De ultieme combinatie van yoga en trekking in Nepal

Sinds een aantal jaar organiseer ik samen met een Nepalese gids, Sahadev, yogareizen in Nepal. Dit had ik nooit durven dromen toen ik 5 jaar geleden voor het allereerst zelf een trekking in de Himalaya maakte. Tijdens deze tocht leerde ik Sahadev kennen. We waren destijds twee weken lang op elkaar aangewezen waarin we we verder bijna niemand tegen kwamen. Hierdoor ontstond er een bijzondere vriendschap en hielden we contact. Een aantal jaar geleden, nadat ik een yoga teacher training in India had gevolgd, stelde Sahadev voor om onze krachten te bundelen. Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na de denken. En zo ontstond de ultieme combinatie van yoga en trekking in Nepal!

In 2018 vond de eerste yogareis plaats. De 5 dingen die ik fijn vind aan yoga tijdens de trekking deel ik graag met jullie. 

Je houdt je lichaam sterk en soepel.

Een meerdaagse trekking in de Himalaya is best zwaar voor je lichaam. Klimmen en dalen op grote hoogte met steeds minder zuurstof in de lucht is een hele uitdaging, zeker voor ons Nederlanders. Door ‘s morgens op te warmen met een yogaserie en ‘s avonds goed te rekken en te ontspannen, houd je je lichaam in balans. Ook voordat je op pad gaat, kan yoga helpen bij het opbouwen van kracht en flexibiliteit, en begin je je tocht in goede conditie. En tijdens de tocht kun je met de dagelijkse yoga-oefeningen blessures voorkomen!

yoga trekking Nepal
Foto gemaakt door Sander van Iersel // www.sandervaniersel.com

Je ervaart de natuur om je heen met al je zintuigen

Yoga gaat natuurlijk niet alleen om de lichamelijke oefeningen. Een heel belangrijk onderdeel van yoga is meditatie en mindfulness. Dit helpt je om al je zintuigen te openen en zo de ongelooflijke landschappen van de Himalaya ten volle te ervaren. Het werkt trouwens ook andersom: door de adembenemende natuur om je heen worden je zintuigen vanzelf op scherp gezet. Hierdoor kan je je oefening van meditatie verbeteren. Iets waar je dus ook als je thuis komt misschien nog wel profijt van hebt!

Je wordt meer bewust van je behoeften en leert daarnaar te luisteren

Door bewust bezig te zijn met wat je voelt in je lichaam, word je je ook bewust van je behoeften. Tijdens een trekking in de bergen is het ontzettend belangrijk om goed naar je eigen grenzen te luisteren en wat rustiger aan te doen als dat nodig is. Vaak zijn we gewend om over onze grenzen heen te gaan, omdat we niet bewust zijn van wat we voelen. ‘Niet zeuren, maar doorgaan’ of ‘gewoon even doorzetten’, vertellen we onszelf. Terwijl het juist zo belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en naar de signalen van je lichaam te luisteren. Als je dagelijks een moment neemt om je aandacht even naar binnen te keren, ga je dat vanzelf beter aanvoelen.

Je leert meer over wie je diep van binnen bent

Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar het is gewoon waar. Door een periode in de natuur door te brengen en eenvoudig te leven, ga je als het ware back to basics. Je kunt jezelf op die manier flink tegenkomen, maar je kunt je ook ineens realiseren wat er eigenlijk toe doet voor jou in je leven. Hetzelfde gebeurt met yoga. Wist je dat de vraag wie je werkelijk bent eigenlijk centraal staat in yogafilosofie? Door hier in de lessen mee bezig te zijn en ook nog eens flink wat aan zelfreflectie te doen tijdens het lopen – geloof me, daar heb je alle tijd voor – wordt dat proces versterkt. 

Je ontdekt van alles over spiritualiteit in Nepal

Als je interesse hebt in spiritualiteit, is Nepal het perfecte land om naartoe te gaan. Alle mensen die je tegenkomt belichamen de positiviteit, harmonie en compassie die in het leven zo belangrijk zijn. En ook deze thema’s kunnen je helpen om met de uitdagingen tijdens de reis om te gaan. Alles bij elkaar is de combinatie van yoga en trekking in Nepal echt een ontdekkingstocht die je leven kan veranderen.

Hou jij ook van reizen, yoga en natuur? Je bent natuurlijk altijd welkom om met ons mee te gaan! Neem een kijkje op mijn website om meer te lezen over de komende yoga trekking in Nepal of die van Himalaya Travel Adventures.

En wil je meer weten over reizen in Nepal? Hou dan de blogs op Reistop5 in de gaten, want de komende tijd zal ik als gastblogger vaker in de pen klimmen (dat doe ik net zo graag als in de bergen)!

Wist je dat je ook dichter bij huis prachtig kunt hiken? Op La Palma bijvoorbeeld. Je kunt hier een aantal prachtige tochten maken, lees het hier!

Lana Donse

‘Mijn naam is Lana, en ik hou enorm van reizen, yoga en natuur! Toevallig vind ik schrijven ook heel erg leuk, dus deel ik mijn ervaringen en verhalen graag met je in mijn blogs. Het liefst schrijf ik over de landen waar ik stiekem een beetje verliefd op ben geworden: Peru, India en Nepal. Mijn liefde voor Nepal is zelfs zo groot dat ik er elk jaar naartoe ga om met een bevriende Nepalese gids een yogareis in de Himalaya te organiseren. Een droom die waarheid is geworden! Met mijn verhalen wil ik je laten meegenieten en bovenal laten zien dat het best mogelijk is om je hart te volgen – als je open durft te staan voor het leven ;)’

Bekijk alle artikelen

2 comments