• Menu
  • Menu

5 simpele manieren om duurzamer te vliegen

Vliegen en duurzaam leven.. het gaat nog niet helemaal optimaal samen. Of je nu last hebt van vliegschaamte of niet, we hebben maar één planeet. Hier wat tips om jouw steentje bij te dragen en zo duurzaam mogelijk te vliegen.

Ga voor een directe vlucht

Het tussentijds dalen en opstijgen zorgt voor extra CO2-uitstoot. Daarnaast ligt het vliegveld waarop je een tussenlanding maakt vaak iets uit de richting, waardoor je als het ware een omweg maakt. Probeer je uitstoot te verminderen en ga voor een directe vlucht.

Wil jij duurzamer leven en reizen? Dan is het handboek ecoreizen van National Geographic een aanrader. ‘ Reis om de wereld in 200 duurzame bestemmingen. verantwoord op reis naar de mooiste plekken op aarde’.

Neem zo min mogelijk bagage mee

Hoe zwaarder het toestel, hoe meer brandstof er nodig is. Dus vraag jezelf af, is die ruimbagage van 21 kilo écht nodig of kun je ook zonder? Ik heb eerder al een artikel geschreven met tips voor het besparen van ruimte in je toilettas met duurzame artikelen.

Ga voor een economy-stoel

In de economy-class kunnen er meer mensen aan boord zitten, waardoor je de uitstoot ‘verdeelt’ over meer mensen. In een artikel over vliegangst wordt economy comfort geadviseerd, maar dat is nog altijd beter dan business class vliegen.

Compenseer je vlucht

Dit maakt de schade van de vlucht niet ongedaan, maar zo kun je wel iets terugdoen voor het milieu. Er zijn verschillende websites waarop je de CO2-uitstoot van jouw reis kunt compenseren, bijvoorbeeld door projecten te sponsoren waarbij bomen worden geplant.

Blijf zo lang mogelijk weg

Besluit je te vliegen, probeer dan zo lang mogelijk weg te blijven. Zo smeer je je uitstoot als het ware uit over de vakantiedagen, waardoor jouw uitstoot per dag omlaag gaat.

Uit onderzoek is gebleken dat TUI op dit moment de meest ‘schone’ airline is. Wil je dus vliegen? Dan is vliegen met TUI dus nog niet zo’n gekke keuze.

Bron: Volkskrant

Uiteraard is reizen met de trein een stuk beter dan vliegen, lees de voordelen hier.

Marianne

‘Naast een grote voorliefde voor vakantie en citytrips, is Marianne aan het onderzoeken hoe ze duurzamer kan leven. Duurzamer leven is een reis op zich. Ze deelt deze reis via haar instagram ‘Doemaarduurzaam’. Door deze andere kijk op reizen is ze een waardevolle toevoeging voor reistop5.com en hopen we veel van haar te lezen(en te leren).’

Bekijk alle artikelen