7 tips voor mensen met vliegangst

Artikelen zoals deze kan je natuurlijk alleen maar schrijven als je zelf ook last hebt van vliegangst. Dus voila, hier is mijn verhaal, out in the open.

Mijn vliegangst begon in 2004. Ik was 20 jaar en had al redelijk vaak gevlogen(het geluk van reislustige ouders). Tot 2004 vond ik vliegen geweldig en dan met name het vrije gevoel van het vliegen boven de oceaan. Het is een bijzonder iets, de realisatie dat de wereld aan je voeten ligt en je (bijna) overal kunt komen. Helaas zorgde een vervelende ervaring(buikgriep & heftige turbulentie) ervoor dat ik vliegangst ontwikkelde. Opeens vond ik vliegen boven de oceaan verschrikkelijk…

Ik heb mezelf al menig keer voor gek gezet in het vliegtuig en zelfs handen van vreemden vastgehouden met de landing. Wanneer de motoren een ander geluid maken denk ik dat ze uitvallen en wanneer we iets stijgen of dalen denk ik dat de piloten de controle over het vliegtuig kwijt zijn. Herken je het?

Toch vlieg ik nog steeds een paar keer per jaar(I know, niet zo milieubewust) en laat ik me niet tegen houden door mijn vliegangst. Maar hoe dan? Hoe lukt het mij elke keer weer in een vliegtuig te stappen? Wat helpt mij?

Feel the fear and do it anyway

1. Blijf vliegen, serieus: blijf vliegen!

Als je de keuze maakt je te laten leiden door angst, dan wordt het steeds moeilijker toch weer het vliegtuig in te stappen. En dat je dit artikel leest geeft aan dat je graag wilt reizen. Blijf het doen, ik meen het, als je ermee stopt wordt angst de baas. Een van de beste stappen die je kunt nemen tegen angst is exposure. Dus door blootstelling aan hetgeen je spannend vindt. Dat is natuurlijk een van de lastigste dingen die er is, maar als je er voor kiest je vliegangst aan te gaan dan is exposure your best friend. Maak het jezelf niet te moeilijk, bouw(als je helemaal gestopt bent met vliegen) het langzaam op, begin met een korte vlucht naar Londen en maak dan steeds langere vluchten.

Eerlijk is eerlijk, er is geen boek wat mij volledige heeft geholpen in mijn strijd tegen vliegangst. Toch is het boek ‘over vliegangst en hoe je er vanaf komt‘ wel een goede eerste stap. Uiteraard staat die in mijn kast. Bij jou ook?

De chaos op Schiphol kan in deze tijd zorgen voor extra stress. Zo was mijn bagage 20 dagen vermist. Nieuwsgierig wat ik deed om deze z.s.m. terug te krijgen? Lees het hier!

2. Kies bewust voor de maatschappij waar je mee vliegt

Eerlijk is eerlijk, alle Europese vliegmaatschappijen zijn veilig. Er zijn ontzettend strenge regels waar maatschappijen aan moeten voldoen(European Aviation Safety Rules) dus dat is echt iets waar je op mag vertrouwen. Toch is er een verschil in de ervaring die je per maatschappij krijgt. Een ervaring is een persoonlijk iets, maar er zijn wel een aantal zaken die je vlucht fijner kunnen maken en dat is nogal verschillend per airline. Zonder hier reclame te maken voor airlines(dat maakt me niet meer zo objectief hé;) zijn er airlines waar ik liever wel en liever niet mee vlieg. Met welke airlines ik hele positieve ervaringen heb deel ik onderaan dit artikel.

Lowcoastairlines vind ik ingewikkeld en dat is voor meer mensen met vliegangst zo. Het idee dat er op sommige zaken wordt bezuinigd(of extra betaald moet worden) vind ik al niet zo prettig. Het krijgen van een hapje en drankje aan boord vind ik fijn, al is het alleen maar voor wat afleiding. Daarnaast wil ik ook graag dat de stoelen comfortabel zijn en alles er solide en stevig uitziet. Als een maatschappij meerdere malen negatief in het nieuws is geweest vermijd ik deze. Het maakt dan niet zoveel uit waar het over is gegaan, ik krijg er dan een negatieve associatie mee en dat wil ik niet. Daarnaast kies ik voor te vliegen met maatschappijen die hoog in de ‘airline & safety ranking‘ staan. Dat maatschappijen hoog scoren is niet zomaar, dat gaat niet alleen over veiligheid, maar vooral ook over een positieve ervaring. Vaak scoren deze airlines goed op persoonlijke aandacht en dan kom ik gelijk bij mijn volgende punt.

3. Vertel aan de purser dat je last hebt van vliegangst

Is het zwak of kinderachtig te vertellen dat je last hebt van vliegangst? Helemaal niet! Je neemt verantwoordelijkheid door je angst te delen en soms lucht dat al wat op. Daarnaast kan er wat extra aandacht aan je besteed worden(als je dat prettig vindt). Hoe ik dat dan doe? Als volgt!

Zodra ik het vliegtuig in stap staat daar altijd een purser samen met een steward(ess) om mensen te verwelkomen. Ik zeg altijd gelijk dat ik veel last heb van vliegangst en er graag even over wil praten. Bij goede maatschappijen maken ze altijd tijd! Zo vertel ik dat ik oxazepam bij me heb(kom ik later op terug) en dat ik benieuwd ben naar het weer en eventuele verwachte turbulentie. Ik wil namelijk voorkomen dat het me overvalt want dan krijg ik allemaal worst case scenarios in mijn hoofd. Ze vragen meestal waar ik zit en dan komen ze regelmatig even checken hoe het gaat(heel fijn!).

Vertellen dat je vliegangst hebt is voor de bemanning ook prettig want dan weten ze een beetje wat er aan boord speelt. Tijdens de vlucht loop ik soms even langs de purser voor een praatje. Er is natuurlijk niet altijd tijd voor, ik schat zelf in wanneer het wel of niet kan. Het is dan wél gemakkelijk om wat verder vooraan te zitten en zo komen we gelijk bij punt 4.

4. Kies een plek aan het gangpad en voor in het vliegtuig

Één van de dingen die mij in het vliegtuig erg benauwd is het ‘sardien in blikje’ gevoel. Ik heb regelmatig achterin grote vliegtuigen gezeten en dan dan komen die rijen met mensen erg op me af. Dat trek ik dus echt heel slecht en geeft een enorm claustrofobisch gevoel. En hoe mooi het uitzicht uit het raam ook is(of niet..) wanneer ik aan het gangpad zit voel ik me een stukje ‘vrijer’. Ik kan dan gemakkelijk even wandelen zonder over allemaal mensen heen te moeten klimmen.

Om bovenstaande redenen reserveer ik altijd een zitplaats voor in het vliegtuig en aan het gangpad. Helemaal voorin vind je vaak business class waar ik niet voor kies(wel eens gedaan, daar vertel ik later een keer meer over), maar als er een optie is voor comfort class dan kies ik daar voor. Ik betaal graag iets meer om voorin te kunnen zitten, of dat nou economy of comfort is. Bijkomend voordeel is dat je gelijk dichtbij de purser/steward(ess) zit. Als er bijvoorbeeld veel turbulentie is en de bemanning ook moet gaan zitten vind ik het fijn dat ze toch in de buurt te zijn. Schijnveiligheid, maar toch helpt het;)

