• Menu
  • Menu
Lumbini monks Nepal

De 5 beste plekken om cultuur te snuiven in Nepal

Nepal is een prachtig land, en elke keer dat ik er ben word ik weer betoverd door de mooiste plekken. De eerste keer dat ik rondreisde in Nepal werd ik verliefd op de natuur, de mensen en de cultuur, en kwam ik op ontelbaar veel bijzondere plaatsen. In deze blog deel ik graag mijn favoriete plekken om cultuur te snuiven en lekker rond te struinen.

Wist je trouwens dat je al vanaf €550-,- van Amsterdam naar Kathmandu vliegt? En ter voorbereiding voor je reis kan je een hoop nuttige informatie uit de Lonely Planet Nepal halen.

1. Boudhanath: de meest indrukwekkende stupa omringd door Boeddhistische kloosters

Je kent hem waarschijnlijk wel van de plaatjes, deze indrukwekkende stupa in de Kathmandu-vallei. Maar als je er in het echt bent, is hij nog veel imposanter, en je voelt daadwerkelijk de vredige en positieve sfeer die er vanaf straalt! Boudhanath wordt omringd door Tibetaanse en Boeddhistische kloosters, en als je geluk hebt, vang je een glimp op van een van de ceremonies die de monniken dagelijks uitvoeren. Ook de eigenaars van de vele winkeltjes en café’s in de omgeving vertellen je graag de verhalen over de geschiedenis en legendes van Boudhanath. Heb je de tijd, dan is het een fijne en interessante plek om de hele dag rond te struinen!

Boudhanath Nepal

2. Lumbini: de geboorteplaats van Boeddha

Het Boeddhisme is een van de belangrijkste religies in Nepal, en niet voor niets. In het zuiden ligt Lumbini, de geboorteplaats van Boeddha, of Siddharta Gautama om precies te zijn. Als je geïnteresseerd bent in het Boeddhisme, is Lumbini een plek die je niet mag missen – je vindt er rondom de ruïnes van het paleis waar Siddharta Gautama geboren zou zijn een museum dat zijn levensverhaal vertelt. In de wijde omgeving zijn bovendien heel veel tempels en kloosters gebouwd door verschillende landen, waardoor de diversiteit aan stromingen binnen het Boeddhisme zichtbaar wordt.

Een mooie manier om de omgeving te verkennen is per fiets. Bij Nepal denk je misschien aan de hoge bergen in de Himalaya, maar het zuidelijke gedeelte is grappig genoeg net zo vlak als Nederland! Bij de hostels en op straat zijn er tal van mogelijkheden om fietsen te huren. Blijf een dag of twee, zodat je rustig de tijd hebt alles in je op te nemen. Er zijn een paar leuke hostels waar je ongetwijfeld andere reizigers ontmoet – altijd goed om ervaringen uit te wisselen!

Lumbini monks

3. Ilam: het zusje van Darjeeling in Nepal

Een verborgen pareltje in het Oosten van het land: Ilam, dat vol met theeplantages gerust het zusje van Darjeeling genoemd kan worden. Het heuvelachtige landschap en de rustige sfeer maken Ilam tot de perfecte plek om een ontspannen wandeling te maken. Tussen al het groen van de theeplantages staan schattige, kleurige huisjes met weelderige tuinen. Proef hier van het landelijke leven en natuurlijk van de versgeplukte thee!

Ilam is niet toeristisch – toen ik er zelf was in het laagseizoen, ben ik bijna niemand anders dan de lokale bevolking tegengekomen. Daardoor is het fijne plek om tot rust te komen als je al veel gezien en gedaan hebt. Je kunt alle indrukken van je reis even van je af laten glijden en tegelijkertijd weer een heel andere kant van Nepal leren kennen.

Ilam theeplantage

4. Pokhara: de bakermat van avontuur

Ga je voor een trekking naar Nepal, dan is de kans groot dat je route begint in Pokhara. Deze stad, gelegen aan de voet van het Annapurna-gebergte, is de bakermat van avontuur. Je kunt er niet alleen prachtige wandeltochten beginnen, bijvoorbeeld richting Annapurna Base Camp, maar ook paragliden, mountainbiken en watersporten. Pokhara ligt namelijk aan een prachtig meer, Phewa Lake, dat diep groenblauw kleurt door de reflectie van de lucht en de bossen eromheen. Na een trekking is dit ook een fantastische plaats om een paar dagen uit te rusten – relaxen langs het meer, genieten van een drankje en wat lekkers op een terras, voeten omhoog, gezicht in de zon. Meer wil je niet na dagenlang afzien, geloof me!

Pakhara lake

5. Bhaktapur: een volledige stad op de Werelderfgoedlijst

In de Kathmandu-vallei vind je de drie Koningssteden, waar Bhaktapur er een van is. Het bijzondere aan deze stad is dat het oude centrum volledig op de Unesco Werelderfgoedlijst staat – en daarom heel goed bewaard is gebleven. Er mogen geen auto’s in het historische centrum komen en het lijkt daardoor net of je teruggaat in de tijd. Je kunt op Durbar Square, het centrale plein met talloze tempels en monumenten, je ogen uitkijken. Ga van daaruit de kronkelende straatjes in om te verdwalen tussen de bakstenen huizen en te struikelen over de vele kleine Hindoe-tempels op straat. Er zijn allerlei musea waar je van alles kunt leren over de geschiedenis, maar het is minstens zo leuk om zelf op ontdekkingstocht te gaan.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie plekken en verborgen pareltjes te vinden in Nepal. Mijn allerbelangrijkste tip op reis is altijd: sta open voor het onbekende, de onverwachte ervaringen zijn de dingen die je bij blijven!

Wist je dat ik ook yoga & trekking reizen naar Nepal organiseer? Go check it out!

Bhaktapur Nepal
Lana Donse

‘Mijn naam is Lana, en ik hou enorm van reizen, yoga en natuur! Toevallig vind ik schrijven ook heel erg leuk, dus deel ik mijn ervaringen en verhalen graag met je in mijn blogs. Het liefst schrijf ik over de landen waar ik stiekem een beetje verliefd op ben geworden: Peru, India en Nepal. Mijn liefde voor Nepal is zelfs zo groot dat ik er elk jaar naartoe ga om met een bevriende Nepalese gids een yogareis in de Himalaya te organiseren. Een droom die waarheid is geworden! Met mijn verhalen wil ik je laten meegenieten en bovenal laten zien dat het best mogelijk is om je hart te volgen – als je open durft te staan voor het leven ;)’

Bekijk alle artikelen