Yoga in huis: zo creëer je je eigen yoga home retreat

Thuisblijven dit seizoen kan best lastig zijn als reizen je passie is. Het hoeft echter zeker geen straf te zijn! Als je dus blijft waar je bent, ontdek je misschien nog wel meer dan wanneer je naar verre oorden trekt. En ook yoga kun je overal doen, niet alleen op hoge bergtoppen – zoals ik tijdens de yoga trekkings in Nepal graag doe – maar ook gewoon in huis. Daarom geef ik als yogadocent 5 tips om je eigen Yoga Home Retreat te organiseren!

Zoals de Oostenrijkse dichter Rainer Maria Rilke schreef:

Waarheen moet je reizen? De echte verten liggen in het hart.

Begin je dag met een meditatie

Keer je aandacht naar binnen om de toon te zetten voor je retreat-dag. Misschien kies je ervoor ‘s morgens vroeg op te staan, zoals gebruikelijk is in traditionele yoga. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om lekker uit te slapen, je dag rustig te beginnen en dan te gaan zitten voor je meditatie. Het is jouw retreat, dus niets moet, en alles mag!

Neem tijdens deze meditatie ook een moment om je intentie voor je yoga home retreat te bepalen. Waar wil je je aandacht op richten? Wil je wat meer tijd voor rust en herstel nemen, of goed voor je lichaam zorgen? Als je er echt voor wil gaan, kun je van tevoren alvast nadenken over een mooi thema voor je yoga-dag in huis. Denk bijvoorbeld aan dankbaarheid, compassie of zelfreflectie.

Doe mee met een online yogales of zoek een fijne video op die je aanspreekt

Na je meditatie of later op de dag kun je een yogales inplannen. Ben je ervaren met yoga, dan kun je je eigen serie doen, maar het is natuurlijk ook fijn om even helemaal niet na te hoeven denken en je te laten leiden door een docent die je aanspreekt.

Op internet zijn er tal van video’s, zowel gratis als via betaalde platforms, te vinden voor yoga in huis. Zorg dan dat je een beetje weet wat je doet, voor een veilige yogabeoefening en om blessures te voorkomen. Ook worden er op dit moment bij veel yogastudio’s online lessen aangeboden. Doe je daaraan mee, dan help je hen ook de coronapandemie overleven! Een win-winsituatie: jij een fijne yogales, met steun voor je lokale yogastudio.

SportSport

Zoek lekkere en gezonde recepten op

Een yogaretreat is niet compleet zonder heerlijke verse maaltijden! Plan van tevoren in wat voor recepten je wil gebruiken en stem de tijden van je maaltijden af op je yogalessen. Je wil in ieder geval niet met een volle maag oefenen – meestal wordt aangeraden om uiterlijk 2 uur van te voren iets te eten.

Recepten die bij de yogaleefstijl passen zijn vaak biologisch, vegetarisch en/of ayurvedisch. Je mag jezelf daarbij natuurlijk gerust een beetje verwennen, gezond eten kan ook echt een feest zijn! Lees bijvoorbeeld eens iets over de positieve effecten op je gezondheid van plantaardig of ayurvedisch eten. Dan ga je er meteen driedubbel zoveel van genieten; ook hiermee zorg je op een yoga in huis dag heel goed voor jezelf.

Neem in de middag tijd om te ontspannen

Rust en ontspanning vormen eveneens een heel belangrijk onderdeel van de yogaleefstijl. Deze mist nogal eens, of is op zijn minst ondergewaardeerd, in onze huidige drukke maatschappij. Neem dus ruim de tijd om te ontspannen. Vaak is er tijdens yogaretreats vrije tijd tussen de lunch en het einde van de middag. Hoe je deze invult, mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Dat is ook afhankelijk van wat ontspanning brengt voor jou. Kies een inspirerend boek uit om te lezen, maak een verfrissende herfstwandeling of ga eens uitgebreid in bad. Zorg er van te voren voor dat en rust is in huis – en wie weet wil de rest van het gezin of je huisgenoten wel meedoen, dat is helemaal leuk!

Sluit je yoga dag in huis af met een rustigere yogaserie of yoga nidra

Aan het einde van de dag, vlak voor of juist een paar uur na je avondeten, doe je nog een laatste yogaserie in huis. Je kunt ervoor kiezen een rustige vorm van yoga te doen, zoals yin of restorative yoga. Zoek je naar echt diepe ontspanning, dan is yoga nidra van harte aan te raden – dit is een liggende vorm van yoga die ook wel de ‘yogaslaap’ wordt genoemd. Via een geleide meditatie wordt je in een staat tussen waken en slapen gebracht, waarbij je mentaal alert blijft en tegelijk je hele systeem laat ontspannen. Er wordt wel gezegd dat een uur yoga nidra gelijk staat aan 4 uur slaap, en je dus op diep niveau herstelt. Perfect dus om je eigen yoga home retreat mee af te sluiten!

Met deze tips kun je eenvoudig je eigen yoga home retreat in elkaar zetten, en een verdiepende reis naar binnen beginnen.

Zoek je nog wat inspiratie voor de yogalessen of meditaties? Zelf heb ik een paar yogavideo’s gemaakt die je gerust mag gebruiken. Ook voor yoga nidra is er een platform waar je gratis luisterbestanden kunt vinden. Geniet van je eigen yoga home retreat!

Yoga in huis, de beste tips
Lees via deze link alle blogs van Lana Donse
Download mijn gratis e-book over Schiermonnikoog
Zoek jouw droomplekje op reistop5.com

24uurin Accommodaties achterhoek amsterdam appartement avontuurlijk bad bedandbreakfast bijzondereovernachting boutiquehotel corona-proof droomplek droomplekjes europa Friesland Gelderland Griekenland Groningen hanzestad hotel indenatuur indestad metdekinderen nachtjeweg Nachtje weg nederland nepal noord-amerika Noord-Brabant noord-holland Overijssel overnachtenindestad overnachtenmetbad reistips Reizen met kinderen Rondreizen spanje stedentrip utrecht vakantiehuis Veluwe wellness Zeeland Zeilen zuid-holland

Lana Donse

‘Mijn naam is Lana, en ik hou enorm van reizen, yoga en natuur! Toevallig vind ik schrijven ook heel erg leuk, dus deel ik mijn ervaringen en verhalen graag met je in mijn blogs. Het liefst schrijf ik over de landen waar ik stiekem een beetje verliefd op ben geworden: Peru, India en Nepal. Mijn liefde voor Nepal is zelfs zo groot dat ik er elk jaar naartoe ga om met een bevriende Nepalese gids een yogareis in de Himalaya te organiseren. Een droom die waarheid is geworden! Met mijn verhalen wil ik je laten meegenieten en bovenal laten zien dat het best mogelijk is om je hart te volgen – als je open durft te staan voor het leven ;)’

Bekijk alle artikelen