5 TIPS – Voorbereidingen voordat je aan de Ha Giang Loop begint

In het noorden van Vietnam ligt de adembenemende provincie Ha Giang. Het is ‘the place to be’ voor de avontuurlijke reiziger die de stad wil ontvluchten en zich wil laten verbazen over de schoonheid die Vietnam te bieden heeft. Vrijwel iedere reiziger die je in de stad Ha Giang tegenkomt, is er naartoe gegaan om de welbekende Motorloop van 3-5 dagen te rijden. Voor de Vietnamezen is het een pelgrimstocht, voor veel toeristen is het hun eerste rit op de motor.

Hoewel de tocht niet zonder risico is, deel ik in deze post vijf gouden tips die je gaan overhalen om de tocht te rijden. Waan je tussen prachtige bergtoppen, groene rijstvelden en authentieke dorpjes. Het is het Vietnam waar je van droomt als je in het regenachtige Nederland zit. Of het Vietnam dat je kent van de conimexreclames, maar dan echt. En het goede nieuws is; het is er niet te toeristisch.

1. Iedereen kan het, maar rijd wel verantwoord!

Een motortocht op primitieve wegen… Als niet-ervaren rijder zonder motorrijbewijs klinkt het misschien als een onverantwoordelijke onderneming. Toch ben ik ervan overtuigd dat iedereen het kan en dat het beslist de moeite waard is. Ik moet toegeven, de wegen in Ha Giang zijn uitdagend. Hoewel het grootste gedeelte van de route geasfalteerde wegen zijn, zitten er regelmatig diepe kuilen in de weg, zijn er veel smalle haarspeldbochten en scheuren lokale bussen al toeterend om je oren. Daarnaast zijn er ook stukken waar geen asfalt is aangelegd en waar je bij iedere hobbel bijna van je motor af gelanceerd wordt. Voor alle wegen geldt; rijd bewust! Vietnamezen zijn zo ongeveer op de motor geboren en wij Nederlanders niet. Ga niet harder dan 50 km/u (dat is hard zat), probeer slecht weer en modderige wegen te vermijden en neem geen onnodige risico’s.

Ondanks deze informatie; laat je niet afschrikken. Jij bestuurt de motor en jij bepaalt hoe hard je door een bocht gaat. Dat kan ook met 10 km/u als je het niet vertrouwt, er zit immers altijd een rem op. Wat heb je nodig om op de motor te klimmen? Een beetje lef, zelfvertrouwen, zin in avontuur en verantwoordelijkheid. De tocht zelf is een onvergetelijke ervaring en als je eenmaal gewend bent aan de motor, is het net een scooter.

Neem ook zeker even een reisgids van Vietnam mee, werkt je telefoon even niet, heb je altijd een boek met informatie bij de hand.

2. Trek er minimaal drie dagen voor uit

Ik heb verhalen gehoord van reizigers die de tocht binnen twee dagen hebben gereden, maar dat lijkt me erg zwaar en je hebt dan amper tijd om van het uitzicht te genieten. Als onervaren rijder is het zeker niet aan te raden. Met drie dagen moet je ook aardig doorrijden en als je voor vier dagen kiest leg je ongeveer 100 km per dag af. Wees je ervan bewust dat het meestal vroeg donker wordt in Vietnam en dat je niet in het donker wil en kunt rijden. Ook is het weer onvoorspelbaar en stel dat er dagen met regen tussen zitten, dan wil je niet 8 uur doorweekt op een motor door de bergen heen glibberen. Daarnaast zul je veel bochten en dorpjes tegenkomen waar je langzaam doorheen zult gaan.

3. Vind een betrouwbare motorverhuurder

In de stad Ha Giang zijn er eindeloos veel opties voor plekken waar je een motor kunt huren. De ervaren rijder zal snel een keus kunnen maken, maar voor de onervaren rijder is het misschien even zoeken. Als je onervaren bent, raad ik aan om naar een plek te gaan waar ze je uitleg en begeleiding geven om de motor te leren kennen. Wij hebben onze motor gehuurd bij Bong Hostel, maar daar waren we minder over te spreken. Wel hebben we hele goede verhalen gehoord over Mama’s Homestay. Ook zijn we er zelf langs geweest en hebben we leuke gesprekken gehad met de staff.

