Koffer kwijt op Schiphol? Dit moet je (direct) doen!

Als ervaringsdeskundigen kunnen wij niet anders dan onze tips met je delen. Is je koffer vermist? Dan is het belangrijk dat je direct actie onderneemt om de kans te vergroten dat jij en je koffer weer herenigd worden. En dat blijkt in deze periode niet zo gemakkelijk te zijn kunnen we je vertellen. Maar, er liggen wat taken op je te wachten en hoe beter je het aanvliegt hoe eerder jij je koffer terug hebt. Geen garantie uiteraard.

Een beetje leedvermaak is altijd lekker dus daarom eerst even ons verhaal. Na een persreis uit Turkije vlogen we vanaf Izmir, via Istanbul, terug naar Amsterdam. Het duurde even voor de koffers op de bagageband kwamen maar daarna rolden ze er een voor een op en hadden al mijn reisgenoten binnen no-time hun koffer. Alleen waar mijn grijze koffer bleef was de vraag. Nog eens 20 minuten later bleek dat alle bagage op de band lag en mijn koffer er dus niet tussen zat. Ondertussen was het 22:55 en raakte ik lichtelijk in paniek. De vriendelijke man van de douane verwees me naar Swisspot aan de andere kant van de bagagebanden. Hij vertelde me: je hebt nog 5 minuten en daarna is iedereen naar huis.

Run forest run

Sta je bij de bagageband en ligt jouw koffer er niet tussen? Dan heb je één taak en dat is zo snel mogelijk te rennen naar de juiste plek. Rennen klinkt wat overdreven, maar soms heb je geen tijd te verliezen. Bijvoorbeeld wanneer je op Schiphol landt met een late vlucht óf wanneer meerdere mensen van dezelfde vlucht hun koffer missen. Dus: run Forest run en wel naar de juiste plek. In mijn geval betekende dat rennen naar Swissport bij bagageband 1, die onder meer de bagage afhandelt van TUI, Corendon, Singapore Airlines, Garuda en Turkish Airlines. In het andere geval ga je naar een van de servicebalies van de Airline waar je mee hebt gevlogen (bijna allemaal te vinden bij de bagagebanden).

Vul het online formulier in

Nadat ik full speed naar de balie van Swissport was gerend kon ik daar nog net op tijd melding maken van mijn vermiste bagage. Er werd een online formulier ingevuld en mijn persoonlijke gegevens werden genoteerd. Daarmee is op dat moment de kous af en vertrek je dus naar huis zonder bagage. De dag er na zou ik iets horen over mijn koffer maar bleef het stil. Telefonisch was Swissport vanwege de drukte niet te bereiken dus besloot ik ook zelf contact te leggen met de betreffende Airline (Turkish Airlines dus).

Ook bij de Airline wordt er een dossier aangemaakt van jouw vermiste bagage. Bij Turkish Airlines kan je hier zelf op inloggen en belangrijke documenten uploaden. Eerlijk is eerlijk, het heeft me 6 telefoontjes gekost om de juiste informatie te krijgen om in te kunnen loggen. Bij bijna iedere Airline kan je zelf zo’n formulier invullen en dat is dan ook ons advies. Zo snel mogelijk zoveel mogelijk lijntjes uitgooien.

Schakel je reisverzekering in

Of het eenvoudig is je reisverzekering te bereiken wanneer er geen spoed is? In het hoogseizoen zeker niet. Maar, meld de vermissing van je koffer direct. Dit kan bij bijna iedere reisverzekering online en vermeld daarbij dat je koffer vermist is. Als je koffer niet terugkomt dan weet je in ieder geval dat het bij de reisverzekering bekend is en kan je meestal een gedeelte van de waarde van je spullen terugkrijgen.

Tip: reis je veel zorg dan voor extra bagagedekking

Bewaar de bonnen van noodzakelijk gemaakte kosten

Soms moet je noodzakelijke kosten maken omdat er belangrijke spullen in je koffer zaten die je echt nodig hebt. Bewaar deze bonnen, maak er foto’s van en dien ze indien noodzakelijk vast in bij de Airline. Via Turkish Airlines ging dat vrij simpel: alle bonnen uploaden en vermelden waarom ik deze kosten had gemaakt. Uiteraard is het nu nog wachten op de refund.

Volgende keer doe je het anders

Van elke situatie kun je iets leren toch? Zo was onze koffer moeilijk te vinden omdat het een ‘standaard’ koffer was. Maak gebruik van deze tips en zorg ervoor dat je koffer gemakkelijker te vinden is:

  • Zorg dat je koffer duidelijk herkenbaar is door bijvoorbeeld gebruik te maken van een kofferriem
  • Gebruik altijd een kofferlabel met daarop je persoonlijke gegevens
  • Schaf een Airtag aan zodat je zelf je koffer kunt traceren

Hoe het eindigde?

Na 15 dagen ontving ik het bericht dat mijn koffer was gevonden in Kameroen (!) en naar mij opgestuurd zou worden. Nog eens 4 dagen later werd ik gebeld door Swissport dat mijn koffer inderdaad was gevonden maar weer kwijt was geraakt op de luchthaven van Istanbul. Weer 2 dagen later werd mijn koffer thuis afgeleverd. Het kan gek lopen, maar ik ga nooit meer op reis zonder die Airtag.

24uurin Accommodaties achterhoek amsterdam appartement avontuurlijk bad bedandbreakfast bijzondereovernachting boutiquehotel corona-proof droomplek droomplekjes europa Friesland Gelderland Griekenland Groningen hanzestad hotel indenatuur indestad metdekinderen nachtjeweg Nachtje weg nederland nepal noord-amerika Noord-Brabant noord-holland Overijssel overnachtenindestad overnachtenmetbad reistips Reizen met kinderen Rondreizen spanje stedentrip utrecht vakantiehuis Veluwe wellness Zeeland Zeilen zuid-holland

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen