• Menu
  • Menu

5 simpele tips om zeeziekte te voorkomen

Denk je een heerlijk stukje te gaan varen, hang je kotsend over de reling. Zeeziekte kan een (vakantie)dag tot een nachtmerrie maken. Na een jaar wonen & reizen op een zeilboot weet ik hier helaas alles van en ben ik ondertussen zeeziekte-expert. Misschien heb je een bezoekje gepland aan een mooi eiland in de buurt van Bali of zeil je net als ik van Nederland naar Bonaire. Feit is dat je, net als 90% van alle watersporters, te maken kan krijgen met zeeziekte. Het is een verschrikkelijke ervaring en als je eenmaal écht ziek bent helpt niet veel meer behalve het ‘uitzingen’. Toch kunnen deze tips je helpen zeeziekte te voorkomen.

Gembercapsules

Is het wetenschappelijk bewezen dat gember helpt tegen zeeziekte? Nog niet. Toch laten verschillende onderzoeken het positieve effect van gember op misselijkheid zien. In het verlengde daarvan is het zeker geen slecht idee gember te gebruiken voor je het water op gaat. Het advies is dit 12 tot 24 uur voor vertrek te doen, zodat je lichaam de gember vast kan opnemen. Je kunt kiezen voor het eten van een stukje gember(vrij heftig), het maken van gemberthee of het slikken van gembercapsules. Gembercapsules zijn natuurlijk sterker waardoor deze (wellicht) beter helpen tegen zeeziekte. Ik heb het geprobeerd en had het idee dat dit mijn misselijkheid wat minder maakte. Kies dan trouwens wel voor goede capsules, zoals de gembercapsules van Purasana.

Medicatie

Soms is het onoverkomelijk medicatie te gebruiken. Wat mij betreft is het kiezen voor natuurlijke producten altijd stap 1. Maar als dat niet werkt moet je door naar het volgende. Supplementen tegen zeeziekte werken niet altijd voldoende waardoor je bij officiële medicatie terecht komt. Er zijn verschillende medicijnen voor zee- en reisziekte waarvan cinnarizine de meest gangbare is. Ga je langdurig de zee op kan je er voor kiezen scopolamine pleisters mee te nemen, die werken namelijk sneller, beter en langer. Deze krijg je uiteraard alleen maar op recept van de huisarts, want het een sterk medicijn. Zelf kreeg ik knallende koppijn van cinnarizine waardoor ik óók gevloerd lag. Dan is het dus kiezen, of zeeziekte of hoofdpijn. Raadpleeg, als voorbereiding op een tocht over zee, je huisarts om de mogelijkheden te bespreken.

Polsbandjes Seaband

Sta jij er voor open iets nieuws te proberen? Dan zijn de polsbandjes van Seaband tegen reis- en zeeziekte misschien wel iets voor jou. Ik gebruikte deze bandjes al in 2009 tijdens een reis door Azië. De wegen daar zijn van een ander kaliber dan we hier gewend zijn wat resulteerde in een hoop wagenziekte. Gelukkig had ik deze bandjes bij me waardoor ik me een stuk beter voelde. Voor ik ze ging gebruiken was ik erg sceptisch en misschien is het enkel het placebo-effect wat werkt, but I don’t care. Als het werkt, dan werkt het. Tegen zeeziekte helpen ze niet altijd, als de zee te heftig is met veel wind en hoge golven dan werkt het niet voldoende. Waarschijnlijk ga jij dat niet mee maken(tenzij je ook een zeezeiler bent) en kan je met deze bandjes een heel eind komen.

Dit is wat er over de bandjes wordt geschreven: ‘De Sea band is een zachte polsband die door middel van Chinese geneeskunde (Acupressuur), helpt de geblokkeerde energiebanen vrij te maken. Omdat het P6 accu punt alle vormen van misselijkheid en reisziekte controleert kan Sea-Band gebruikt worden in vliegtuigen, treinen, boten, auto’s en bussen.’

Ik zou zeggen, niet geprobeerd is altijd mis en voor de kosten kan je het ook niet laten. Go. Try. It. En laat je even weten of het bij jou ook werkt?

Voorbereidingen

Als je vatbaar bent voor zeeziekte is een goede voorbereiding noodzakelijk. Ik heb mezelf tijdens de zeilreis een routine aangemeten om de kans op zeeziekte kleiner te maken. Volg ik deze niet, dan kan ik de klok er op gelijk zetten dat ik tijdens de tocht over reling hang. Dit is mijn routine:

  • Een paar dagen voor een geplande zeiltocht start ik met het nemen van gembercapsules
  • Ik zorg dat ik de nacht voor de tocht voldoende slaap en zeker geen alcohol drink
  • Op de dag zelf eet ik minimaal twee uur voor vertrek een goede maar lichte maaltijd
  • Ik zorg dat ik alles wat ik nodig heb tijdens de tocht binnen handbereik heb
  • Door verschillende laagjes over elkaar aan te trekken zorg ik voor voldoende warmte, maar kan ik ook makkelijk iets uittrekken
  • Ik zorg dat ik tijdens de tocht voldoende water drink en geen koffie of (uiteraard!) alcohol. Als ik trek krijg eet ik het liefste een soepje met een zacht bolletje, maar dat is voor iedereen weer anders. Eet in ieder geval voldoende, maar niet te zwaar.

Zoek je plek

Zodra ik zeeziek begin te worden is er nog maar 1 oplossing: zo snel mogelijk naar binnen en plat op een bank liggen. Op een zeilboot is de meest stabiele plek in de buurt van de mast, in het midden van de boot. Zorg dat je met je benen met de vaarrichting mee ligt. Ook is het belangrijk te zorgen voor voldoende frisse lucht. Zet een ventilator aan of laat bij goed weer de kajuitdeur open staan. Als de motor aan staat, ga daar dan niet in de buurt liggen, de geuren zijn niet bevorderlijk voor je misselijkheid. Vertel altijd aan één van je mede-zeilers dat je zeeziek bent zodat ze voor je kunnen zorgen. Ook op andere schepen kan je het beste een stabiele plek zoeken waar je plat kunt liggen. Dat is meestal zo laag mogelijk, in het midden van de boot.

Helaas kunnen ook de bovenstaande tips geen garantie geven voor een zeeziekte-vrije tocht. Als je erg ziek wordt maak dit dan kenbaar aan de schipper/kapitein en zorg dat je voldoende blijft drinken. Op grote schepen is er altijd een arts aan boord mocht het nodig zijn. Medicijnen kunnen dan een uitkomst bieden.

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen

2 comments