Bij Mama’s Homestay nemen ze uitgebreid de tijd om je van alle informatie te voorzien die je nodig hebt om de tocht te gaan rijden. Je mag proefdraaien op de motor, krijgt een goede uitleg over wat je moet doen wanneer het mis gaat en ze staan altijd standby. In een crisissituatie weten zij direct wie ze moeten bellen en wat de reiziger nodig heeft. Momenteel werkt er een Nederlander genaamd Tim en die kan een makkelijke brug slaan tussen de Vietnamese cultuur en de westerse behoeftes als er nood aan de man is. Daarnaast weet hij als geen ander waar avonturiers naar op zoek zijn en kan hij je goede tips geven om het mooiste gebied van Vietnam te ontdekken. De meeste onervaren rijders rijden op een semi-automaat motor en dat is makkelijker en gebruiksvriendelijker dan een schakelmotor.

Sidenote: internationaal motorrijbewijs

Let wel op: als je geen internationaal motorrijbewijs hebt, zal je Nederlandse verzekering niks vergoeden als het fout gaat. Bij het niet hebben van een motorrijbewijs is dat natuurlijk logisch, je rijdt immers motor zonder dat je daar ooit voor geslaagd bent. Als je wel een internationaal motorrijbewijs hebt, is dit goed om in het achterhoofd te houden. Officieel zijn internationale rijbewijzen niet geldig in Vietnam. Nou scheelt het dat medische kosten in Vietnam extreem laag zijn, maar wees je ervan bewust dat dit een risico is. Voor schade aan de motor kun je wel een verzekering afsluiten.

Kilimanjaro 728x90

4. Accommodatie

Er zijn talloze mogelijkheden voor accommodatie langs de route. De meeste Homestays of hotels zul je meestal vinden in de grotere dorpen die je passeert. In Meo Vac sliepen we in Giac Xua Guesthouse die te boeken is via booking.com, maar je kunt er ook op de bonnefooi heen rijden. Een reservering is meestal niet nodig. De accommodatie zag eruit als een alpine blokhut en binnen rook het naar haardvuur. Het was er heel gezellig en hoewel de eigenaren slecht engels spraken, waren ze erg vriendelijk. De prijs lag rond de 12 euro per nacht en in het algemeen zijn de prijzen goed te doen in de Ha Giang provincie.

5. De wegen en routes

Zoals ik al eerder schreef kunnen de wegen van de motorloop best uitdagend zijn, maar verdwalen is bijna onmogelijk. In principe kent de loop maar een paar hoofdwegen en zolang je die aanhoudt, kom je altijd op bestemming. We hebben overwogen om de tocht met een gids te maken, maar toen we toch met z’n tweeën vertrokken, had ik geen moment spijt dat we geen gids hadden. We zagen af en toe colonnes van mensen die wel met een gids reden, maar vaak was dat een gids die geen woord Engels sprak en de groep alleen meenam voor de route. Op die manier voegt een gids niet echt wat toe en het is ook veel leuker om de vrijheid te hebben om op je eigen tempo te rijden.

Op sommige blogs wordt er geschreven over een permit. Een permit is NIET nodig om in het Ha Giang gebied rond te rijden. Wel is een internationaal rijbewijs aan te raden voor politiecontroles. Ook al heb je geen motorrijbewijs, de politie zal het wel accepteren. Bij de ANWB kun je zo’n rijbewijs aanvragen, maar je kunt er beter niet bij zeggen dat het voor Vietnam is. Zoals ik al eerder schreef; in Vietnam is het internationale rijbewijs niet geldig. De ANWB zal je dus ook adviseren het niet aan te vragen. De lokale politie in Ha Giang lijkt het echter wel te accepteren. Mocht je nou geen internationaal rijbewijs hebben, dan weten hostels en motorverhuurders hoe ze je door de politiecontrole heen krijgen. Iets met vaste lunchpauzes en persoonlijke afspraken om toeristen door te laten. (Ofwel: lichte corruptie)

Ben je avontuurlijk ingesteld? Dan is een reis naar Tunesië misschien ook wel wat voor jou! Check het via deze link.

Iris Hendriks

‘Met haar journalistieke achtergrond & drive om andere culturen te ervaren en begrijpen is Iris een bijzondere aanwinst voor reistop5.com. Ze vindt het tof om ‘off the beaten track’ te reizen wat haar reisverhalen nog interessanter maakt. Daarnaast zit ze vol creatieve (schrijf) ideeën en werkt haar enthousiasme aanstekelijk’.

Bekijk alle artikelen

2 comments