Vakantie naar Turkije: watersport bestemming & authentiek Çesme

Zeg Turkije en je denkt aan zandstranden, blauw water en een overload aan resorts (al dan niet met 10 glijbanen en muchooo kinderen). Het authentieke Turkije is daarmee voor de meeste vakantiegangers onbekend en het bestaande imago kan zelfs wat ‘afschrikkend’ werken. Maar dan nu goed nieuws, want Turkije heeft nog veel meer te bieden: romantische (kust)plaatsjes vol bloemen, boetiekjes & terrasjes, hippe surfspots en historische steden. Wij ontdekten Schiereiland Çesme, ook wel de Côte d’Azur van Turkije genoemd.

Watersport paradijs aan de Egeïsche Zee

Turkije als watersport bestemming, wie had dat verwacht? En dan blijkt Çesme nog een van de beste surfspots te zijn van deze hele regio ook. Schiereiland Çesme wordt grotendeels omringd door de Egeïsche Zee en heeft een vrij stabiele aanlandige wind. Bedenk er dan nog een aantal beschutte baaien bij (hallo vlak water) en je hebt de ideale watersport-omstandigheden toch wel te pakken. De zandstranden en het kraakheldere ondiepe water zijn een extra mooie bijkomstigheid.

Kitesurfen bij Urla Surf House / Çesme

Wil je leren kitesurfen dan is Urla Surf House een fantastische spot. Je vindt het in het kleine plaatsje Gülbahçe, op een half uurtje rijden van de stad Çesme. Urla Surf House ligt aan een grote lagune waarbij een apart gedeelte is gecreëerd voor beginnende kiters. Groot voordeel: ook de eerste lessen vinden plaats in het water, wat een extra veilig gevoel geeft. Wil je het leren maar vind je het spannend? Een aantal instructeurs zijn hierin ‘gespecialiseerd’ en zorgen met veel geduld en een goede uitleg dat je je snel comfortabel voelt. Ben je een gevorderd kitesurfer dan kan je hier uiteraard ook terecht en heerlijk freeriden direct tegenover Urla Surf House.

Sidenote: Urla Surf House is een les- en verhuur plek maar er hoort ook een hotel & restaurant bij. Wil je het kiten goed onder de knie krijgen blijf hier dan een paar dagen. Een prachtige plek met een heerlijke surf-vibe.

Windsurfen @ Alaçatı Surf Paradise Club

Wat de pro’s zeggen over Alaçati? Dat het een van de beste surfcondities heeft van de Egeïsche zee. Alaçati Surf Paradise Club is daarmee niet alleen een perfecte spot om het te leren, maar ook voor gevorderde surfers is dit een waar walhalla. De beschermde baai is 500 meter lang en heeft een 400 meter lang zandstrand, ben je dus op reis met iemand die liever in de zon ligt met een cocktail, ook dan kan je dat hier perfect combineren. De basis van het windsurfen is trouwens eenvoudig te leren en na 2 uurtjes heb je het waarschijnlijk al redelijk onder de knie. Daarna zelf leren & ontdekken? Dan kan je hier al je gear huren. Çesme blijft verrassen!

Tip: alleen maar vanaf een afstandje gezien, maar nu al stapelverliefd: Biblos Resort Alaçati is waanzinnig. Wel even diep in de buidel tasten trouwens.

» Wanneer je toch bij Port Alaçatı in de buurt bent, ga dan eten bij Ferdi Baba in de haven. Gevalletje: goed, beter, best!

Flaneren door Alaçati & Urla

Het Griekenland gevoel (daar houden we van!) maar dan in Turkije. Smalle straatjes, een overdosis bloemen en knusse terrasjes. Het wordt steeds duidelijker waarom het hier de Côte d’Azur van Turkije genoemd wordt én waarom de Turkse jetset deze regio bezoekt om vakantie te vieren.

Alaçati is een van de meer traditionele steden van de westkust en kent een wirwar aan straatjes waarvan de een nóg mooier is dan de ander. Er zijn volop terrassen waar je kunt neerstrijken onder de bloeiende begonia’s en bovengemiddeld goed kunt eten. Daarnaast vind je er hippe (cocktail)barren waar het in de middag al gezellig druk is, leuke boetiekjes en mooie, kleinschalige boutiquehotelletjes. Het is er redelijk toeristisch, maar desondanks vinden wij deze plaatst een fikse aanrader voor een paar nachtjes (uiteraard in combinatie met windsurfen).

» Slapen in Alaçati doe je bij het waanzinnig mooie Gaia Alaçati

Urla is een kunstenaarsdorpje wat je niet mag missen wanneer je in deze regio op vakantie bent. Dezelfde smalle straatjes maar dan gevuld met winkeltjes waar kunstenaars & ambachtslieden hun mooiste creaties showen aan locals- en niet locals. Hier drink je traditionele Turkse koffie verwarmd op zand bij Bizbize Aile Çay Bahçesi óf normale koffie bij een rete hip tentje genaamd Ru Coffee House. Wij zeggen: pak ze allebei mee.

» Slapen in Urla doe je in het centrum bij Art Design Hotel of in het groen bij Belizi Hotel

Ik raakte mijn koffer kwijt tijdens mijn vlucht van Izmir naar Amsterdam. Lees hier hoe je dit soort situaties kunt oplossen/voorkomen.

Praktische zaken

Last but not least: wanneer je ergens naartoe gaat wil je natuurlijk eerst weten hoe je er komt. Het is vrij simpel: vliegen doe je rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Izmir óf met een tussenstop in Istanbul. Check en vergelijk hier de prijzen.

De wegen rondom Izmir zijn erg goed en daarom is dit een ideale plek om een auto te huren. Dit is sowieso ook wel nodig wil je de verschillende watersport-plekken & dorpjes van Çesme bezoeken.

24uurin Accommodaties achterhoek amsterdam appartement avontuurlijk bad bedandbreakfast bijzondereovernachting boutiquehotel corona-proof droomplek droomplekjes europa Friesland Gelderland Griekenland Groningen hanzestad hotel indenatuur indestad metdekinderen nachtjeweg Nachtje weg nederland nepal noord-amerika Noord-Brabant noord-holland Overijssel overnachtenindestad overnachtenmetbad reistips Reizen met kinderen Rondreizen spanje stedentrip utrecht vakantiehuis Veluwe wellness Zeeland Zeilen zuid-holland

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen