vietnam uitzicht

5 tips voor een treinreis door Oost-Europa

Reizen met de trein heeft natuurlijk erg veel voordelen. Maar een treinreis door de Balkan stond al erg lang bovenaan mijn verlanglijstje. Ik zag het al helemaal voor me: hangend uit een raampje genieten van het landschap, langs verlaten stations en rustige dorpjes en met het geluid van de trein als achtergrondgeluid. En natuurlijk de treincoupé delen met lokale mensen met hun eigen culturele gewoontes. Dit was het romantische beeld wat ik had over treinreizen door Oost-Europa. En weet je? Dit is grotendeels uitgekomen…

view from the train montenegro

In een klein dorpje, Bar, aan de Montenegrijnse kust begon de treinreis echt. Samen met mijn vriend stapte ik in voor een 12 uur durende rit naar Belgrado in Servië. Deze route wordt in veel lijstjes beschreven als een van de mooiste door de Balkan en dat wilden wij natuurlijk zelf ervaren. Daar is dus echt geen woord over gelogen! Langs de Montenegrijnse kust gaat de trein, langzaam klimmend omhoog, dwars door het bergachtige landschap van Montenegro en uiteindelijk de grens van Servië over.

Vind hier je accommodatie in Bar.

Onze tweede treinreis ging van Belgrado (Servië) naar Sofia (Bulgarije). Deze trein rijdt alleen in de zomermaanden, bestaat maar uit twee rijtuigen en is zeker niet de meest bekende treinrit. Toch is die tocht ook één en al genieten! Om de treinreizen nog fijner te laten verlopen heb ik 5 tips opgeschreven. Zo ga je goed voorbereid de trein in en kan je volop genieten van de voorbij razende landschappen.

Vind hier je accommodatie in Belgrado.

traintickets from bar to servië

1. Eten en drinken

In de trein van Bar naar Belgrado was er wel een restauratiewagen, maar verder dan twee dikke witte boterhammen met boter en ham en wat drinken werd er niet geserveerd. Wij namen elke keer een goede lunch mee, wat snacks, fruit en extra brood als avondeten. Je kan ook niet tussendoor uitstappen op een station om daar wat te halen. Volgens de planning doet de trein er minstens 12 uur over maar wij hadden beide keren een uur vertraging, neem dus voldoende mee!

2. Toiletartikelen

Neem je eigen wc-papier en desinfecterende handgel mee. De wc’s waren in het begin van de treinreis nog keurig schoon én er was voldoende toiletpapier. Maar tijdens de rest van de rit wordt er niet meer naar de wc omgekeken dus je begrijpt wel hoe het er aan het einde uitzag…

3. Paspoort

Houd je paspoort bij de hand! Servië en Montenegro zijn landen die niet bij de EU horen en dus grensovergangen hebben. Dit betekent paspoortcontrole en een stempel in je paspoort. Tijdens de grensovergang moet je je paspoort inleveren bij de douaneambtenaar, deze krijg je na de controle natuurlijk weer netjes terug. Houd er wel rekening mee dat je zo een uur kwijt bent bij de grens. Wij gingen op het traject Bar-Belgrado eerst Montenegro uit (paspoort controle) en daarna Servië in (weer een paspoort controle).

4. Uitzicht

Geniet van het uitzicht! Kijk uit het raam en zie wat voor landschappen er aan je voorbij gaan. Tijdens het traject Belgrado-Sofia zaten we in een trein waar geen airco aanwezig was, waardoor de ramen van het rijtuig open stonden. Wij hebben heerlijk uit het raam gehangen en genoten van de prachtige omgeving. Let natuurlijk wel op voor takken en andere obstakels die tegen je hoofd aan kunnen komen;)

5. Verwachtingen

Stel je niet in op de meest luxe treinen. Volgens mij hebben wij in oude Duitse treinen gezeten. De stoelen waren prima maar verwacht zeker geen airco. Verder zit je natuurlijk heerlijk in de trein en is het 12 uur lang genieten. Tijdens het traject Bar-Belgrado zaten we in een coupé met nog 4 andere reizigers. De trein van Belgrado-Sofia had geen coupés maar gewoon een hele rij stoelen achter elkaar in het rijtuig.

Bonustip: treinkaartje regelen

Wij hebben de treinkaartjes een dag van te voren gekocht bij het stations. Dit kan nog niet online. De treinen waar wij in hebben gezeten waren niet helemaal vol, dus de tickets een dag van te voren halen kan prima. Je kan zelfs op de dag zelf een kaartje halen. Om stoelen te kiezen betaal je een paar euro extra maar hiermee voorkom je dat je toch op de grond moet zitten als de trein die dag toevallig wel vol zit.

vrouw hangt uit het raam trein montenegro
Judith Hulsbos

‘Judith is 26 jaar en fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn, zijn de vele vakanties die ze heeft. Deze vakanties gebruikt ze graag om de wereld te ontdekken en dan het liefste per trein of met de auto. Plekken waar weinig toeristen komen hebben haar voorkeur. Een vage Chinese bus pakken waarbij de eindbestemming niet helemaal duidelijk is, is voor haar genieten. En al helemaal als die bus uiteindelijk uitkomt bij de Chinese muur op een plek zonder toeristen… Ervaringen creëren met de lokale bevolking maken haar gelukkig, net als een zonsopkomst midden in de natuur. Haar avonturen deelt ze met ons via reistop5.com’.

Bekijk alle artikelen

2 comments