5 voordelen van een stedentrip met de trein

Reizen met de trein was tijdens mijn studententijd een noodzakelijk kwaad, getypeerd door vertragingen en het ‘sardientje-in-blik’ gevoel. Op vakantie met de trein was dan ook jaren een ‘no-go’. Dat ik nu, een aantal jaren later, fan ben van het reizen met de trein? Dat komt door de volgende 5 redenen.

Je vakantie begint zodra je instapt

Waarom gaan de meeste mensen op vakantie? Omdat ze toe zijn aan rust en willen doen waar ze zin in hebben. Weg van verplichtingen en deadlines en simpelweg staren naar de horizon, uitgebreid koffie drinken en eindelijk dat leuke boek uitlezen. In het verlengde daarvan is reizen met de trein natuurlijk ideaal. Geen stress over files en routes, maar je onderuit laten zakken in een comfortabele stoel en genieten van het voorbij razende landschap.

Milieubewust

We leven in een tijd waarin we bewust keuzes moeten maken omwille van het milieu. Ieder mens doet dat op zijn eigen manier. Waar de een zich bezig houdt met energie neutraal wonen, streeft de ander naar een plasticvrij leven. Allemaal mooie initiatieven waar bewust reizen uiteraard ook onder valt. Een groot deel van ons energieverbruik vindt plaats bij vervoer. En ook al blijkt het lastig te zijn vervoersmiddelen één op één te vergelijken, lijkt reizen met de trein een stuk beter dan met de auto. Helemaal de treinen van de NS die rijden op windstroom zorgen ervoor dat je CO2-neutraal reist. Wanneer je een elektrische auto hebt is het een ander verhaal natuurlijk.

Hartje centrum

Een station is vaak een centrale plek, middenin een stad. Denk maar aan Gare du Nord in Parijs en Station Brussel Centraal. Dat maakt het reizen met de trein extra handig, je stapt namelijk exact uit op de plek waar je wilt zijn. Een transferbus vanaf de luchthaven behoort hierbij dus tot de verleden tijd.

Stedentrips

Parkeren

We weten het al van de grote steden in Nederland, maar parkeren in een drukke stad is dramatisch. Laten we het er gewoon op houden dat de meeste steden niet zijn ingericht op een overload aan auto’s. Daar komt nog eens bij dat het in sommige grote steden, zoals Parijs, normaal is auto’s tegen elkaar aan te parkeren. Dat is iets waar wij Nederlanders nou niet echt blij van worden. Hotels met parkeerplekken heb je natuurlijk ook, maar die zijn meestal een stuk duurder. Een alternatief is het parkeren van je auto buiten de ring van een grote stad, maar dan moet je dus verder met de bus, metro of… trein;)

Goedkoper

Eerlijk is eerlijk, reizen met de trein is zeker niet altijd het voordeligste. Maar wel als je het slim aanpakt en alle extra kosten van andere vervoersmiddelen meerekent. Bij een vliegticket komen er nog kosten bij voor het reizen naar- en vanaf de luchthaven. Ga je met de auto? Dan ben je niet alleen brandstofkosten kwijt, maar ook parkeergeld en de kosten voor eventuele tolwegen. En let op dat je geen overtreding begaat, want dan komt er nog een boete bovenop;)

Als je goed zoekt en op tijd boekt kan de trein erg voordelig zijn. Mijn retourtje Parijs koste €70,-. Dat vind ik een schappelijke prijs, wat waarschijnlijk niet lukt met het vliegtuig. Afhankelijk van het aantal personen zal de auto misschien wat goedkoper zijn, maar op basis van alle voordelen die je net hebt gelezen reis je nu vast liever met de trein toch?

Tips voor het reizen met de trein

  • Zoek een hotel in de buurt van het station. Als je dat niet doet moet je alsnog verder reizen met een ander vervoersmiddel en dat is nou juist wat je níet wilt.
  • Het boeken van complete Stedentrips is voor sommige reizigers ook fijn. Je boekt de trein en accommodatie dan samen en hoeft verder niets te doen.
  • Lastminutes bestaan in trein-land niet echt. Hoe eerder je boekt hoe beter je prijs. Plan je stedentrip dus op tijd en profiteer van een hoop voordeel.
  • Check van te voren of je niet hoeft over te stappen. Vaak kan je kiezen voor een directe verbinding. Hier betaal je dan meestal iets meer voor, maar is toch echt wel echt de moeite waard.
  • Het meenemen van bagage is in de trein gemakkelijker dan in het vliegtuig. Toch is het voor een stedentrip handig niet teveel mee te nemen. Slim inpakken is een kunst op zich, hier staan vast wat tips voor het inpakken van je toilettas.
Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen

3 comments