Reis Costa Rica: de belangrijkste voorbereidingen

Heb jij een reis naar Costa Rica gepland, dan kom je voor de natuur. Het is intens en divers. Binnen een mum van tijd reis je van het ene naar het andere landschap. Regenwoud, nevelwoud, mangrove, prachtige stranden… Het is een totale verrassing wat je tegenkomt: zoveel verschillende landschappen, planten en dieren!

Costa Rica is een klein land, niet veel groter dan Nederland. Door de ligging tussen twee oceanen en met een bergketen in het midden zijn er verschillende microklimaten binnen het land ontstaan. Door de hoogteverschillen ben je binnen twee uur rijden vanaf de warme kust in het koudere nevelwoud op 1500 meter hoogte. Het hoogste punt in Costa Rica is Cero Chirripo met 3700 meter.

Voor de natuurliefhebber en de actieve vakantiegangers is Costa Rica een uitstekende vakantiebestemming. Wat is belangrijk om te weten om goed voorbereid op vakantie te gaan naar Costa Rica?

Costa Rica groene natuur
Rondreizen door Costa Rica | FOX.nl

Budget

Houd er tijdens de voorbereidingen van je reis rekening mee dat Costa Rica geen goedkope vakantiebestemming is. Op de toeristische bestemmingen worden de prijzen omhoog gegooid. Georganiseerde activiteiten zijn er te over, maar deze kunnen ook behoorlijk aan de prijs zijn. Toch is het de moeite waard minstens één keer met een gids op pad te gaan. Je leert dan zoveel over de samenhang van alles in de natuur en zij merken dingen op die jij anders nooit had gezien.

Een topbestemming om dit te doen is het nationale park van Corcovado in het zuiden, maar ook hier is het niet goedkoop. Voor de populaire Nationale Parken betaal je meestal $15 entree. Reis je buiten de gebaande paden zul je merken dat je minder entree betaalt voor bijvoorbeeld thermale baden en watervallen. Vraag daarom de lokale bevolking wat hun aanbevelingen zodat je de echte verborgen pareltjes kunt ontdekken.

Qua accommodaties is er zoveel aanbod, je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Let er wel even op dat tussenpartijen vaak verschillende prijzen vraag voor dezelfde hotels. Daarom kan je deze beter goed vergelijken, zodat je niet onnodig meer betaalt.

Een van de dingen die je kunt doen om op je budget te letten, is het eten bij lokale restaurants. Deze heten soda’s en hier krijg je voor 5 à 6 euro een goed gevuld bord met lekker eten.

Het weer en klimaat

Wanneer je een reis maakt naar Costa Rica is het belangrijk rekening te houden met het weer. Het land kent twee seizoenen: een droog seizoen en een regenseizoen. Daarmee zou je denken dat je genoeg weet, maar het tegendeel is waar. Je kunt het weer in Costa Rica niet in één zin samenvatten. Door de verschillende microklimaten in het land is het weer overal anders en valt het bijna niet te voorspellen. Daarnaast is het ook elk jaar weer anders. Guanacaste is de droogste provincie, hier valt de minste regen. Daarnaast zijn er plaatsen waar het hele jaar door regen valt en dan heb je nog het zuiden van het land waar het heel vochtig is. De Caribische kant van het land valt een beetje buiten de reguliere twee seizoenen, daar is het bijna andersom.

Verdiep je dus goed in de bestemmingen die je aan wilt doen in de tijd van het jaar dat je gaat. Zo is oktober de natste maand aan de Pacifische kust, terwijl september en oktober ‘secret summer’ worden genoemd aan de Caribische kant. Het boek de Ultieme Reisplanner mag eigenlijk niet missen in je kast, zodat je altijd kunt lezen wanneer je ergens wel of beter niet naar toe kunt gaan.

Stranden Costa Rica

Vervoer

Hoe kun je het beste een reis maken door Costa Rica? Je kunt kiezen tussen het openbaar vervoer en het huren van een auto.

