actie)camera is een must have tijdens vette trips. Neem hem mee als je van een waterval afspringt, tijdens het suppen of het halen van je paddi(gratis tip: haal deze op Bonaire). Een action-cam van het bekende GO-PRO merk is wel echt de moeite waard als je onder water gaat filmen. Als je toch wilt investeren in een goede action-cam koop dan de GO-PRO Hero 7 Black. Naast superstrakke beelden onder water heeft deze camera ook een zeer goede werkende stabilisator en hyperlapse functie.

4. Drone

Een drone met gimbal(dus niet zo’n goedkope van 10 euro) is echt de moeite waard om mee te nemen op reis. Het mag in deze tijd eigenlijk niet meer missen in je travelgear. Leer wel eerst even vliegen in een risicoloze omgeving want er zijn een hoop factoren die het nog niet zo makkelijk maken. Op eilanden heb je bijvoorbeeld veel wind en bij bergen kan je te maken krijgen met valwinden. Ga er dus pas mee op pad als je goed weet hoe je deze moet bedienen, ook voor de veiligheid van anderen. Voor een ‘klein’ budget is de wat compactere DJI Mavic-Air een topper om mee te nemen.

5. Accessoires

Een extra batterij voor je camera, een lensdoekje, een solar powerbank en voldoende SD-kaartjes werken goed tegen de wet van Murphy. Vaak is je lens precies vies als die pijlstaartrog voorbij komt zwemmen en is daarna ineens je accu leeg. Voorkom dit soort zaken door je goed voor te bereiden. Leeg ook elke avond even je SD-kaartje zodat je gelijk een backup hebt van alle beelden.

Wat voor travelgear neem jij mee op reis?

Tom Schilperoord

‘Hoe avontuurlijker, spannender en uitdagender hoe beter. Tom zeilt zonder enige angst de Atlantische oceaan over en krijgt een adrenaline kick van kitesurfen en snowboarden. Hij schrijft op reistop5 over de beste kitespots die hij tegenkomt en door zijn werk als filmmaker kan hij ons voorzien van goede tips over mee-te-nemen travel gear tijdens vette trips.’

Bekijk alle artikelen