• Menu
  • Menu

Mijn ervaringen met een huizenruil: homeexchange

Een poosje terug schreef ik een blog over mijn voorbereidingen voor onze eerste homeexchange. Inmiddels is de zomer voorbij. De kachel staat aan en zijn we nog steeds aan het nagenieten van een enorm leuke huizenruil in Italië.

Vanuit jullie reacties op instagram kon ik opmaken dat vele van jullie niet aan een homeexchange zouden beginnen of het toch wel spannend vinden. Dat begrijp ik wel hoor! Je kent de mensen natuurlijk niet. Ze kunnen je huis leeg roven (valt overigens weinig te halen bij ons), er kunnen spullen kapot gaan en ze slapen in jouw bed. Maar om eerlijk te zijn: we hebben maar weinig hele waardevolle spullen en daarnaast maken mijn dochters ook wel eens iets kapot. Mijn bedden had ik van te voren opgemaakt met logeerbeddengoed. Ik vond de risico’s dus wel meevallen.

Maar verliep het nou eigenlijk wel zoals we hadden gehoopt of verwacht?

Grote schoonmaak als bijkomend voordeel

In de week voordat we vertrokken hield ik mijn jaarlijkse voorjaarsschoonmaak (iets verlaat, dat wel). Ik haalde mijn keuken leeg, maakte mijn koelkast grondig schoon en liep het speelgoed van de meiden langs. Dit deed ik natuurlijk stiekem omdat ik onze gasten een heel schoon huis gunde. Maar tegelijkertijd was het heerlijk om alles weer eens grondig schoon te maken. Vervolgens bedacht ik welke spullen ik liever achter slot en grendel legde en haalde ik informatiefolders bij de VVV. De avond voor vertrek haalde ik een laatste doekje over de eettafel, stalde ik alle folders van Nederland uit, samen met een pak stroopwafels, hagelslag, een kleinigheidje voor de kinderen en wat lekkers om te drinken.

Ik vertrok met een wat zenuwachtig gevoel over de huizenruil, want eerlijk is eerlijk: wij maakten een keuze die zo’n beetje onze hele omgeving niet zou maken…

Een spannende aankomst in het huis van onze huizenruil

Na 2 dagen reizen (we kozen voor een overnachting onderweg) kwamen we einde van de middag aan in het warme Italië. Toen we het plaatsje in reden keken we onze ogen uit. Overal hotelletjes, winkeltjes, restaurantjes en mensen in zwemkleding. Yes! De vakantie was begonnen! We parkeerden onze auto op de privé parkeerplek, zochten de voordeur die we herkenden van de foto en eenmaal daar kwam een vriendelijke man ons de sleutel brengen. Ik keek mijn man aan: daar gaan we!

Eenmaal binnen werden we zo gelukkig. Het appartement was netjes, de koelkast bevatte wat lekkernijen en drinken, het was ruim en goed verzorgd. We hadden een mooi uitzicht op het zwembad, waar het ook nog eens heerlijk rustig was. Wat een luxe!

huizenruil italië

De omgeving van ons huis in Italië

Gedurende de twee weken dat we daar zaten ontdekten we leuke restaurantjes, bezochten we het heerlijke strand, de winkeltjes om de hoek en leuke plaatsjes in de omgeving. Het bevatte alle ingrediënten die wij nodig hebben voor een fijne vakantie: elke dag ijs, lekker eten, goede koffie, zwembad naast de deur en het heerlijke warme zeewater op een paar minuten loopafstand. En dat allemaal voor alleen de kosten van de reis en het eten/drinken. Wauw!

kids italy square uitzicht huizenruil

Is alles goed gegaan met ons eigen huis?

Gedurende de hele vakantie hield ik contact met de mensen die in ons huis verbleven, polste ik bij mijn zusje of alles goed verliep en vroeg ik aan mijn schoonzusje (de achterbuurvrouw) of het allemaal rustig oogde. Het kwam er op neer dat de mensen amper bij ons thuis waren, want ja, Nederland nodigt uit om veel op pad te gaan. Een dagje Utrecht, 3 dagen Amsterdam, een dagje Den Haag en veel uitstapjes in de nabije omgeving.

Na twee weken vakantie in Italië en een lange reisdag kwamen we weer aan bij ons eigen vertrouwde huisje. Hoe zouden we ons huis aantreffen? Was het toilet schoon? De keuken? De badkamer? Rook het fris? Mijn hoofd zat vol vragen waar ik snel een antwoord op zou krijgen. We parkeerden de auto en liepen ons huis in…

Het was er nog nog nooit zo schoon geweest! Wat een opluchting!

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Krijgt het een vervolg?!

Na onze vakantie in Italië hebben we besloten dit zeker nog een keer te doen. As we speak hebben we onze volgende huizenruil al gepland staan. Dit keer in Nederland, want dat kan natuurlijk ook. En wie weet liggen we aankomende zomer weer met onze billen in een heerlijk zwembad, op een heerlijk wit strand of lopen we door de bergen in Mauritius? Who knows… we houden jullie op de hoogte!

Nieuwsgierig naar meer informatie over homeexchange? Stuur dan een berichtje naar info@reistop5.com, dan kom ik er zo snel mogelijk bij je op terug!

Toch liever in een hotel slapen? Zorg er dan in ieder geval dat je niet teveel betaalt! Trivago vergelijkt alle aanbieders van een bepaald hotel zodat je de voordeligste kunt boeken!

(Boutique)hotels Afrika Azië B&B's Droomplekjes Egypte Europa Nederland Noord-Amerika Oceanië Ondernemen Onze Zeilreis Reistips Reistips 2.0 Slapen in de natuur Slapen in de stad Vakantiehuizen Wellness (hottub of sauna) Zuid-Amerika

Eveline Willemsen

‘Eveline haar liefde voor reizen ontstond toen ze op haar 18e voor een aantal maanden vertrok naar Afrika. Inmiddels is ze getrouwd en moeder van drie dochters. Ze houdt ervan om nieuwe plekken te zien, binnen en buiten Europa. Naast Zuid-Afrika en Malawi heeft ze verschillende plekken binnen Europa gezien en is ze afgereisd naar Thailand en Curaçao. Ze houdt ervan om met haar gezin met kleine kinderen de mooie plekken hier op aarde te ontdekken. Deze ervaringen gaat zij met jullie op deze blog delen.’

Bekijk alle artikelen

1 comment