Het openbaar vervoer in Costa Rica is goedkoop en de bussen zijn prima. Echter zijn er niet altijd directe en snelle verbindingen. Voor een lange afstand zal je vaak via de hoofdstad San José moeten reizen. Dan heb je ook nog de kans dat je voor de aansluiting naar een ander busstation moet reizen. Het is aan te raden vooraf te bekijken welke bestemmingen je wilt bezoeken en hoe de mogelijkheden zijn om er te komen.

Wil je absolute vrijheid, kies er dan voor een auto te huren. Sunnycars is een interessante aanbieder in Costa Rica. Met een auto kun je gaan en staan waar je wilt en ook buiten de gebaande paden reizen. Komt nog eens bij dat niet alle bestemmingen even goed bereikbaar zijn zonder auto. Maak je een wat langere rondreis door Costa Rica zou ik je dus zeker een huurauto aanraden. Aangezien kamperen ook in Costa Rica steeds populairder wordt kan je er ook voor kiezen met een auto met daktent op pad te gaan.

Veiligheid

Of Costa Rica veilig is, blijft een veelgestelde vraag. Het antwoord is kort: ja, je kunt veilig reizen in Costa Rica. Toen ik een paar jaar geleden als vrouw alleen op vakantie ging naar Costa Rica en Nicaragua maakten veel mensen in mijn omgeving zich zorgen. Dat is nergens voor nodig. Waarom leg ik je graag uit.

Vooropgesteld gebruik je altijd je gezonde verstand. Daarmee kom je een heel eind, dat is in Nederland ook zo. Ben je ergens niet zeker over, vraag dan advies aan het personeel van de accommodatie waar je verblijft. Reis overdag en ga niet zomaar ’s avonds op pad.

De Costa Ricanen staan er om bekend vriendelijk en behulpzaam te zijn, rotte appels heb je helaas overal. Daar waar het heel toeristisch en druk is zijn er kapers op de kust. Let op je waardevolle spullen.

Wil je iets steviger in je schoenen staan wanneer je alleen naar Costa Rica reist? Leer dan wat basis Spaans zodat je gemakkelijker met de bevolking kunt communiceren.

Costa Rica uitzicht jungle

Pura vida

Plan niet te veel en geniet! Onderschat niet hoeveel verschillende indrukken je op gaat doen in Costa Rica. Daarnaast ben je vaak langer onderweg naar een volgende bestemming dan je van te voren denkt. Kijk wat er op je pad komt en vergeet ook zeker niet kennis te maken met de pura vida die Costa Rica zo mooi maakt. ‘Pura vida’ zeggen ze echt niet alleen als marketingstruc. Het is het motto van het leven van de Costa Ricanen. Het betekent meer dan ‘puur leven’. Het is altijd positief zijn, het is genieten van het leven, van de dag en van het moment.

Maak kennis met de bevolking, reis in Costa Rica buiten de gebaande paden en ga niet alleen maar af op de top 10 van de reisgidsen. Costa Rica heeft zoveel te bieden. Het is een bestemming die je zal verrassen.

Schrijfster van dit artikel over Costa Rica, Anouk Veltmaat, is een aantal jaar geleden naar Costa Rica verhuisd. Hier is ze samen met haar Costa Ricaanse man een ecolodge begonnen: Tipi Calathea. Ga je naar Costa Rica op vakantie? Boek dan zeker een paar nachtjes in deze lodge zodat Anouk je alles over Costa Rica kan vertellen!

Anouk Veltmaat

‘In 2017 is Anouk verhuisd naar het platteland van Costa Rica. Samen met haar Costa Ricaanse man en hondje wonen ze hier en zijn ze een lodge begonnen. Het is heel wat anders dan het leven dat ze in Nederland had maar inmiddels heeft ze haar plek helemaal gevonden en gaat ze mee in het ‘pura vida’ ritme van het dagelijkse leven. Haar ervaringen en tips over wonen en reizen in Costa Rica deelt ze op de website Bestemming Pura Vida.

Bekijk alle artikelen