De 5 mooiste Nationale Parken van West-Amerika

Een roadtrip door West-Amerika, voor wie is dat geen droom? West-Amerika is een gebied van uitersten. Van kleine, western dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan tot de drukke straten van wereldberoemde steden. Daar waar je rijdt in uitgestrekte, droge woestijngebieden, maar ook door de groene, vruchtbare gebieden langs de kust. Waar je honderden meters hoog op een rots staat en uitkijkt over diepe ravijnen, maar waar je je ook klein voelt terwijl je opkijkt naar de machtige rotsformaties. West-Amerika heeft het allemaal.

Ik heb een top 5 gemaakt met de mooiste nationale parken die je echt bezocht moet hebben tijdens je roadtrip door west-Amerika.

1. Antelope Canyon

Wauw, wat is dit bijzonder! We lopen door de canyon heen en zien hoe het zonlicht naar binnen schijnt en mooie kleureffecten geeft op het oranje gesteente. De wanden van de rots zijn uitgesleten in bijzondere ronde vormen en structuren. Wanneer we omhoog kijken zien we een smal streepje blauwe lucht. Het oranje golvende gesteente is fascinerend om naar te kijken. Zo bijzonder hoe de natuur dit gevormd heeft. Na heel veel foto’s verder, komen we weer boven. Dit was geweldig!

Eigenlijk is de Antelope Canyon geen National Park, maar te mooi om niet te noemen. De Antelope Canyon is een slot canyon, een gleuf die is uitgesleten uit de rots. Het wordt beheerd door de Navajo Indianen en is ontstaan door stormvloedwater wat er door heen heeft gestroomd. Je hebt de Upper en de Lower Canyon.

De Upper Canyon is breed en 150 meter lang en je kunt er zo naar binnen wandelen. De zon kan hier goed naar binnen schijnen, wat een mooi effect geeft.

De Lower Canyon is smal en avontuurlijker. Van boven kan je de canyon niet zien, het is een gat in de aardbodem. Met smalle, steile trappen kom je beneden in de canyon. Deze canyon heeft redelijk wat hoogteverschillen, waardoor je soms de trap moet nemen. De canyon is 400 meter lang, een stuk langer dus dan de Upper.

Wij houden wel van wat avontuurlijker, dus wij hebben de Lower Canyon genomen. Je betaalt hier 50 dollar per persoon voor, waarna je wordt rondgeleid door een Navajo indiaan. De tocht duurt ongeveer 1,5 uur. Als je naar West-Amerika gaat, zou ik dit iedereen aanraden, het is prachtig!

Tip: Neem extra batterijen mee voor je camera of zorg dat je telefoon goed is opgeladen, want je blijft foto’s maken.

foto antelope canyon west-amerika

2. Zion National Park

Yeah, we made it! 3 uur, 8,7 km, 42 switchbacks, 454 meter omhoog, 1765 meter boven zeeniveau. Daar stonden we dan, boven op het puntje van de rots. We hebben de populaire trail naar Angels Landing gelopen! Over de smalle rotskam met aan beide kanten steile afgronden. Sommige stukken waren zo steil, dat we ons aan kettingen omhoog moesten trekken. Maar we werden beloond met een prachtig uitzicht. Letterlijk en figuurlijk was dit ons hoogtepunt van Zion National Park!

Zion National Park is een druk bezocht park in de staat Utah. Het park heeft een vallei met aan beide kanten hoge, rode, imposante rotsen. Doordat de rivier Virgin door de vallei heen loopt, heeft het park een mooie flora en fauna. Het park staat bekend om de beroemde, maar ook beruchte trail naar Angels Landing. Deze rots is zo hoog en smal dat ze vroeger zeiden dat alleen engelen hier konden landen. Het begin van de trail is niet moeilijk. Maar wanneer je bij de 21 haarspeldbochten komt, dan wordt het al wel wat pittiger. Uiteindelijk kom je bij de look-out, waarna het echte moeilijke en avontuurlijke gedeelte begint. Soms kom je op zulke smalle stukken dat je tegenstanders niet kunt passeren. De afgronden zijn diep en stijl. Gelukkig is het eindpunt is de beloning: vanaf de hoogste rots is het uitzicht fenomenaal!

Tip: Maak deze wandeling vroeg in de ochtend. Het is dan nog niet te warm en je bent de drukte voor.

zion national park uitzicht benen west-amerika

The Narrows

Naast de Angels Landing is ook ‘The Narrows’ een zeer populaire trail in het Zion National Park. Je loopt door het heldere, maar ook ijskoude water van de rivier Virgin. Het is een prachtige wandeling, met aan beide kanten de hoge rotsen van de canyon. Als je deze trail helemaal uit wilt lopen heb je zeker een hele dag nodig. Daarnaast moet je niet bang zijn voor een nat pak. Wij hebben The Narrows een klein stukje gelopen. Wanneer we tot ons middel in het water stonden besloten we terug te gaan. Maar de ervaring was heel tof!

Tip: neem waterschoenen mee en zorg dat je je telefoon/camera waterdicht verpakt.

the narrows zion national park west amerika foto

3. Bryce Canyon National Park

‘Do you have experience with horse back riding?’ vraagt de gids mij. ‘No, I don’t’, antwoord ik. ‘Ah, then you get Kate, it’s her first time’, antwoord de cowboy met een grijns op zijn gezicht. Lachend loop ik naar een mooi wit paard. Ik zet mijn voet in de beugel en zwaai mijn been over Kate heen. Daar zit ik dan. Wouter krijgt het paard Jake. Want ja, zeg nu zelf, als we dan toch in het Wilde Westen zijn, dan moeten we ook wel paardgereden hebben toch?

Bryce Canyon National Park is een prachtig park. Het is wat hoger gelegen, wanneer je het park binnenrijdt zie je nog niets van de canyon. Het is een verrassing wanneer je naar de rand loopt en je opeens een adembenemend mooi uitzicht hebt over de canyon. Door water, wind en ijs zijn de rode rotsen uitgesleten in hoodoos. Dit zijn overgebleven hoge, stenen aardpijlers. Het grillige landschap is een uniek natuurfenomeen en prachtig om te zien.

Één van de onvergetelijke dingen van onze reis door West-Amerika was het paardrijden door Bryce Canyon. De gids was een leuke, enthousiaste cowboy die ons van alles vertelde over de canyon. Soms liep het paard wel heel dicht bij de rand, je moet dus niet teveel last hebben van hoogtevrees…

Navaja Loop

Daarnaast hebben wij de Queensgarden trail en de Navajo loop gelopen. Dit is een combinatie van twee trails waarbij je afdaalt naar de bodem van de canyon. Wij begonnen bij Sunrise Point en eindigde bij Sunset Point. Hoe dieper we afdaalden, hoe indrukwekkender de hoodoos. Op de bodem van de canyon groeien veel naaldbomen, wat een mooi contrast geeft met het oranje gesteente van de hoodoos. Het laatste gedeelte was de Navajo Loop. Een zigzaggend pad wat steil omhoog gaat. Een paar keer uitrusten tussendoor is geen overbodige luxe. Deze wandeling is prachtig en een absolute aanrader!

navaja loop west-amerika vrouw uitzicht

4. Yosemite National Park

Boem. Ik klap in de autogordel. Verontwaardigd kijk ik Wouter aan, maar Wouters verbaasde blik doet me gelijk omkijken naar buiten. En dan zie ik het ook. Twee donkerbruine beren lopen aan de rand van de weg. Mijn mond valt open van verbazing. ‘Wauw’, fluister ik. Ik vergeet totaal mijn camera te pakken. En voordat ik dat goed en wel besef, duiken ze al weer terug de bossen in. Lachend kijken we elkaar aan. Dit hadden we gehoopt en het is nog gebeurd ook.

Yosemite National Park een populair park. Het is 3000 km2 groot en ligt ten westen van de Sierra Nevada. Jaarlijks komen hier meer dan 3 miljoen bezoekers. Ik begrijp ook helemaal waarom, het is een prachtig park.

Via een van de mooiste wegen en de hoogst berijdbare bergpas van West-Amerika, de Tioga Pass, kwamen wij Yosemite NP binnen. We zagen sneeuw liggen op de toppen van de bergen. Vervolgens reden we door bossen, langs helderblauwe meren en enorme granieten rotsen. De route is fantastisch en er zijn veel mooie bezienswaardigheden onderweg. Mijn advies is een dag extra uit te trekken voor het rijden van de Tioga Road. Houd er echter wel rekening mee dat deze road maar een gedeelte van het jaar geopend is. Zo rond mei/juni gaat deze open en sluit in november weer.

Vanaf Glacier Point hebben we genoten van een prachtig uitzicht over het park. Wij bezochten Yosemite National Park in september, wat helaas niet de juiste tijd is om de watervallen te bezoeken. Maar wanneer je er in een andere periode bent is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij de Yosemite Falls.

Tip: wanneer je tijd over hebt is het de moeite waard Mariposa Grove te bezoeken. En al helemaal wanneer je Sequoia National Park niet hebt bezocht. Hier vind je namelijk ook de bekende mammoetbomen.

glacier point west-amerika uitzicht

5. Grand Canyon

Als de zon begint de zakken, lopen we vanaf onze camping naar het uitzichtpunt. De Grand Canyon met zonsondergang schijnt onwijs mooi te zijn. We komen aan bij het uitzichtpunt en het is prachtig! Hoe de rotsen van de Grand Canyon in de middag grijskleurig waren, hebben ze nu een oranje, koperkleurige gloed. Na wat klimmen en klauteren hebben we een mooi plekje gevonden op een richel boven de rotsen. Dat was ultiem genieten tot de zon onder was gegaan. Als de zon begint de zakken, lopen we vanaf onze camping naar het uitzichtpunt. De Grand Canyon met zonsondergang schijnt onwijs mooi te zijn. We komen aan bij het uitzichtpunt en het is prachtig! Hoe de rotsen van de Grand Canyon in de middag grijskleurig waren, hebben ze nu een oranje, koperkleurige gloed. Na wat klimmen en klauteren hebben we een mooi plekje gevonden op een richel boven de rotsen. Dat was ultiem genieten tot de zon onder was gegaan.

De Grand Canyon is ook een plek die je bezocht moet hebben als je naar West-Amerika gaat. De Grand Canyon ligt in de staat Arizona. De rivier de Colorado heeft deze diepe, brede kloof uitgesleten waarder er grillig gevormde ravijnen zijn ontstaan. Je hebt de North Rim en de South Rim. Ze liggen hemelsbreed maar 16 kilometer uit elkaar, maar het is toch 4 uur rijden. Wij hebben zelf gekozen voor de South Rim, ook omdat deze het beste op onze route lag.

Wij kampeerden vlakbij Mather Point. Hier hebben we genoten van de eerder genoemde mooie zonsondergang. De volgende dag zijn wij via de route Desert View weer uit het park gereden. Hier hebben wij ook nog een paar uitkijkpunten bekeken, waaronder Grandview Point en Desert View Watchtower.

uitzicht grand canyon vrouw

Wil je mijn video zien over onze roadtrip door West-Amerika? Klik op de volgende link:

Joanke van der Wal

‘Joanke woont samen met haar man op een binnenvaartschip. Ze varen door Nederland, België en Noord-Frankrijk. Het is niet alleen een beroep, het is een manier van leven. Varen en altijd onderweg zijn is waar ze van houdt. Ze wilde meer zien van de wereld en haar passie voor reizen is daar uit ontstaan. Een aantal landen waar ze is geweest zijn: Italië, Kaapverdië, Turkije, Kroatië, Oostenrijk, maar haar allermooiste reis was toch wel een roadtrip door West-Amerika waar ze jullie graag meer over vertelt haar blogs. Met haar verhalen hoopt ze je te inspireren en je te laten meegenieten.’

Bekijk alle artikelen