Bijzonder overnachten in Winsum

Bijzonder overnachten in Winsum: logeer bij Maison Crêpe

Afgelopen weekend mocht ik logeren in de splinternieuwe vakantiewoning van de familie Pannekoek in Winsum. Je vindt dit plekje in de provincie Groningen en het dorp is ook nog eens is uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland in 2020. Een extra reden om het te bezoeken dus! Wil je bijzonder overnachten in Winsum dan is Maison Crêpe the place to be.

Bijzonder overnachten in Winsum bij Maison Crêpe

Wanneer ik ben gearriveerd in Winsum bij het prachtige pand van Maison Crêpe loopt eigenaresse Annemiek meteen mee om een rondleiding te geven. Annemiek is met haar broer Marcel in dit huis opgegroeid en samen hebben zij besloten er een vakantiewoning van te maken. Maison Crêpe is ontzettend leuk bedacht, het betekent natuurlijk pannenkoek in het Frans. Hele generaties Pannekoek hebben namelijk op deze plek gewoond. Ondanks dat het volledig verbouwd is proef je de historie in elke ruimte, het ademt sfeer uit.

De woning is schitterend gelegen aan de stenen boogbrug “De Boog”. Deze brug is in de Tweede Wereldoorlog opgeblazen om de inwoners te beschermen tegen de Duiters, hierbij werd helaas ook de woning verwoest. In de jaren ’40 zijn de brug en woning herbouwd. Er mogen nu alleen nog wandelaars en fietsers overheen. De ligging van het huis is dan ook echt uniek te noemen, aan de brug en midden in het gezellige dorp Winsum. Ik snap dat de familie Pannekoek trots is op deze plek en het mooie huis.

Maison Crêpe – het huis

Maison Crêpe is een geweldige plek om te verblijven. Ik zie in de hoek bij de televisie al een houtkachel staan met blokken hout dus ik verheug mij al op de avond die komen gaat. De verse bloemetjes op tafel maken het plaatje af. In de volledig ingerichte keuken kun je een maaltijd koken en een heerlijke kop koffie zetten met verse bonen. Aan alles is gedacht want er zijn zelfs spelletjes, boeken en tijdschriften.

De hele woning is gestyled met wit- en grijstinten wat zorgt voor een rustige sfeer in huis. Ook in de drie slaapkamers op de bovenverdieping vind je deze styling terug. De ruime badkamer is volledig nieuw met een heerlijke douche. De bedden zijn allemaal voorzien van een boxspring dus ik denk dat ik deze nacht heerlijk zal slapen. Omdat ik er tijdens de lockdown ben zijn de restaurants helaas nog gesloten maar Annemiek geeft mij wat goede tips om eten te laten bezorgen als wij niet zelf willen koken.

Bijzonder overnachten in Winsum

Dit dorp is uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland in 2020. Ik ben natuurlijk erg nieuwsgierig en besluit door het dorp te wandelen. Het dorp schijnt 59 Rijksmonumenten te tellen, twee kerken, twee molens én een echt dorpsleven. Ook zijn er goede restaurants en wat winkels aanwezig. Het oogt vooral heel erg gezellig, wat meteen opvalt zijn de groepjes met spelende kinderen bij het Winsumerdiep. Spelende kinderen op straat kun je je bijna niet meer voorstellen in een stad als Rotterdam (behalve in Kralingen dan natuurlijk…;)).

Je kunt een historische wandelroute met gids door het dorp lopen maar ik besluit dit zelf te doen. Onderweg kom ik mooie straatjes tegen met mooie geveltjes. De statige villa’s aan het water met hun prachtige bouwstijl vallen direct op. Winsum is erg fotogeniek, ik neem een aantal mooie foto’s van de molens, de kerken en het Winsumerdiep. De Torenkerk uit de 11e eeuw is schitterend, het is dan ook niet voor niets een Rijksmonument.

→ Tip: ga lunchen bij de jongens uit de buurt en verleng je verblijf in Winsum met een nachtje in een tipi tent.

Booking.com

Niehove

Een klein half uur verderop kun je het mooiste dorp van 2019 bewonderen. Erg leuk om te combineren met Winsum wanneer je in Maison Crêpe logeert. Niehove ligt voor je gevoel in de middle of nowhere, dit ben ik als stadsmeisje natuurlijk niet gewend. In de directe omgeving vind je niets anders dan landerijen. Het gehele dorp is beschermd dorpsgezicht.

