TOP 5 – Het lekkerste eten in Suriname

Eten in Suriname gaat véél verder dan een heerlijke roti. Het was voor mij onverwacht, maar de Javaanse keuken in Suriname is uitmuntend. Een maand lang hebben wij elke avond een andere eetgelegenheid uitgeprobeerd en met veel plezier deel ik met jullie onze TOP5. Ben jij ook in Suriname geweest en heb jij ook nog een goede eet-tip? Laat het onder in de comments weten!

1: Warung Renah Blauwgrond

Goed eten in Paramaribo? Dan sturen de ‘locals’ je door naar Blaugrond. Dit is een Javaanse wijk vól restaurantjes en warungs(Javaanse eethuisjes). Er is voor ieder wat wils en het aanbod is overvloedig, dus zeker een aanrader als je in Paramaribo bent. Wij hebben gekozen voor een kleine warung genaamd Renah, waar het helemaal vol zat(de beste graadmeter voor een goede maaltijd;). Gelukkig was er net een gezin klaar met eten en konden wij daar plaats nemen. De kok kwam zelf aan tafel om ons te adviseren over het eten en raadde ons een rijsttafel aan zodat we van alles wat zouden kunnen proberen. Qua prijs, hoeveelheid en smaak was het uitstekend!! Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke en goede warungs in dit straatje, dus ik zou er zeker meerdere keren naar toe gaan.

2: Zus&Zo

Op reis genieten wij vooral van het eten wat de locals ook eten. Want eerlijk is eerlijk, dat is vaak het lekkerst. Toch is het voor de afwisseling wel fijn zo nu en dan wat anders te eten. Zus & Zo heeft een Europese keuken gemixt met een vleugje van de Caribische en Surinaamse keuken. Je kunt hier genieten van goed gevulde salades, lekkere stukken vlees en verse smoothies(als er fruit op voorraad is) in een prachtige tuin. Veel (jonge) reizigers weten de weg naar Zus & Zo te vinden, dus ook om travelbuddy te scoren ben je hier aan het goede adres.

3: Sarinah

Voor ons als lowbudget reizigers was Sarinah ’top of the bill’. Een mooi restaurant met typische Indonesische vijvertjes en bruggetjes en een héle uitgebreide kaart. Maar mijn advies: leg de kaart opzij en bestel de rijsttafel. Dat blijft toch de ideale manier om zoveel mogelijk verschillende gerechten te kunnen proeven. Sarinah ligt net buiten Paramaribo, maar met de taxi ben je er zo.

4: Souposo

Souposo betekent ‘soephuis’ en dat is precies wat Souposo is (+ een beetje meer). Elke dag worden hier de lekkerste verse soepen bereid, zowel de traditionele Surinaamse soepen als de Europese. Natuurlijk staan er ook nog wat extra gerechten op de kaart, maar daar kan je dan ook weer voor naar een andere plek gaan. Het restaurantje is klein maar de tuin er achter is prachtig, een goede plek dus voor een korte lunch-pitstop.

5: Le Kasan

Alleen de echte avonturiers zullen hier komen, want deze warung bevindt zich een stuk buiten Paramaribo. De gids die ons drie dagen op sleeptouw heeft genomen in ‘het bos’ tipte ons dit tentje. Wij zijn er nog een paar keer vanuit Paramaribo voor terug gereden, zo lekker vonden we het! Le Kasan kan je vinden aan de highway het binnenland in, vanaf Paramaribo vlak voorbij Paranam.

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen