Herkenbaar? Neem je braaf iedere reis je camera mee, kom je er bij thuiskomst achter dat je het ding niet of nauwelijks gebruikt hebt. Je smartphone daarentegen staat bomvol met reisfoto’s. De camera’s in telefoons worden steeds beter. Ik volgde een cursus ‘Fotograferen met je smartphone’ en leerde hoe je met je smartphone de mooiste (reis) foto’s kunt maken. In deze blog deel ik een aantal tips.
Foto’s maken met je smartphone: licht
Licht geeft vorm aan alles wat wij zien, Dit geldt ook voor de lens van je camera. Gelukkig kan je dit onderdeel beïnvloeden met je smartphone. Door je vinger omhoog of omlaag te schuiven op het beeldscherm kan je de belichting aanpassen. Ook kan je het focuspunt van jouw foto bepalen. Leg je vinger op de plek van het onderwerp, dus hetgeen dat je graag scherp wilt hebben en druk af.
Om meer scherptediepte in je foto te krijgen breng je de smartphone dicht naar het onderwerp. Hoe dichterbij, hoe groter het effect. Wanneer het lichtcontrast tussen de voorgrond en de achtergrond te groot is, gebruik dan de HDR functie. Door het gebruik van de HDR functie maak je meerdere opnames met meerdere belichtingen die in één foto worden gecombineerd. Je smartphone voegt deze foto’s namelijk automatisch samen tot een HDR foto. Op deze manier is de gehele foto goed belicht.
Compositie en de regel van derden
Via de instellingen van je smartphone kan je een raster op je mobiel zetten. Door dit raster, wordt het beeld in negen gelijke vlakken met twee horizontale en twee verticale lijnen gedeeld. Hierdoor kan je makkelijker de snijpunten van de regel van derden zien. Zorg dat het onderwerp van jouw foto op een van de snijpunten zit.
Zelf ben ik altijd geneigd om het onderwerp in het midden van de foto te plaatsen, maar let op, ‘safe’ wordt hierdoor al snel ‘saai’ . Kijk ook eens naar het standpunt van waaruit je de foto maakt. Zak door je knieën om een foto vanuit het kikkerperspectief (kikkerhoogte) te maken, of maak en foto vanaf recht / schuin boven d.m.v. het vogelperspectief. Dit levert vaak een interessantere foto op.
Reisfotografie met je smartphone
Maakte ik voorheen tijdens mijn reizen voornamelijk ‘toeristische’ plaatjes, nu probeer ik de populairste plaatsen van de wereld op een originelere manier vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een fotoserie. Door het maken van een aantal foto’s die onderdeel maken van een serie, vertel je wat je tijdens je reis allemaal hebt gezien. Op deze manier creëer je een soort vakantieverhaal.
Tijdens mijn reis door Vietnam maakte ik een fotoserie van het dagelijks leven in Hanoi. Daarbij probeerde ik zo onopvallend mogelijk de lokale bevolking vast te leggen. De foto’s zijn dan minder geposeerd en dat levert vaak de mooiste plaatjes op. Ben je meer van de natuur dan van de cultuur, zoek dan vooral naar iets dat het landschap uniek maakt en houdt de compositie rustig. Ik zoek zelf vaak een onderwerp op de voorgrond om ‘mee de foto in te nemen’ Spelen met schaduwen en licht is ook een aanrader, evenals reflecties in het water.
Panorama
Op Ibiza wilde ik per se de ondergaande zon in de zee vastleggen. Meerdere avonden voerde ik levensgevaarlijke capriolen uit op een rotspartij. Alles voor het perfecte plaatje. Veel later kwam ik er achter dat een smartphone ook een fysieke knop (aan de zijkant) heeft om een foto te nemen.
Door deze knop te gebruiken kan je de telefoon beter vasthouden. Dit geldt ook voor het maken van een panorama foto. De panoramafunctie is, door het brede beeld, namelijk een van de grootste voordelen van smartphonefotografie.
Oefenen
Een simpele, maar misschien wel de beste tip om mooie foto’s te maken met je smartphone is oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Bekijk het eens van een andere kant. Doe een paar stappen opzij wanneer je een local fotografeert, waardoor hij of zij niet tegen een achtergrond aan geplakt zit. Die scheve horizon, waar ik mijzelf altijd groen en geel aan irriteer maakt helemaal niet uit. Sterker nog, maak die horizon eens lekker goed scheef, dus niet net niet. Neem afstand om het complete plaatje te overzien, of zoek het hogerop.
Mocht je foto na deze tips nog niet helemaal naar wens zijn, gebruik dan een van de handige apps voor het bewerken van de foto op je smartphone. Zelf ben ik fan van de gratis app Snapseed, maar ook met Pixlr en Afterlight kom je een heel eind. Enjoy!
Volg jij Reistop5 al via Instagram & Facebook? Heb jij het gratis e-book over Schiermonnikoog al gedownload? Durf jij op vakantie naar Curacao, of wacht je nog even?
24uurin Accommodaties achterhoek amsterdam avontuurlijk bad bedandbreakfast bijzondereovernachting boutiquehotel corona-proof droomplek droomplekjes europa Friesland Gelderland Griekenland Groningen hanzestad hanzesteden hotel indenatuur indestad metdekinderen nachtjeweg Nachtje weg nederland nepal noord-amerika Noord-Brabant noord-holland Overijssel overnachtenindestad overnachtenmetbad reistips Reizen met kinderen Rondreizen spanje stedentrip utrecht vakantiehuis Veluwe wellness Zeeland Zeilen zuid-holland