• Menu
  • Menu

Tunesië – tips voor de avontuurlijke reiziger

Tunesië staat vooral bekend om all inclusive resorts aan het strand. Maar dit land heeft veel meer te bieden dan dat! Zeker voor de avontuurlijke reiziger die niet bang is om van de gebaande paden te gaan. In deze top 5 geef ik je een aantal tips die de doorsnee toerist niet zomaar ontdekt. Wij hebben een half jaar langs de kust gereisd met onze zeilboot, en af en toe met huurauto of taxibusje het binnenland verkend. Hierbij onze favorieten.

1. Village life with the locals – Sidi Mechreg

Het tofste aan reizen vind ik het ontmoeten van mensen in andere culturen.  In Tunesië is dit helemaal geweldig omdat de mensen zo gastvrij zijn! Als je naar toeristische plekken of grote steden reist is het vaak lastiger om echt contact te leggen met mensen. Daarom raad ik je aan om gewoon een dorpje te bezoeken waar eigenlijk niets te doen is, zoals Sidi Mechreg. Wij kwamen hier noodgedwongen terecht met onze zeilboot door slecht weer. Maar wat een prachtige tijd hebben we hier gehad! Mensen nodigen je uit bij hen thuis om mee te eten of thee te drinken en nemen je mee om te zien hoe zij water halen bij de put.  Ze gaan met je op pad om je de mooiste plekjes van de omgeving te laten zien en wij kregen zelfs les om traditionele couscous te maken! Gewoon wildvreemde mensen die je nog nooit gezien hebt halen je in huis alsof je hun beste vriend bent. Dit zijn de herinneringen die je bij blijven en de verhalen waar je mee thuis kunt komen 😉

2. Carthago

Tunesië heeft een hele rijke geschiedenis. Naast de hoofdstad Tunis liggen de ruïnes van Carthago wat eens de hoofdstad van het Carthaagse rijk was en later de derde stad van het Romeinse rijk. Doordat er zoveel gevochten is om deze stad zijn er invloeden vanuit verschillende bezettingsperioden te vinden en het leuke is dat er geen hekjes zijn waar je achter moet blijven. je kunt er gewoon in lopen en erop klimmen en je eigen ontdekkingstocht beginnen. Ook op religieus gebied is dit een bijzondere plek. Deze stad speelde namelijk een erg grote rol in de geschiedenis van het christendom, een bijzondere gewaarwording in een land dat nu voor 98% islamitisch is. De archeologische sites liggen verspreid over het gebied, sommige met toegangshek en entree, anderen zomaar ergens langs de weg of in een stukje gras achter een gebouw. De laatste zijn natuurlijk het meest interessant;)

3. Warmwaterbronnen van Korbous

Tunesië heeft warmwaterbronnen! Heerlijk  warm water dat opborrelt uit de grond, vlakbij de zee. Zeker wanneer je Tunesië bezoekt buiten de zomer is dit een echte aanrader! Ain el Atrous, net iets ten noorden van het dorp Korbous heeft een warmwaterbron die in de zee loopt. Als je een koukleum bent kun je hier genieten van de zee en heerlijk opwarmen in het warme water van de bron. Ain Kanassira (20 min lopen naar het noorden) is ook de moeite waard. Deze bron is in een rotskloof, een prachtige natuurlijk omgeving met palmbomen en rotsformaties waar je s’avonds heerlijk rustig van een  gratis kuurbad kunt genieten. Ook hier is een strand zodat je lekker kunt wisselen tussen warm en koud water, perfect toch? Het enige nadeel is dat de Tunesiërs nog niet echt een plan hebben bedacht voor hun plastic afval… hopelijk tref je deze prachtige plaats aan zonder rondslingerend plastic.

4. Saharah

De Woestijn is de grootste toeristische trekpleister van Tunesië. De plaasten Douz, Ksar Ghilane en Tozeur zijn goede vertrekpunten voor een ‘desert experience’. Er zijn hier allerlei bedrijfjes die activiteiten aanbieden zoals een dromedaristocht, een jeep-safari of quad rijden door de woestijn. Je kunt vanuit hier ook een meerdaagse tocht door de woestijn maken en overnachten in een bedoeïenentent. Wij houden er iets meer van om zelf op avontuur te gaan, dus hebben we dit niet gedaan.

Onze woestijnreis

We hebben we een goedkope overnachting geboekt in Hotel 20 Mars (7 euro p.p), zijn s’ochtends vroeg opgestaan en zijn een half uurtje de zandwoestijn in gelopen. Hier hebben we één van de mooiste zonsopgangen ooit gezien. Alles om je heen kleurt oranje wat de beste omstandigheden zijn om jaloersmakende foto’s te schieten. 

Vervolgens zijn we met de auto over de zoutvlakte naar Sidi Bouhlel gereden. Hier vind je een prachtige canyon. Je wandelt hier over de bodem van de canyon en de immense rotspartijen rijzen naast je omhoog. In de linkse canyon vind je zelfs een waterval die uit de rotsen komt. Wij waren de enigen die hier rond liepen, ik denk niet dat het een erg toeristische plaats is. Wel is er net een nieuwe weg aangelegd, dus het kan zijn dat er plannen zijn om dit meer te gaan promoten. 

Overnachten kan in Tozeur (residence Warda ook 7 euro p.p.p.n.) waar ook een hele mooie authentieke binnenstad te vinden is. Leuk om ‘s avonds op een pleintje een drankje te doen.

Als je terug rijdt naar Tunis of de kust is het echt een aanrader om te stoppen in Kairouan, hier vind je de grootste moskee van Afrika. Deze is in de ochtend te bezoeken en de binnenstad is echt geweldig! Allemaal tunneltjes, steegjes en gangetjes met kleurrijke kleden, manden en lekkere kruiden die verkocht worden door gezellige Tunesiërs die graag wat verkopen maar zeker niet opdringerig zijn.

5. Kitesurfen

Tunesië is een fantastische bestemming om te kitesurfen. Er zijn enkele spots met golven in de baai van Hammamet en in la Marsa aan de noordkust. Maar de beste plaats is rond het eiland Djerba in het zuiden. Overal rondom dit eiland vind je lagunes met vlak en ondiep water. Ideaal om te leren kitsurfen en voor freestyle/wakestyle. Er zijn grote zandstranden en op het water is alle ruimte. Als je het tof vind om met een groep te zijn is Oasis Kite Camp een aanrader. Elke vrijdag arriveren er nieuwe gasten (maximaal 6) in de relaxte villa. Met elkaar ga je het water op, er is materiaal te huur en je kunt les nemen. Allemaal heel persoonlijk en kleinschalig. S’avonds geniet je van de zonsondergang met sisha vanuit de lounge op het dakterras.

 

Hermen & Marjolein van Sailing Messenger zijn actieve vloggers en delen hun vette avonturen via hun kanaal ‘Sailing Messenger’. Check it out & follow!

Als je van avontuurlijke vakanties houdt, is het rijden van de Ha Giang Loop in Vietnam misschien ook wel iets voor je. Check it out!

Marjolein de Bruijne

‘For sure de meest avontuurlijke mensen die ik ken. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, avonturen en ontmoetingen en wijken af van de gebaande paden wat bijzondere verhalen oplevert. Als je ze zoekt vind je ze ver weg van de toeristische plekken maar daar waar je de mensen en culturen van een land echt kunt leren kennen. Ondertussen zijn ze al een paar maanden in Tunesië(met hun eigen zeilboot Messenger) en delen ze hun tips via www.reistop5.com.'

Bekijk alle artikelen

1 comment