24 uur in Zwolle – een stad van historie, cultuur & natuur

Zwolle ligt in het hart van Nederland en is doordrenkt van geschiedenis en omgeven door schitterende natuur. Zoals een échte hanzestad betaamt is het een bedrijvige stad met een bruisend centrum. Naast de prachtige historische gebouwen en mooie grachten bezoek je Zwolle óók vanwege de culinaire kant, pittoreske pleinen met terrasjes en hippe winkels. Ja, Zwolle is een stad die uitblinkt in diversiteit en de verschillende aspecten ervan vragen er om ontdekt te worden.

First thing first: 24-uur Hanze in negen Hanzesteden staat voor de deur! 14 oktober is het zover, dan is er in alle negen Hanzesteden van alles te beleven: van tentoonstellingen, workshops en rondleidingen tot heuse museumnachten. Ook in Zwolle wordt hier komend weekend uitgebreid aandacht aan besteed en geloof ons, dat wil je niet missen! Een zonsondergang op het Panorama Dak van de Grote Kerk (oehhh lala, dit zijn unieke kansen!), Lezergamen in de Stadkamer, een Hanze discoloop door de stad: komend weekend bruist Zwolle als nooit te voren. Zet ‘m in je agenda en GO 24-uur Hanze Zwolle!

Hanzestad Zwolle – hoe het begon

Zwolle heeft een karakter wat is gevormd door de eeuwen heen. Wat namelijk ooit begon als een kleine nederzetting aan de oevers van de IJssel groeide in de 13e eeuw uit tot een stad met stadsrechten en werd daarnaast een belangrijk handelscentrum. Wanneer Zwolle in 1407 onderdeel wordt van de Hanze beleeft de stad haar ‘Gouden Eeuw’. De imposante stadsmuren en Sassenpoort herinneren nog altijd aan deze glorieuze periode. De oude binnenstad ademt nog steeds de historische sfeer en het is fantastische slenteren door de smalle steegjes, langs de statige herenhuizen en sfeervolle pleinen.

24 uur in Zwolle – op het programma

Zwolle kent een groot aanbod aan restaurants, hotels, winkels & highlights. In 24 uur tijd hebben wij een aantal heerlijke plekken bezocht maar er is natuurlijk veel meer te ontdekken in Zwolle. Op de website van Visit Zwolle vind je alles wat je over Zwolle wilt weten. Ook een leuke tip: in dit boek vind je 111 plekken die je bezocht moet hebben in Zwolle. We waren het al van plan, maar nu blijkt helemaal dat we er nog eens terug moeten komen.

JaffaJaffa – voor stunning streedfood

JaffaJaffa is een restaurant in Zwolle wat bekend staat om de heerlijke gerechten geïnspireerd op smaken van uit de hele wereld. Oosters, Zuid-Amerikaans, Aziatisch tot typisch Nederlands: hier vind je alles. We kunnen eerlijk zijn: dit is één van de mooiste restaurants die we tot nu toe in Nederland hebben bezocht. De geuren, kleuren, het interieur, de verschillende verdiepingen (met verschillende stijlen), het prachtige pand: JaffaJaffa is een uniekeling in Nederland (en een forse aanwinst voor Zwolle). Strijk neer in de JaffaBar, JaffaMarket of JaffaKitchen en laat je verrassen door die smaken van over de hele wereld.

When in Zwolle: Sassenpoort

Wanneer je in Zwolle bent en iets wilt proeven & zien van die rijke historie waar we het eerder over hadden, dan bezoek je natuurlijk de Sassenpoort. Van de acht stadspoorten die Zwolle ooit had, is dit de enige die is overgebleven. Hiermee is het een echt boegbeeld van Zwolle en prijkt het majestueus in het hart van de stad. De Sassenpoort is gebouwd in de 15e eeuw en is daarmee ook cultureel-historisch erfgoed. De Sassenpoort is open voor bezichtiging (check de openingstijden hier) en de bovenverdiepingen zijn te bereiken via een wenteltrap.

Brasserie Jansen is altijd een goed idee

Het was niet onze eerste keer en zeker niet onze laatste: Brasserie Jansen is namelijk altijd een goed idee. Of je nou komt voor de lunch, borrel of diner het kan hier allemaal. Je vindt Brasserie Jansen op één van de mooiste pleintjes van Zwolle: de Nieuw Markt. Net een tikkeltje minder ’toeristisch’ en druk dan De Grote Markt maar goed gevuld met gezellige terrasjes en goede restaurants. Als je bedenkt dat Brasserie Jansen in handen is van Librije-koppel Jonnie en Thérèse Boer weet je ook wel dat hier niet veel mis kan gaan. Van een klassieke Steak Tartaar en een fantastische Burrata Salade tot Piepkuiken en Jansen’s burger: de menukaart is heerlijk. Helemaal wanneer de zon schijnt is het hier lekker tafelen op het terras. Ja: Brasserie Jansen mag op je lijstje ‘favo’s in Zwolle‘.

