• Menu
  • Menu

5 tips voor een ontdekkingsreis door Costa Rica

Costa Rica is een bestemming waar je veel kunt vinden: prachtige dieren, weelderige jungle, verlate stranden en grote watervallen. Door de grootte van het land kun je in twee weken al een mooie indruk opdoen van alle natuurpracht. Veel kun je vinden aan de Pacifische kust, om preciezer te zijn aan de Costa Ballena.

De Costa Ballena bestaat uit drie plaatsen: Dominical, Uvita en Ojochal. Je vindt er een prachtige kustlijn waar de jungle overgaat in de zee en het is binnen een dag te bereiken vanuit de hoofdstad San José. Het is toeristischer waardoor je er een scala aan diverse restaurants terugvindt, maar je kunt er ook nog van de gebaande paden gaan. Daarnaast is het een goede uitvalsbasis om dagtrips te ondernemen die erg divers zijn. Ik heb vijf tips voor je.

1. Waterval Poza Azul

Klein maar fijn. De waterval Poza Azul ligt net buiten Dominical en is gratis toegankelijk. Verwacht dus geen spectaculaire grote waterval, maar wel een fijne plek waar je omringd bent door de natuur en even lekker kunt genieten. Dat zijn de beste plekken: waar je één kunt zijn met de natuur.

Je bereikt de waterval het beste met de auto. Volg de navigatie-app Waze en je komt er zonder problemen. Eerst passeer je een basisschool en moet je een kleine beek door. Wanneer je vervolgens aankomt bij de waterval zie je aan de rechterkant een klein blauw bord staan, deze markeert waar het pad naar beneden gaat. Het eerste deel is een beetje steil, maar het is niet ver lopen naar de waterval.

Mijn tip is om er in de regentijd naartoe te gaan, in de droge periode is er te weinig water om te zwemmen.

waterval Poza Azul Costa rica

2. Thermale baden Eco Termales Quepos

Een stukje ten noorden van Dominical vind je de thermale baden Eco Termales Quepos. Met een bezoek aan de baden verlaat je de gebaande paden en begeef je je op het platteland. Opvallend genoeg is er geen vulkaan in de buurt is van deze thermale baden. Het water komt omhoog door een breuklijn in de aarde, maar legt daardoor wel een langere weg af waardoor het warmte verliest. Thermale baden in de buurt van een vulkaan zijn dus warmer, maar doordat het water hier een langere weg aflegt is het wel rijker aan mineralen. Vier van de vijf baden hebben een eigen bron. Mijn advies is om te beginnen in de koudere.

De thermale baden zijn elke dag geopend en in het restaurant bestel je een typisch Costa Ricaanse maaltijd. Je komt hier met de auto en met de navigatie-app Waze, gebruik geen Google Maps. De entree is 3000 Colones per persoon, kinderen van 9 jaar en jonger betalen geen entree. Je kunt tegen vergoeding kamperen bij de baden. Wanneer je er op een doordeweekse ochtend naartoe gaat heb je kans de baden voor jezelf te hebben.

Slapen in de lodge van gastblogger Anouk en haar man Eliseo? Dat kan: Tipi Calathea Ecolodge

Eco Termales Quepos thermale baden costa rica

3. Playa Dominicalito

Op diverse plaatsten aan de Pacifische kust kan er goed gesurfd worden, Playa Dominicalito is er daar een van. Dominicalito is een kleine gemeenschap tussen de snelweg en het strand, je komt langs de woningen als je naar het strand rijdt. Het is een strand met een ruiger randje door de kiezels, de golven en de bomen die er staan. Je kunt hier een surfplank huren en het water op gaan of je kunt lekker in de schaduw gaan zitten en kijken hoe de surfers het doen. Zwemmen is door de stroming helaas minder verstandig. Dit strand is makkelijk en gratis toegankelijk en ligt vlakbij de kleine waterval Poza Azul. Een combinatie is dan ook aan te raden.

playa dominicalito surfen costa rica

4. Walvissen in nationaal park Marino Ballena

Twee keer per jaar passeert de bultrugwalvis Costa Rica, dat is uniek in de wereld. In de periode december tot en met februari en in de periode juli tot en met september zijn ze hier. Het nationale park Marino Ballena is niet de enige plek om ze te zien, maar wel de beste! Voor de kust van Uvita gaan de boten op zoek naar de walvissen en je hebt een hele goede kans om ze te zien. Of ze zo mooi uit het water springen is een tweede, daar moet je natuurlijk een beetje geluk voor hebben.

Onderneem je een tour, dan gaan de gids en kapitein als eerste op zoek naar de walvissen. Maar dat is niet het enige. Je hebt ook nog een goede kans om dolfijnen en schildpadden te zien. Daarnaast krijg je de gelegenheid om even te zwemmen en te snorkelen en zie je een gedeelte van de mooie kustlijn.

Marino Ballena bultrugwalvis costa rica

Vakantiepret begint al bij de voorbereidingen. Waar wil je naar toe? Wat wil je allemaal zien? Waar overnacht je? Op internet is een hele hoop te vinden, maar ik vind een reisgids ook wel een musthave. En al helemaal voor verre bestemmingen! Mocht je een keer geen internet hebben en wel iets willen uitzoeken is dat wel zo handig!

5. Playa Ventanas

Een van de stranden waar de walvissentour langs komt is Playa Ventanas. Dit is een kleine baai gelegen tussen Uvita en Ojochal. Het strand is vernoemd naar de grotten waar je doorheen kunt lopen als het eb is, de rotswanden krijgen dan ramen (= ventanas). Doordat het een kleine baai is en het langzaam diep wordt kun je hier rustig het water in. Maar blijf alert zoals bij alle stranden in Costa Rica. Let ook goed op de getijden als je de grotten door wil lopen.

Voor de toegang van dit strand betaal je parkeergeld van 2000 Colones. Op het strand zijn er een aantal ligbedden te huur en zijn er een aantal standjes die eten en ijs verkopen.

playa ventanas uitzicht

Ben je geïnteresseerd in een reis naar Costa Rica? Dan is een trip naar Suriname misschien ook wel iets voor jou. Via deze link kan je er van alles over lezen!

Anouk Veltmaat

‘In 2017 is Anouk verhuisd naar het platteland van Costa Rica. Samen met haar Costa Ricaanse man en hondje wonen ze hier en zijn ze een lodge begonnen. Het is heel wat anders dan het leven dat ze in Nederland had maar inmiddels heeft ze haar plek helemaal gevonden en gaat ze mee in het ‘pura vida’ ritme van het dagelijkse leven. Haar ervaringen en tips over wonen en reizen in Costa Rica deelt ze op de website Bestemming Pura Vida.

Bekijk alle artikelen