5 tips voor duurzame toiletartikelen in je handbagage

Al eens gevlogen met alleen handbagage? Dat is best een uitdaging. Je wilt zo veel mogelijk meenemen, maar bent beperkt met alleen een trolley om te vullen. Daarnaast moeten alle vloeibare toiletartikelen in een speciaal zakje, wat het inpakken nóg wat ingewikkelder maakt. Vloeibare artikelen mogen maximaal 100 ml bevatten en het speciale zakje voor alle vloeibare artikelen mag maximaal 1 liter zijn. Ik wil je daarom vijf duurzame toiletartikelen tippen. Deze vijf artikelen besparen je ruimte in het tasje met liquids én zijn beter voor het milieu.

1. Duurzame tandenborstel

In de zoektocht naar een duurzamer leven kom je al snel uit bij het reduceren van plastic. Plastic op zich is eigenlijk niet eens zo slecht. Er zijn weinig producten duurzamer dan plastic. Plastic blijft, nadat het eenmaal is gemaakt, altijd bestaan. Da’s dus hartstikke duurzaam! Maar dat betekent wel dat al het plastic dat óóit is gemaakt, nog steeds bestaat. Tijd dus om dit duurzame product verstandig te gaan gebruiken. Recycling! Deze duurzame gerecyclede tandenborstel van Jordan is onder andere te koop bij Kruidvat. Mocht je liever voor een natuurlijker alternatief gaan, bestaan er duurzame tandenborstels gemaakt van bamboe. Deze zijn onder andere te koop bij Ecomondo.

2. Denttabs

Om duurzamer te leven is het dus de kunst om ons wegwerp-plastic te verminderen. Maar laat tandpasta nu net óók een item zijn dat in je tasje met liquids moet. Beat the system en ga voor denttabs. Geen plastic én geen liquids.

Deze duurzame tandpasta wordt gemaakt in de vorm van een pil. Je moet erop kauwen en wanneer de substantie vermengt met je eigen speeksel en een natte tandenborstel, krijg je vloeibare tandpasta. Klinkt niet heel smakelijk, maar werkt prima. Onder andere te koop bij de webshop Zepig.

3. Duurzame deodorant

Wil je een duurzamere deodorant? Stop dan met het kopen van deodorant in een spuitbus. De drijfgassen in de bus dragen bij aan smogvorming. Een deodorant in een roller is daarom een beter alternatief. Dan is het daarna aan jou om te kijken welke ingrediënten jij in je deodorant wilt hebben en of het mogelijk is te ontkomen aan een plastic verpakking. Ik ben uitgekomen bij de deodorant van LEKKERINEENPOTJE. Een duurzamer alternatief met alleen natuurlijke ingrediënten.

4. Blok zeep

In Nederland zijn we gewend douchegel te gebruiken. Een vloeibare zeep in een plastic verpakking. Skip de liquids én de plastic verpakking en ga voor een blok zeep. Lush is dé winkel als het gaat om blokken zeep. Ze hebben meerdere fysieke winkels in grote steden in Nederland, maar ook in de webshop kun je uitgebreid op zoek naar een mooi blok duurzame zeep.

5. Shampoobar

Dat wat ik hierboven schreef geldt ook voor het gebruik van shampoo. We zijn gewend een vloeibare shampoo te gebruiken in een plastic verpakking. Als duurzamer alternatief kun je gaan voor een vloeibare shampoo in een gerecyclede verpakking óf je kunt gaan voor een shampoobar. Daar komt geen plastic aan te pas. Beide alternatieven zijn te koop bij Lush. Mocht je willen gaan voor een shampoobar, heeft ook deze webshop een uitgebreid assortiment.

Onthoud wel dat een shampoobar goed moet kunnen drogen na gebruik. Anders zit je toilettas alsnog onder de vloeibare smurrie. Neem dus een bakje mee om je shampoobar in te kunnen bewaren. Het is het meest duurzaam om zelf een bakje van thuis mee te nemen, maar anders verkoopt Lush meerdere bakjes die speciaal zijn gemaakt voor het bewaren van een shampoobar. Wist je trouwens dat er ook conditioner-bars bestaan?

 

Marianne

‘Naast een grote voorliefde voor vakantie en citytrips, is Marianne aan het onderzoeken hoe ze duurzamer kan leven. Duurzamer leven is een reis op zich. Ze deelt deze reis via haar instagram ‘Doemaarduurzaam’. Door deze andere kijk op reizen is ze een waardevolle toevoeging voor reistop5.com en hopen we veel van haar te lezen(en te leren).’

Bekijk alle artikelen

3 comments