Maak van slapen bij locals een succes met deze 5 tips

Twee jaar geleden vertrok ik uit Breda. Mijn rusteloze avontuurlijke ziel moest erop uit. Ik was 28 jaar en wilde graag op wereldreis voordat het ‘serieuze dertigers leven’ zou beginnen. Als freelance fotograaf en filmmaker had ik al wat opdrachten geregeld die ik onderweg kon uitvoeren en zo begon mijn leven als digital nomad.

Maar onderweg worstelde ik met eenzaamheid en zocht verbinding met andere mensen. Ik wilde het land ‘echt’ ervaren en niet als tourist. Daarom besloot ik om bij locals te overnachten en verbood mijzelf om in hostels te slapen.

Op  mijn blog “Can I come over?” plaatste ik foto’s en travelvlog’s van mijn avonturen, want ik maakte wat mee: ik verbleef in de Australische outback bij een koeienboer en vloog mee in zijn helikopter, logeerde in een Schots kasteel en leefde een week met de Kuna Indianen in Panama. Door bij locals thuis te overnachten, wil ik de tolerantie en het begrip tussen verschillende culturen bevorderen.

Twee jaar lang verzamelde ik de meest bizarre, mooie en interessante verhalen en besloot uiteindelijk een boek te publiceren. Telkens stelde ik mijn host één vraag; wat betekent thuis? Het boek bevat zestig ‘thuisverhalen’ uit twaalf verschillende landen.

De reis heeft mij zoveel opgeleverd dus daarom een top 5 met tips en tricks:

1. Hoe vind je je slaapplekken?

Via social media, mijn column en ‘via via’ kwam ik steeds wel aan adressen. Een keer was ik aan het sporten in fitness en toen raakte ik aan de praat met een jongen. Ik vertelde hem over mijn project en de volgende dag sliep ik er op de bank! Uiteraard kan je gebruik maken van apps zoals Couchsurfing, maar als je open staat voor een gesprek, ontdek je al snel hoe gastvrij de meeste mensen zijn.

2. Wat zijn de grootste uitdagingen die je onderweg tegenkomt?

Om planningen compleet los te laten. Erop vertrouwen dat het wel goed komt. Ik weet soms niet waar ik diezelfde avond slaap. Daar moet je tegen kunnen. Een mooi voorbeeld; ik kreeg een lift van Ben in Australie. Terwijl hij me naar mijn volgende bestemming bracht raakte ik zo geïnspireerd van zijn verhaal dat ik besloot hem te volgen en mijn plannen om te gooien. Hij is een dakloze goudmijner en wilde me graag meenemen op pad. Twee dagen struinden we rond met een metaaldetector. Ineens ging het ding bliepen. En warempel we vonden een brokkeltje goud! Dat was zo bizar.

3. Wat kun je terug doen voor je host?

Het voelde altijd vreemd om te praten over geld of een vergoeding. Wat ik meestal deed is veel helpen in het huishouden. Boodschappen halen en een heerlijke maaltijd bereiden. Het is vooral leuk om dan Nederlandse gerechten voor te schotelen. Maar je kan ook in de tuin werken, op kinderen passen of het huis een keer schoonmaken.

4. Wat is je reward?

Internationale vriendschappen voor het leven. Nu ik terug ben in Nederland merk ik pas hoeveel impact deze reis op mij heeft gehad. Onlangs kreeg ik namelijk de vraag van drie locals waarbij ik heb gelogeerd of ze bij mij mochten komen logeren. Dat vind ik echt fantastisch. Gezien ik zelf even niet meer op reis wil, komt de wereld voortaan bij mij thuis. En mijn eerste gast is al op bezoek geweest.

5. Hoe zorg je ervoor dat je veilig bent?

Het klinkt misschien logisch, maar zorg ervoor dat je zoveel mogelijk gegevens verzamelt over je host. En probeer de gegevens  bij iemand achter te laten; denk aan een reisgenoot en / of je ouders. Voelt het van te voren niet helemaal pluis? Ga dan niet, want meestal heeft je onderbuikgevoel gelijk. Maar tijdens de vele overnachtingen die ik heb meegemaakt, ben ik nooit in serieuze problemen terecht gekomen. Je kan ook een couchsurfen in Nederland, om het even uit te testen. Of reis met z’n tweeën als je het niet direct aandurft! Laat je niet teveel afschrikken door de bezorgdheid van anderen en bepaal je eigen avontuur. Logeren bij locals is namelijk fantastisch!

Vind jij deze avontuurlijke manier van reizen interessant? Lees dan hier over een reis naar Tunesië of een motortocht door Vietnam.

Marleen Hoftijzer

‘Marleen Hoftijzer reisde als digital nomad twee jaar lang de wereld over. Als fotograaf en filmmaker kwam ze op de mooiste plekken terecht, maar voelde zich vaak eenzaam. Daarom logeerde ze alleen bij locals en kwam ze terecht in de meest bizarre huizen. In haar boek “Can I come over?” lees je over haar mooiste avonturen.’

Bekijk alle artikelen