Een indrukwekkende roadtrip door Polen

Citytrippen is toch wel echt ons ding. Inmiddels hebben we dan ook aardig wat steden van de to do lijst af kunnen strepen. Krakau stond al geruime tijd in onze must see top drie. Maar als we naar Krakau gaan, dan willen we ook naar Auschwitz. En naar Wroclaw. En naar Częstochowa. Oh, en vergeet de zoutmijnen van Wieliczka niet, als we dan toch die kant op gaan. En dus stappen we in de auto richting Polen. De start van een bijzondere, indrukwekkende roadtrip

→ Vliegen naar Krakau doe je al vanaf €67,- per enkele reis.

Wroclaw – eerste stop in Polen

Onze eerste stop is het charmante Wroclaw met de geplaveide straten, het charmante marktplein en de gekleurde gevels. Wroclaw is de hoofdstad van Silezië en naast meer dan driehonderd ijzeren beelden van kabouters vind je hier honderd(en) (loop) bruggen en ontelbare kerken. Wroclaw wordt dan ook niet voor niets het Venetië van het Oosten genoemd. De grote, stalen, turquoise Tumski brug uit 1889 is mijn favoriet. Deze brug verbindt de gebieden Ostrów Tumski en Wyspa Piaskowa met elkaar. 

Veertig kilometer voor de stad Wroclaw staat de iconische Sky Tower. Het gebouw is met zijn 215 meter hoogte niet te missen. Neem de lift naar de 49e etage. Vergaap je aan het uitzicht en probeer het aantal kerktorens maar eens te tellen. Zoals ik al eerder schreef: ontelbaar. 

→ Slapen in Wroclaw? Check beschikbaarheid en prijzen.

Photo by Bianca Fazacas

Krakau

De volgende stop is Krakau. Wat een leuke, relaxte, overzichtelijke en vooral betaalbare stad is dit.
De Wawelburcht dient als grande entree van de stad. Het kasteel staat naast de kathedraal. Dit koninklijk paleis telt een oppervlakte van ruim 7000m2 en is, gezien de omvang, een behoorlijke uitdaging om fatsoenlijk op de foto te krijgen. Is de perfectionist in mij dus ook niet gelukt. In Krakau vind je veel musea, parken en de grootste stukken mierzoet gebak die ik ooit heb gezien. Het bruisende hart van de stad is de Grote Markt met de Raadhuistoren. (Rynek Glowny)

Vanaf de top van de toren heb je uitzicht over de gehele markt. Voor souvenirtjes ben je in de naastgelegen Lakenhal (Sukiennice) aan het juiste adres en goede koffie haal je bij Knitted. Een kleine koffietent met een vrolijke, geelgekleurde inrichting. Ook Krakau staat bol van de mooie kerken, waarvan de katholieke Mariakerk aan de rand van de Grote Markt toch wel de meest indrukwekkende is. Niet alleen door alle kleuren en het licht dat door de hoge ramen naar binnen schijnt, maar vooral door het prachtige altaar van Veit Stoss, welke bekend staat als het grootste van Europa.

Photo by Garfi Jeremiah

Via de meest fotogenieke straat van Krakau, Ul Kanonicza, lopen we naar Kazimierz, de Joodse wijk.
Deze levendige wijk bestaat uit restaurantjes, koffietentjes en foodtrucks. Oud en nieuw worden met elkaar gecombineerd. Daarnaast tref je hier de oudste synagoge van Polen en het Landaupaleis. Een pauze neem je bij Yellow Monkey, waar de barista je alle tips, hotspots en goedkope uitjes in Krakau verklapt, in ruil voor een opsomming van alle hippe zaken in Amsterdam of course. 

→ Slapen in Krakau? Check beschikbaarheid en prijzen.

Auschwitz – een plek met veel impact

Over Auschwitz en de Tweede Wereldoorlog heb ik veel boeken gelezen, films gezien en musea bezocht, maar vooraf is het niet voor te stellen hoeveel impact een bezoek aan Auschwitz heeft. Voor de hele wereld staat Auschwitz symbool voor de Holocaust, oorlog, terreur en genocide. Auschwitz I en Auschwitz II- Birkenau zijn nog te bezoeken. De barakken, achtergebleven spullen zoals (kinder) schoenen, plukken afgeschoren haar en de crematoria. Er zijn gewoon geen woorden voor. Een (georganiseerde) tour met een gids is, gezien de extra uitleg, aan te bevelen. 

Podgórze

Voor meer verhalen over de oorlog ga je naar Schindler’s fabriek, gelegen net buiten het centrum van Krakau in de (opkomende) wijk Podgórze. Sinds 2003 is de fabriek, waarmee Oscar Schindler het leven van 1100 van zijn Joodse werknemers redde, een museum. Podgórze was vroeger de Joodse getto. Deze wijk bevat allerlei monumenten die herinneren aan het oorlogsverleden van Krakau, zoals de metalen stoelen op het Bohaterow-Getta plein. Podgórze is trouwens super makkelijk te bereiken per tram vanuit Krakau city. Zie je de stad ook nog eens op een andere manier. 

Zoutmijnen van Wieliczka – Polen

De zoutmijnen van Wieliczka staan sinds 1978 op de UNESCO lijst en behoren tot de grootste zoutmijnen van de wereld. De mijngangen zijn 300 kilometer lang en liggen zo’n 350 meter onder de grond. De route voor bezoekers is 3,5 kilometer en loopt langs tunnels, kamers en zoutsculpturen. Het absolute hoogtepunt is de kathedraal, welke heden ten dage nog steeds wordt gebruikt voor bijzondere feesten en concerten. 

Częstochowa

Jaarlijks bezoeken zo’n 15 miljoen mensen het bedevaartsoord Częstochowa in Polen. Dit heeft alles te maken met de Zwarte Madonna, die zich in het klooster op de heuvel Jasna Gora bevindt. Het klooster is prachtig gedecoreerd met veel gouden elementen. Jasna Gora lijkt een dorp op zich en er hangt een bijzondere sfeer. Dit vanwege de vele gelovigen van alle leeftijden, welke eer betonen aan de Zwarte Madonna en de aanwezigheid van de nonnen.   

Wadowice

Ondanks dat je tijdens welke reis dan ook altijd tijd te kort lijkt te komen, is een bezoek aan Wadowice, een enigszins slaperig stadje met een klein, centraal plein, wellicht een optie als je tijd over hebt, of net zoals wij weer richting huis rijden maar daar eigenlijk nog geen zin in hebt. De belangrijkste attractie is het huis van Johannes Paulus II en de basiliek van de Maagd Maria Offertorium uit de 15e eeuw. 

Ook Krakau kunnen we na deze roadtrip van onze to do lijst afstrepen, maar Polen is zoveel meer. Een bijzonder, mooi, indrukwekkend land. Tel daarbij op: betaalbaar, makkelijk aan te rijden en (over het algemeen) nog niet overspoeld door toeristen = De ideale bestemming voor jouw volgende roadtrip. Enjoy!

Desiree Duijndam

‘Als je ooit werkzaam bent geweest in het toerisme, dan kom je nooit meer van je reisverslaving af.’ Mijn naam is Desiree en ik combineer deze reisverslaving met mijn twee andere grote hobby’s: schrijven en smartphonefotografie. Ik ontdek graag nieuwe plekken zowel binnen als buiten Europa. Ook in eigen land trek ik er vaak op uit, op zoek naar toffe hotspots. Stiekem ben ik verliefd op Schotland, vind ik Marokko een waanzinnige bestemming en hoop ik in de toekomst weer naar Azië te reizen. Mijn bucketlijst lijkt steeds langer te worden, want je raakt gewoon nooit uitgekeken. Gelukkig heb ik al aardig wat mooie bestemmingen bezocht en deel ik graag mijn tips & tricks met jou op www.reistop5.com.'

Bekijk alle artikelen