TOP 5 – Dominica, een verborgen juweel in het Caribisch gebied

Dominica is een ongekend bijzonder eiland waar ik al over heb geschreven in de TOP 5 Caribische Eilanden. Het is een woeste en intense plek, een verborgen groene juweel in het Caribisch Gebied. Het ligt onder Guadeloupe en boven Martinique en heeft als spreektaal Engels (met een heerlijk Caribisch accent).

Je kunt Dominica het beste bezoeken tussen januari en mei (i.v.m. het orkaanseizoen). De bevolking is buitengewoon positief en vriendelijk, zelfs na de alles verwoestende orkaan Maria. Gelukkig is het eiland zich als een speer aan het opbouwen en ontwikkelen en was het een half jaar na dato alweer het bezoeken waard. GA, voor het wordt overspoeld door andere reizigers!! En check deze top 5 dan ook nog even. 

Indian River

De Indian River bevindt zich aan de Noordkant van Dominica in de buurt van het stadje Portsmouth. Reizigers bezoeken de plek zodat ze vanaf daar de prachtige Indian River kunnen bekijken. Je kunt deze alleen bezoeken met een ervaren schipper/gids. Met een flinke snelheid vaart hij je richting de Indian River waar de motor uitgezet wordt en hij het gekleurde bootje op spierkracht de rivier op roeit. Een pittige opgave voor de schipper met stroom tegen, maar zonder klagen varen ze je het Indian-River-Jungle-Sprookje in.

Beeld het je in: een grote mysterieuze rivier met aan weerszijden een moerassige oever vol Bwa Mang bomen. Je hoort overal geheimzinnige geluiden van vogels en insecten vanuit de jungle. Dit is één van de locaties waar de film Pirates of the Caribbean is opgenomen en als je hier bent geweest weet je wel waarom. Het ziet er zo mooi uit dat ik er wel zou willen wonen, ergens tussen de bomen in een houten hutje. De man die ons vaart vertelt dat het hier voor de orkaan veel meer begroeid was en dat er onwijs veel is weggevaagd. Als ik dit al mooi vind ben ik benieuwd hoe het er voor die tijd heeft uitgezien…

small-boat-indian-river-dominica

Middleham Falls Hike & Waterfall

Haal je wandelschoenen maar te voorschijn, want voor deze tocht heb je ze zeker nodig! De Middleham fall is met zijn 45 meter de hoogste waterval van Dominica en ligt in het hart van het nationale park Morne Trois Piton. Het is een uur hiken, door een prachtig regenwoud vol varens en orchideeën, om het te bereiken. Work that body. Voor de échte tocht begint moet je eerst met je blote voeten door een kleine rivier. De wandeling die daarna volgt is prachtig, door nog meer riviertjes en over enorme boomwortels. Vanwege de hoge vochtigheid zijn de wegen glibberig en moet je oppassen dat je niet uitglijdt. Wat dat betreft zou een wandelstok voor wat extra stabiliteit niet verkeerd zijn.

Als beloning voor het harde werken kom je uit bij de fascinerende waterval die nog mooier is door al het groen er omheen. De frisheid van het vochtige regenwoud en het opspattende water zorgen voor voldoende afkoeling. Het schijnt dat je ook kunt zwemmen in een gedeelte van de waterval, maar toen wij er waren was dit niet mogelijk. Alsnog meer dan een bezoek waard!

sailboat-before-coast-dominica

The Boiling Lake

De Middleham Falls hike was een goede opwarmer voor de tocht naar de Boiling Lake. Plan dit dus niet op dezelfde dag zodat je voldoende tijd hebt om uit te rusten. Waar je de tocht naar de Middleham Falls zonder gids kunt maken is dat niet aan te raden voor de tocht naar de Boiling Lake. Deze tocht is zwaarder en ingewikkelder. Aan het startpunt van deze tocht, in Laudat, kan je een gids vinden maar je kunt er ook voor kiezen in Roseau met een gids op pad te gaan, die je er gelijk naar toe rijdt.

De wandeltocht is een kleine 13 kilometer dus met een gemiddelde wandelsnelheid doe je er drie uur over om er te komen. Diezelfde tijd heb je dan natuurlijk ook weer nodig om terug te komen. Het is dus aan te raden vroeg in de ochtend te starten zodat je niet terugkomt in het donker.  Gelukkig zal een gids daar ook nooit voor kiezen. De route is onwijs modderig, dus trek schoenen aan met grip en kleren die vies mogen worden. Daarnaast is het altijd verstandig iets warms mee te nemen. 

Tijdens de route zijn een aantal pauze momenten ingepland. Na een modderige klim van 45 minuten, waarna je kunt genieten van een mooi uitzicht over een rivier.  Vanaf daar hike je in een uur verder naar de top, waar je met helder weer een prachtig uitzicht hebt. Hierna volgt een steile tocht naar beneden, de vallei in(the valley of desolation).  Het is fijn dat de  gids je de weg wijst hier en scherp houdt waar je wel en niet kunt lopen. In de vallei kun je genieten van een ‘baddermomentje’ in een stroom warm water uit de boiling lake. Het laatste gedeelte van de tocht is die naar ’the lake’ zelf. Bovenop de heuvel heb je het mooiste uitzicht maar het is er wel gevaarlijk glad, voorzichtig dus.

Het meer zelf is een grote grijs blauwe massa van ongeveer 63 meter breed waar meestal een dampwolk rond hangt. Dit op een na grootste kokende meer van de wereld is zeer bijzonder en niet te missen tijdens je bezoek aan Dominica.

Titou Gorge

Titou Gorge(wat staat voor Little Throat // Kleine Keel) en is een kleine waterval. Deze bevindt zich diep in een met water gevulde kloof. Het is met name spectaculair door de zonnestralen die via de bovenkant naar binnen schijnen waardoor alles een bijzondere, mooie kleur krijgt. Door de schitteringen lijkt het water nog dieper groen en krijgt het geheel een magisch effect. Sidenote is wel dat je even een stukje moet zwemmen voor je de kloof bereikt en dat het water ook niet echt warm is. Je kunt Titou Gorge dus het beste op een zonnige dag in de middag bezoeken.

Roseau

Wil je écht kennismaken met een (ei)land dan kan je het beste een stad bezoeken en er gewoon gaan rondhangen. Dat is in ieder geval mijn ervaring en dat vind ik dan ook altijd leuk om te doen. Bezoek in Roseau dus de marktjes waar je locals ziet lopen, drink iets in het Ruins Rock Café(!!!), ga opzoek naar de oude Frans-Koloniale stadskern en ontdek de typische export producten van Dominica(o.a. Cacao en etherische oliën).

Tickets naar Dominica kosten rond de €900,- via bijvoorbeeld WTC.nl. Helaas gaan er geen directe vluchten, dus je zult wel even onderweg zijn. Daarna ben je natuurlijk wel op een fantastische, unieke bestemming!

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen

2 comments