5. Kalmerende middelen

Jaren geleden heeft de huisarts mij oxazepam gegeven voor het vliegen. Datzelfde stripje heb ik nog steeds in mijn kast liggen en deze gaat standaard in mijn handbagage wanneer ik moet vliegen. Hoeveel pilletjes er ondertussen uit zijn? 1! In bijna alle gevallen was het idee van oxazepam in mijn tas voldoende om me wat extra rust te geven. Een soort back-up: als er dan echt heel veel turbulentie zou komen, zou ik altijd een oxazepam kunnen nemen. Zoals ik eerder vertelde vraag ik altijd aan de purser of er turbulentie wordt verwacht. Tijdens een lange vlucht naar Azië werd me vertelt dat het een pittig vluchtje zou worden. Er zou boven de Indische Oceaan slecht weer zijn en daar zouden we last van krijgen. Omdat ik alleen vloog besloot ik een oxazepam te nemen en dat heeft me tijdens deze vlucht geholpen. De turbulentie was fors, maar viel me tegelijkertijd mee omdat ik door de oxazepam wat relaxter was.

Er zit wel een keerzijde aan dit verhaal. Ik ben normaal gesproken namelijk geen voorstander van benzodiazepinen en als je verslavingsgevoelig bent kan je beter nog even doorzoeken naar een alternatief. Je moet er gedisciplineerd in kunnen zijn: het alleen gebruiken voor het vliegen(als back-up in je tas). Natuurlijk hebben sommige mensen dit soort medicijnen écht nodig(voor hele andere zaken dan vliegen). Maar verdiep je er even in voor je er mee begint. Als je oxazepam hebt genomen ben je de hele dag moe en mag je bijvoorbeeld geen auto rijden of alcohol drinken. Dat zijn best wat nadelen dus neem het niet zomaar!

6. Bereid je goed voor en wees op tijd!

Voor de hand liggend maar stress maakt je onrustiger. Zorg er dus voor dat je op tijd op de luchthaven bent. Check van te voren in, zodat je alleen maar je koffer hoeft te droppen. Neem daarna de tijd om wat winkeltjes te bekijken en misschien nog wat te kopen voor tijdens de vlucht. Zorg dat je ook wat dingen hebt meegenomen van huis om de vlucht comfortabeler te maken:

 • Op korte vluchten zonder tv download ik altijd wat netflix series op mijn telefoon.
 • Voor zowel korte- al lange vluchten neem een nekkussen mee voor wat extra comfort.
 • Als ik een lange vlucht heb neem ik ook een slaapmasker mee. Want als je dan in slaap valt wil je ook echt niet wakker worden toch?
 • Op vakantie neem ik altijd een e-reader mee. Voor tijdens de vlucht zet ik er boeken op die nergens over gaan. Lekker makkelijk vermaak.
 • Ik heb altijd drop, kauwgom of pepermuntjes bij me in het vliegtuig. Eten leidt me soms af van angstige gedachten en met stijgen en landen voorkomt het oorpijn.
 • Wil je echt ’top of the bill’ dan kan je er voor kiezen een noise cancelling koptelefoon aan te schaffen. Daarmee verdwijnen de vliegtuiggeluiden naar de achtergrond en kan je makkelijker slapen.

Drink voor de vlucht geen koffie, alcohol of iets met koolzuur maar houd het bij thee of water. Wandel op tijd naar de gate zodat je daar relaxed aan komt. Ik kies er altijd voor op tijd in de rij te gaan staan om te boarden zodat ik rustig kan settelen aan boord. Er zijn ook mensen die dit juist niet fijn vinden en liever wachten totdat iedereen binnen is. Een persoonlijke keuze dus! Maar mocht je toch even met de purser willen praten, ga dan zeker zo snel mogelijk boarden anders is er geen tijd meer voor.

7. Relativeren

Wanneer je vliegangst hebt weet je dat het geen reële angst is toch? Dat vliegen het veiligste vervoersmiddel ter wereld is heb je waarschijnlijk al honderd keer gehoord. Vliegangst zegt vaak iets over een andere behoefte of angst(zoals claustrofobie of angst om de controle te verliezen). Toch is het relativeren wel goed omdat je gedachten gewoon niet kloppen. Natuurlijk, er is een kans dat je neerstort, maar die kans is zo bizar klein, dat de angst ervoor nergens op slaat. Maar goed, dat helpt je nog steeds niet waarschijnlijk. Toch twee tips om te relativeren die mij helpen:

 • In de app ‘am I going down’ kan je de kans berekenen dat je neerstort(dat kan natuurlijk helemaal niet, maar toch;). Er wordt gekeken naar de veiligheid van de luchthaven van vertrek en aankomst, de maatschappij waar je mee vliegt en het type vliegtuig. Vorige week vloog ik van Athene naar Amsterdam met KLM in een Boeing 737-700. Athene is een goede luchthaven maar Amsterdam is helemaal goed. KLM staat bekend als een goede maatschappij en de Boeing 737-700 is een zeer veilig en solide toestel. Volgens de app was de kans op neerstorten 1 op 4.851.879. Als ik de vlucht elke dag van mijn leven zou nemen zou ik over 13.292 jaar neerstorten. Dat geeft mij toch wel even een goed gevoel hoor.
 • Check flightradar. Bizar toch hoeveel toestellen er in de lucht zijn en allemaal veilig landen? Dan is het vliegtuig waar ik mee ga gewoon weer ééntje die ook veilig aankomt op de plek van bestemming.

Favoriete airlines

 • KLM staat bij mij met stip op nummer 1. Er zijn een aantal voordelen aan het vliegen met KLM. Doordat ik vrij veel reis is mijn Engels natuurlijk goed, maar toch vind ik het fijn Nederlands te kunnen spreken wanneer het over angst gaat. KLM staat daarnaast zeer goed bekend, heeft weinig vertraging, heeft al ontzettend veel jaren geen fatale ongelukken gehad en heeft goede stoelen(en een uitmuntende business class). Waarin ze voor mij écht onderscheidend zijn is de persoonlijke aandacht. De afgelopen 2 jaar heb ik 6x met KLM gevlogen en tijdens elke vlucht was er extra aandacht i.v.m. mijn vliegangst. Daarnaast zijn ze me enorm tegemoet gekomen toen ik mijn vlucht wilde om boeken vanwege een storm in Nederland. Want dat soort dingen doe ik ook: als het echt stormt wanneer ik vlieg dan overleg ik met de maatschappij of ik een dag later kan gaan. Bij KLM denken ze mee, komen ze me tegemoet en zijn ze zeer vriendelijk.
 • Emirates & Qatar. Beide airlines zijn zeer goed. Het zijn niet alleen zeer veilige maatschappijen, ze zijn ook nog eens erg luxe. Doordat de toestellen groot zijn merk ik vaak minder van turbulentie. Het personeel is vriendelijk maar het is voor mij qua communicatie niet hetzelfde als KLM.
 • Transavia. Toch een lowcost in het rijtje maar natuurlijk ook een dochteronderneming van KLM. Transavia is gewoon goed. Geen luxe, geen eten, geen drinken maar wel veilig. Er zijn bestemmingen waar KLM niet op vliegt maar Transavia wel. Dan kies ik voor Transavia, want ook in deze toestellen voel ik me (zover het kan) veilig.

Wil je aan de slag met je vliegangst? Dan is dit je tijd! KLM heeft een hele hoop bestemmingen waar ze op vliegen, zowel dichtbij al ver weg: check ze hier! En heb je nog vragen of tips nodig? Mail me dan: info@reistop5.com! Ik denk heel graag met je mee. Mochten deze tips je niet helpen maar wil je toch graag vliegen? Dan is Stichting Valk de perfecte organisatie die je kan helpen met je vliegangst.

Mocht je toch niet meer willen vliegen kan je altijd met een zeilboot op reis. Dat heb ik ook gedaan, lees hier over mijn avonturen in het Caribisch gebied.

Laat familie en vrienden je volgen met de vliegtuigradar op VluchtVolgen24.nl.

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen

6 comments