Van de jungle tot de stad: de beste Suriname tips

Suriname is één van de meest fantastische bestemmingen die wij tijdens onze wereldreis hebben bezocht. De natuur is hier uitbundig en ongerept, zelden hebben we het zo mooi gezien. Het lekkere eten en de vriendelijke locals maken het af! De plekken die je hier echt niet mag missen heb ik even voor je op een rijtje gezet.

1. ‘Het Bos’

Het kan niet missen, wanneer je naar Suriname gaat bezoek je ‘het bos’, zoals de locals het regenwoud noemen. 80% van Suriname bestaat uit dit regenwoud. Hiermee is het een van de meest bosrijke landen van de wereld. Een bezoekje waard dus. Je komt er niet zomaar, vanuit Paramaribo is het eerst drie uur rijden voor je aankomt in Pokigron. Deze tocht is prima zelf te rijden. Opvallend is dat het eerste gedeelte van de weg zeer slecht is met diepe gaten en kuilen(oppassen dus) maar dat het tweede deel van deze route over een nieuw aangelegde weg gaat.

Aangekomen in Pokigron zie je de vele langwerpige bootjes(korjalen) al klaar liggen voor de reizigers die het bos in gaan. Het is verstandig voor je vertrek vast een accommodatie te reserveren zodat er een bootje met gids op je ligt te wachten. Afhankelijk van je bestemming in het bos(hoe dieper het bos in hoe langer varen) duurt de tocht 1 tot 3 uur. De tocht per korjaal is waanzinnig. Hoe verder je van de bewoonde wereld komt hoe intenser de kleuren, geuren en geluiden van de natuur.

Wij hebben gekozen voor jungle hotel Botopasi, wat luxer klinkt dan het daadwerkelijk is. En dat vonden we alleen maar fijn, een primitief hutje met vogelspinnen voor de deur(dat hoort erbij, en já je hebt een klamboe), maar ook de apen in de achtertuin. Met de gids van Botopasi hebben we geweldige tochten door het regenwoud gemaakt maar ook dorpjes in de omgeving bezocht. In de avond genoten we van een heerlijke verse kokosnoot en een prachtige zonsondergang aan de rivier. Een onbetaalbare ervaring.

Eenvoudige overnachting op een uitmuntende plek: Jungle Hotel Botopasi

vrouw met hoed op de suriname rivier

2. De Brownsberg

Wat maakt de Brownsberg nou toch zo bijzonder dat bijna iedereen die Suriname bezoekt hier naar toe gaat? Het is in ieder geval onderdeel van een natuurpark en ligt in het district Brokopondo. De berg zelf is 500 meter hoog en biedt vanaf de top een fantastisch uitzicht over het brokopondomeer. Daarnaast is het een stuk dichter bij Paramaribo dan ‘het bos’ maar kan je toch een mini-regenwoud ervaring opdoen. Wat nog een leuke bijkomstigheid is, is dat het bezoeken van de Brownsberg helemaal zelf te organiseren is. Daar heb je niet perse een reisorganisatie voor nodig(maar wel een flinke portie lef).

Wij huurden een 4×4 en reden aan het einde van de middag de Brownsberg op, dat was een tikkeltje riskant, aangezien we voor het donker weer beneden wilden zijn. De weg naar boven is een echte bergweg, zanderig, met diepe plassen en steile stukken, zonder 4×4 kom je niet naar boven. Boven aangekomen was ik opnieuw verrast door de schoonheid van de natuur, ik vond het regenwoud hier heel anders dan de plek waar ik in het bos ben geweest, veel vochtiger en daardoor nóg groener. Als je zorgt dat je er op tijd bent kan je er prachtig wandelen naar watervallen en je kunt er zelfs blijven overnachten. Of ga op regenwoud-dieren-jacht: apen, bosvarkens, konijnen, luiaarden, vogels, je vindt het er allemaal!

uitzicht op de Brownsberg in Suriname

3. De stad – Paramaribo

Paramaribo, of Parbo in de volksmond, is natuurlijk de hoofdstad van Suriname en is daarmee een niet te missen onderdeel van je reis naar Suriname. Laat je verassen door de diversiteit van de stad, waarbij cultuur, natuur en goed eten hand in hand gaan. Neem de tijd om de stad te ontdekken door geen TOP5 lijstjes af te werken(of toch wel; zie TOP5 – Paramaribo;), wandel door de mooie maar ook ietwat ouderwetse palmentuin, haal een van de typische mierzoete Surinaamse drankjes aan de waterkant, bezoek het interessante Fort Zeelandia, loop door straten alsof je er vandaan komt en voel de sfeer van de stad. Misschien word je er wel net zo enthousiast over als ik… Daarnaast kan je in Paramaribo waanzinnig goed eten en zijn er voldoende mooie plekken om te overnachten.

i love suriname vrouw in paramaribo

4. Plantages – Frederiksdorp

Het blijft een beetje apart voelen, ontspannen op een plek waar de meest heftige dingen zijn gebeurd. Een bekend gezegde in het Commewijne district is dan ook ‘Na het zuur het zoet’ en dat voelt inderdaad zo, want ondanks het verleden is het is er nu natuurlijk ontzettend mooi. Frederiksdorp is een voormalige 18e eeuwse koffie- en cacoaplantage met een schat aan geschiedenis. Naast Frederiksdorp zijn er in de Commewijne nog veel meer plantages te vinden, allen met hun eigen verhaal. Als je langer de tijd hebt zou ik aanraden verschillende plantages te bezoeken en de tijd te nemen om het verhaal achter elke plantage te ontdekken. Vanuit Frederiksdorp worden er veel verschillende excursies aangeboden waarvan een aantal, zoals de schildpadden- en de dolfijnentour, echte aanraders zijn.

Meer informatie vind je hier: Frederiksdorp

zwembad bij frederiksdorp in suriname

5. Berg en Dal

Ergens halverwege de weg naar de Boven Suriname rivier ligt Berg & Dal, een resort verscholen in de jungle, gedeeltelijk gebouwd op een heuvel en met een adventureparc voor het nodige vermaak. Bij aankomst ontmoeten we de meest blije securityguard ever, hij is, net als wij, door het dolle heen dat we er zijn. We krijgen een geweldige junglelodge aan de surinamerivier en eten de lekkerste gerechten. Sergio is onze favo barman die met plezier de beste cocktails voor ons maakt. Hij haalt me op als hij een kaaiman gespot heeft en samen voeren we hem brood. We spetteren rond in het zwembad, kayakken met een gids over de Suriname rivier en slapen voor volk en vaderland(een goed bed: JA, airco: JA). The perfect get-a-way in Suriname.

Ook bezoeken? Berg en Dal Resort

houten huis berg en dal resort
Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen

2 comments