Vakantie op Cyprus – deze 5 dingen wil je niet missen!

Cyprus, een bijzonder eiland om meerdere redenen. Want wist je dat het geografisch gezien bij Azië hoort, maar dat we het met z’n allen als Europa beschouwen? En dat Cyprus dus geen Griekenland is, maar een op zichzelf staand land is (waar wel Grieks wordt gesproken)? En wist je dat de helft van Cyprus opgeëist is door Turkije? En dat je op Cyprus kunt surfen én skiën? Redenen genoeg dus om eens een tripje te maken die kant op. Ik geef je alvast 5 gratis tips van dingen die je niet mag missen wanneer je op Cyprus bent.

Praktische informatie Cyprus

 Een vlucht naar Cyprus (Paphos) duurt ongeveer 4 uur

 Je kunt losse vliegtickets boeken met o.a. Transavia (vanaf €79,-), maar voor bestemmingen als deze kan je ook kiezen voor een pakketreis van TUI of Eliza was here.  

1. Bezoek de hoofdstad Nicosia. Een stad met twee gezichten.

Deze stad op Cyprus heeft niet alleen twee gezichten, maar ook twee namen: Nicosia en Levkosía. Ik noemde al dat een deel van Cyprus is opgeëist door Turkije. De grens tussen het Griekse en het Turkse gedeelte loopt dwars door de stad Nicosia heen. Tussen die twee delen bevindt zich een neutrale zone, de zogenaamde ‘green zone’. De grens is afgebakend met stenen muren, oude olievaten en prikkeldraad. Een soldaat houdt mij goed in de gaten wanneer ik een stukje langs de barrière loop. Midden in de stad kun je de grens oversteken. Neem dus je paspoort mee!

Zodra je in het Turkse gedeelte bent, is de sfeer en cultuur meteen heel anders dan in het Griekse gedeelte. Je komt van een brede winkelstraat terecht in de smalle straatjes die aanvoelen als één grote markt van kleding en hammamdoeken. Aan de Griekse kant bezoek je een kerk en aan de Turkse kant een moskee. Aan de Griekse kant eet je halloumi en aan de Turkse kant baklava. Maar voor beide kanten geldt dat de bevolking heel vriendelijk en hartelijk is richting toeristen.

Tip: Ga naar de 11e verdieping van de Shacolas Tower Museum & Observatory. Voor €2,50 heb je een prachtig uitzicht over de stad.

2. Geniet van de Cypriotische keuken en bestel meze

Meze is de tapas van Cyprus. Wanneer je dit bestelt krijg je allerlei kleine gerechtjes geserveerd, beginnend bij (pita)brood met verschillende dips. Hierna wordt je tafel steeds aangevuld met verschillende typische Cypriotische lekkernijen, waar je op eigen tempo heerlijk van kunt genieten. Wat mij betreft een leuke manier om de Cypriotische keuken te leren kennen. Mij was verteld dat de Cyprioten pas rond 21u aan hun diner beginnen, maar toen ik een keer rond 19u een tafeltje zocht zat het helemaal vol en werd me gevraagd om de volgende keer te reserveren.

Tip: Ben je in de buurt van Larnaca bezoek dan de taverne Pyrgos in het dorpje Perivolia. Hier is het alsof je Cypriotische opa serveert en je Cypriotische oma wordt snel in de keuken aan het werk gezet. De sfeer is huiselijk en Cypriotischer gaat het niet worden.

3. Wandel langs de kust bij Kaap Greco – Cyprus

Langs deze kustlijn van Cyprus zijn meerdere bezienswaardigheden, zoals de grotten in de kliffen, een natuurlijke brug, de blauwe heldere zee en het wit-blauwe kerkje aan de kust. Je kunt er voor kiezen om hier met je huurauto langs te rijden, uit de auto te springen, een foto te maken en weer door te gaan om de volgende af te vinken. Ik vond het veel leuker om Agya Napa naar Konnos Beach te lopen en elke keer weer op een prachtig stuk natuur te stuiten. Uiteraard had ik daardoor veel meer recht op die ene foto, want ik had er toch zeker wat meer moeite voor gedaan om er te komen dan mijn mede-toeristen.

Tip voor waaghalzen: Klim bij de Sea Caves van Agia Napa aan de linkerkant van het plateau naar beneden voor net zo’n perfecte foto als ik maakte.

4. Je verwacht het niet, maar je kunt skiën op Cyprus

Het Troödosgebergte en de berg Olympus (1952m) zijn ook zeker een aanrader om in het voorjaar naar toe te gaan. De bomen staan in bloei, het is er groen en je kunt mijlen ver kijken vanaf de toppen van de bergen. Met een beetje geluk kun je er zelfs skiën! Houd je meer van wandelen? Doe dan de Artimis Trail. Verder vind je in dit gebergte watervallen, kloosters en wijngaarden. In het voorjaar is er overigens op gebied van wijn nog niet zoveel te beleven op dit eiland.

Tip: Ik reed ook nog even door het merkwaardige verlaten dorpje Statos Agios Fotios. Door langdurige regenval in de jaren ’60 ontstonden er aardverschuivingen en zodoende werd het zo gevaarlijk om er te wonen dat de dorpsbewoners gedwongen werden te verhuizen. Nu worden de lege huizen gebruikt als stallen.

Wij zijn tegenwoordig fan van de Capitool reisgidsen en nemen deze standaard mee neer iedere bestemming. Check hier de reisgids van Capitool over Cyprus.

5. Wandel door de Avakas Kloof

In het noord-westen van het eiland dichtbij Lara beach is een prachtige kloof. Het is echt de moeite waard om de wandeling door de hele kloof heen te maken. Het kost best wat klim en klauter werk en waterdichte schoenen zijn geen overbodige luxe. De kloof is erg indrukwekkend en de grootsheid is moeilijk op beeld vast te leggen. Je zult er dus zelf heen moeten om dat te ervaren. Je kunt je auto op een paar km van de kloof parkeren en er dan heen wandelen.

Tip: Neem de adviezen over het huren van een buggy of 4x4 serieus. De wegen zijn in dit gebied moeilijk begaanbaar. Hier rijden in een normale auto raad ik je ten zeerste af. Per ongeluk belandden mijn man en ik op zo’n weg en we dachten iets te vaak dat het wel kon, tot er een moment kwam dat ik dacht dat we er nooit meer weg zouden komen… Ook de borden ‘this road is good for all vehicels’ schijn je niet te moeten vertrouwen.
Heleen Vermeulen

'Van reizen moest ze tot haar 18e niet veel hebben. Heimwee maakte zelfs van het logeerpartijtje een straat verderop een ramp. Inmiddels is Heleen 37, getrouwd, en is er van die heimwee gelukkig niks meer te merken. Na in 2011 een half jaar in Lesotho (de minder bereisde personen vallen nu door de mand) te hebben gewoond en gewerkt, had ze de smaak helemaal te pakken. Als ze op stedentrip gaat, is ze in twee dagen wel uitgekeken en wil ze de stad uit. Heleen is verliefd op de bergen en de zee. Tijdens haar reizen wil ze altijd weer nieuwe plekken ontdekken. Ze probeert juist daarheen te gaan waar niet alle toeristen heen gaan. Met haar blogs hoopt ze dat anderen hier ook enthousiast over worden.'

Bekijk alle artikelen

1 comment