Een droom van een overnachtingsplek: Hotel Staatsman

We zeiden het al eerder: kakelverse hotels zijn onze lievelings en al helemaal wanneer ze huizen in een historisch pand. Bij Hotel Staatsman is dit allemaal volledig het geval: een nieuw, knap hotel dat gevestigd is in dat wat ooit het provinciehuis van Overijssel was en waar je de voormalige monumentale Statenzaal van Zwolle vindt.

Slapen doe je in één van de uniek ontworpen suites/hotelkamers die ieder hun eigen historische verhaal vertellen. Wij mochten slapen in de betoverende Wachtkamer, daar waar ooit het bezoek verbleef tot het tijd was voor de afspraak met de Commissaris. Wat we nu voornamelijk zien is een schitterende hotelkamer in neogotische stijl, met vrijstaand bad, hoog plafond, bijzondere badkamer en heerlijk groot bed. Dit zijn de kamers zoals we ze het liefste zien: ruim, luxe, uniek en met een verhaal. Dat we nog niet klaar zijn met Hotel Staatsman mag duidelijk zijn…

Ontbijten doen we in Grand Café Staatsman wat we al net zo prachtig vinden. Vooral de grote binnentuin is een plaatje om te zien. Het ontbijt krijg je in een grote box en heeft alles in zich wat een mens gelukkig maakt.

In Overijssel ben je een met de natuur / e-chopperen in de regio Zwolle

Als we horen dat een stad is omgeven door schitterende natuur, dan zit er maar één ding op: kop in de wind en op ontdekkingstocht. Onze tour gaat van start bij Van der Valk Zwolle, waar de e-choppers al voor ons klaar staan. Ons doel van de dag: iets meer van de omgeving van Zwolle ontdekken en dan de stad in met de e-choppers. Want wandelen is leuk, maar met een e-chopper ga je toch een stuk sneller en zie je meer. We rijden vanaf Van der Valk richting de stad en passeren de Vecht. Hier zien we gelijk hoe Zwolle op een prachtige manier is omgeven door natuur. Je staat zo vanuit de stad in het groen en vice versa.

Met de e-chopper rijden we Zwolle binnen en vervolgen onze weg richting de Thorbeckegracht. We krijgen er even het gevoel dat we in Groningen rijden (en we houden van die stad, dus dat is een goed teken!) en rijden langs de gracht met uitzicht op de oude stadsmuur. Wat is Zwolle toch een mooie stad! We maken het rondje af rondom de historische kern van Zwolle en moeten de e-choppers dan helaas alweer terug brengen. De 24 uur zijn voorbij, maar we zijn nog lang niet klaar met/en in Zwolle!

Ook leuk: het natuurgebied Vreugderijkerwaard bevindt zicht op slechts een steenworp afstand van het stadscentrum. Hier vind je een bijzonder rivierenlandschap waar je wordt verrast door weidse uitzichten. Als we meer tijd hadden gehad (en dit is dus gelijk een tip) hadden we het Laarzenpad Vreugderijkerwaard gewandeld. Struinen door de uiterwaarden en wandelen over de dijk langs de IJssel klinkt ons namelijk heel goed in de oren. 

Hanzejaar + Panorama Hanze

Tijdens het Hanzejaar 2023 staan de negen Hanzesteden in Oost-Nederland in het teken van het eeuwenoude Hanze gedachtengoed. Iedere stad geeft hier op een eigen, unieke manier aandacht aan, zo ook in Zwolle. Via VisitZwolle kan je alle activiteiten bekijken.

Één van de activiteiten in Zwolle is Panorama Hanze en is wat ons betreft een onmisbaar onderdeel wanneer je in Zwolle bent. Je vindt deze interactieve beleving in het grootste rijksmonument van Zwolle, het Academiehuis. Hier worden op een spectaculaire wijze verleden, heden en toekomst verbonden via een bijzondere routing door het Academiehuis naar de zolderverdieping en uiteindelijk het dak van de Grote Kerk. En die laatste, tja, dat is een once-in-a-lifetime experience. Op het dak van de Grote Kerk heb je niet alleen een waanzinnig uitzicht over Zwolle maar kom je ook oog in oog te staan met de beschermengel Michael die normaal gesproken hoog boven het historische centrum van Zwolle uitsteekt. De Panorama Hanze is t/m 31 mei 2024 te ontdekken.

24uurin Accommodaties achterhoek amsterdam appartement avontuurlijk bad bedandbreakfast bijzondereovernachting boutiquehotel corona-proof droomplek droomplekjes europa Friesland Gelderland Griekenland Groningen hanzestad hotel indenatuur indestad metdekinderen nachtjeweg Nachtje weg nederland nepal noord-amerika Noord-Brabant noord-holland Overijssel overnachtenindestad overnachtenmetbad reistips Reizen met kinderen Rondreizen spanje stedentrip utrecht vakantiehuis Veluwe wellness Zeeland Zeilen zuid-holland

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen

1 comment