temple swimmingpool

5 tips om van je homeexchange een succes te maken

Mijn man, twee dochters en ik waren net terug van een vakantie in Frankrijk. We hadden er geslapen in een stacaravan op een fijne camping tussen de bergen. We keken terug op twee heerlijke, ontspannen weken.

Toch viel het ons behoorlijk tegen hoeveel geld we kwijt waren geweest voor een ‘overall’ simpele vakantie. Voor een verblijf met 4 (ondertussen 5) personen ben je al gauw veel geld kwijt omdat je niet voldoende hebt aan een éénkamerappartement of een hotelkamer.

Ik houd erg van reizen, het ontdekken van nieuwe plekken en het opzoeken van mooie natuur. Maar hoe vind je nou de ideale plek, die niet teveel kost en waar je gemakkelijk met 5 personen kunt verblijven?

2 kinderen spelen op het strand homeexchange

Homeexchange

Kort na onze vakantie kwam ik een artikel tegen van Homeexchange, een manier van reizen waarbij je van huis wisselt met mensen op een andere plek op de aardbol. Ik werd enthousiast na het lezen van het artikel en had mijn man al gauw zover om ons in te schrijven.

Je betaalt jaarlijks inschrijfkosten en wanneer je het eerste jaar geen ruil kunt organiseren, krijg je het tweede jaar gratis. We zagen het beide wel zitten: niet kamperen, maar wel de mogelijkheid tot het ontdekken van nieuwe plekken (over de hele wereld). Het concept dat je ‘vreemde’ mensen in je eigen huis en bed hebt vonden wij eigenlijk wel prima. Zou dit onze ideale manier van reizen kunnen worden?

Voorbereidingen

Tijdens onze voorbereidingen voor deze zomervakantie hebben we verschillende huiseigenaren binnen Europa benaderd. In eerste instantie was ik zo fanatiek dat ik ook buiten Europa heb aangeschreven (met succes!). Toch vonden we de eerste keer huizenruil in Europa ook wel een prettige gedachte.

Zo kwamen we uiteindelijk in contact met een gezin dat een vakantieappartement heeft vlakbij Venetië, aan de kust. Hier vertrekken we binnenkort naartoe. Ik ben al begonnen met de voorbereidingen, want stiekem vind ik het ook heel leuk om wat extra’s te doen voor de mensen die in ons huis verblijven. Een welkomstpakketje, wat etenswaren in de koelkast en een kleinigheidje voor de kindjes die in kamer van de meiden verblijven. Om jou ook enthousiast maken heb ik 5 tips opgeschreven die er aan kunnen bijdragen een huizenruil tot een groot succes te maken. Uiteraard laat ik achteraf in een blog weten hoe het is gegaan.

logo homexchange

1. Inschrijving

Schrijf je in bij een bekende website/organisatie en zorg dat je een goede up-to-date profiel hebt. Homeexchange is één van de meeste bekende en betrouwbare organisaties maar er zijn meer aanbieders op de markt. Kijk even goed welke organisatie het beste aansluit bij jouw wensen.

Maak een profiel dat mensen aanspreekt en enthousiast maakt. Tegelijkertijd is het belangrijk een realistisch beeld te geven van je huis. Je hebt liever dat mensen bij aankomst verrast zijn dan teleurgesteld. Zorg uiteraard voor goede, professionele foto’s, dit maakt het een stuk aantrekkelijker om jouw huis aan te schrijven.

2. Informatiemap

Maak een informatiemap voor de gasten die bij jullie verblijven. Je kunt deze map voorzien van folders, tips over de omgeving, afspraken, routebeschrijvingen, etc. Een goede ervaring van gasten in jullie huis, geeft vaak een goede recensie en mogelijk nieuwe ‘huizenruil-vragen’.

3. Afspraken

Maak afspraken over het gebruik van boodschappen, schoonmaakmiddelen, fietsen etc. Wat wil je dat de mensen in jouw huis wel of niet gebruiken? Iedereen pakt dit anders aan en je bent vrij om hier samen afspraken over te maken. Denk goed na wat je wilt, het zijn jouw spullen en je hoeft niet alles uit te lenen. Tegelijkertijd kan het wél extra aantrekkelijk zijn als mensen bijvoorbeeld fietsen mogen gebruiken.

4. Video

Kijk jij ook liever naar een video met instructies dan dat je een handleiding leest? Zo is het ook met de gasten die in jouw huis verblijven. Maak dus een video van je eigen huis met alle ins en outs. Hoe werkt alles? Wat is belangrijk om te weten? Denk aan: je sproeisysteem in de tuin, de wasmachine, waar staat de grasmaaier? Hoe werkt de bakfiets? Door een goede uitleg verminder je ook nog eens het risico dat er iets kapot gaat.

5. Beddengoed

Zorg voor beddengoed dat je alleen voor logees en gasten gebruikt, op die manier hoeven ze niet onder jouw eigen beddengoed te slapen (misschien toch een prettig gevoel). Tip: de moltons van de ikea met een plastic laagje aan de onderkant, zijn top!

Als je reistop5.com goed in de gaten houdt, lees je binnenkort mijn ervaringen met homeexchange(nu online!). En tot die tijd kan je bijvoorbeeld lezen over de voordelen van stedentrips met de trein of het backpacken met een peuter in Maleisië.

Eveline Willemsen

‘Eveline haar liefde voor reizen ontstond toen ze op haar 18e voor een aantal maanden vertrok naar Afrika. Inmiddels is ze getrouwd en moeder van drie dochters. Ze houdt ervan om nieuwe plekken te zien, binnen en buiten Europa. Naast Zuid-Afrika en Malawi heeft ze verschillende plekken binnen Europa gezien en is ze afgereisd naar Thailand en Curaçao. Ze houdt ervan om met haar gezin met kleine kinderen de mooie plekken hier op aarde te ontdekken. Deze ervaringen gaat zij met jullie op deze blog delen.’

Bekijk alle artikelen

2 comments