Ik vind Niehove werkelijk fantastisch, mijn fotografiehart maakt hier een sprongetje. De kerk valt meteen op, bovenop de wierde gelegen met daar omheen de huizen in twee cirkels. Ik heb het gevoel alsof ik terug ga in de tijd, terug naar een tijd zonder winkels, auto’s en drukte. Niehove kent alleen een Indonesisch restaurant op het dorpsplein dat tevens dienst doet als dorpshuis. Omdat de horeca gesloten is kan ik alleen een kop thee “to go” doen, mét een stuk spekkoek. Dat dan weer wel!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Noordpolderzijl

Noordpolderzijl ligt op slechts een kwartiertje rijden van Winsum. Je bent hier op het meest noordelijke puntje van de provincie Groningen voor je de Waddenzee in kukelt. Erg leuk om op deze manier gelijk een stukje van de Waddeneilanden mee te pakken. Rottumeroog en Rottumerplaat waren vanaf de dijk goed zichtbaar, net als het Duitse eiland Borkum. Schiermonnikoog kon ik helaas niet zien.

Noordpolderzijl heeft de kleinste zeehaven van Nederland. Wanneer het eb is ligt de hele haven hier droog, alleen bij vloed kunnen er kleine boten naar binnen. Ik vond het vooral heel bijzonder om te zien dat de geul binnen een half uur vol water was gestroomd en het slib niet meer zichtbaar was. De Waddenzee staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, met recht mogen we hier heel trots op zijn. Wanneer er af en aan ganzen overvliegen ben ook ik trots op dit mooie stukje Nederland. Een naar eten zoekende grutto in het Wad met zijn lange snavel maakt dit weekend voor mij helemaal perfect.

Ik heb onwijs genoten van mijn weekend in de provincie Groningen. Logeren bij Maison Crêpe was een feestje, de familie Pannekoek heeft het hier perfect voor elkaar en ik weet zeker dat zij nog veel gasten zullen mogen ontvangen die waarschijnlijk net als ik zeker nog een keer terug zullen keren.

  • → Lees hier over de persreis van Visit Wadden (De smaak van de Wadden) met een bezoekje aan o.a. Noordpolderzijl.

24uurin Accommodaties achterhoek amsterdam appartement avontuurlijk bad bedandbreakfast bijzondereovernachting boutiquehotel corona-proof droomplek droomplekjes europa Friesland Gelderland Griekenland Groningen hanzestad hotel indenatuur indestad metdekinderen nachtjeweg Nachtje weg nederland nepal noord-amerika Noord-Brabant noord-holland Overijssel overnachtenindestad overnachtenmetbad reistips Reizen met kinderen Rondreizen spanje stedentrip utrecht vakantiehuis Veluwe wellness Zeeland Zeilen zuid-holland

Nathalie Sneepels

'Nathalie is woonachtig in Rotterdam waar ze is geboren en getogen en waar ze nog steeds met veel plezier woont. Inmiddels werkt ze een paar jaar voor touroperator Sunweb waar ze helemaal op haar plek zit. Ze heeft de hele dag met reizen te maken en dat maakt het extra leuk. Reizen is haar met de paplepel ingegoten, als klein meisje gingen ze wekenlang kamperen in Zuid-Frankrijk. Hier heeft ze ook hele mooie herinneringen aan, ze denkt dat hier ook de liefde voor het reizen en de wereld verkennen is begonnen. Andere culturen leren kennen, lokale gerechten proeven, slapen op de meest mooie plekjes en genieten van de natuur.. Ze wordt er oprecht heel erg gelukkig van. Ze heeft dan ook al heel veel verre reizen mogen maken, Thailand en Indonesie zijn haar favoriete bestemmingen. In Europa gaat ze erg graag naar Griekenland, Kreta vind ze het mooiste Griekse eiland omdat het zo ongelofelijk veelzijdig is. Tegenwoordig verkent ze ook erg graag Nederland, ze leert steeds meer te waarderen wat ons eigen land te bieden heeft. En dat is best veel!'

Bekijk alle artikelen

2 comments