TOP 5 – De mooiste theeplantages van Java

In de afgelopen 12 jaar heb ik Java zeven keer bezocht en al heel wat mooie plekken mogen zien. Daarnaast heeft mijn schoonmoeder, die geboren is op Java, mij ook veel bijzondere plekken laten zien. Wanneer je Java bezoekt voor de Bromo, Prambanan en Borobudur denk er dan ook eens aan een theeplantage te bezoeken. Als je een liefhebber bent van rust, natuur en geschiedenis van Java zou je dit namelijk niet moeten missen. 

1. Bojong Asih

Deze goed verborgen theeplantage bevindt zich in Zuid-West Java, iets ten zuiden van Pelabuhan Ratu. Het voelt op deze theeplantage alsof de tijd heeft stil gestaan, alsof er nooit meer iemand naar om heeft gekeken. En het is precies dat gevoel wat het zo bijzonder en mooi maakt. De theestruiken staan er niet meer in mooie strakke rijen en de natuur heeft de plantage gedeeltelijk in beslag genomen. Doordat alles niet meer in perfecte staat is, komen er ook minder toeristen. Des te leuker vond ik het om het te bezoeken. Er zijn dan ook geen verdere voorzieningen zoals een restaurant maar een vers kopje thee is er zeker wel te krijgen. Je mag ook een kijkje nemen in het plantershuis wat er nog redelijk bij staat. Door de nostalgie en stilte van deze plek is dit mijn nummer 1!

2. Gambung

Voordat je hier gaat kijken zou je eigenlijk het boek: ‘Heren van de thee‘ van Hella Haase moeten lezen. Het verhaal speelt zich af op deze plantage en gaat over de Familie Kerkhoven. Zij zijn deze plantage in 1878 begonnen en hebben er gewoond. Het huis staat er nog, een beetje verwaarloosd maar toch indrukwekkend. Ook de graven van de Kerkhovens zijn op deze plantage te vinden. De eindeloze heuvels met theeplanten zijn fantastisch. Maar ook deze grote plantage, met zijn vele bijgebouwen, heeft een hoop achterstallig onderhoud. Theeplantage Gambung is te vinden ten zuiden van Bandung.

3. Malabar

Een prachtige plantage waar je in een bijgebouw kunt overnachten. In de theefabriek kan je het hele proces – van de struiken tot de thee- bekijken; zeker de moeite waard. Het plantershuis is prachtig, vooral de buitenkant is geweldig. In tegenstelling tot de eerste twee genoemde plantages is het hier allemaal keurig aangelegd. Je kunt er rondwandelen en de frisse lucht van de hoog gelegen theeplantage opsnuiven. Ook hier is geen restaurant maar je wordt er gastvrij onthaald met een kopje thee. Ook deze theeplantage bevindt zich in het zuiden. 

4. Ndoro Donker Tea House

Een pareltje waar we toevallig langs reden. In tegenstelling tot de eerste drie is hier een prachtig restaurant bij met uitzicht op de theevelden. Er is een klein winkeltje waar je thee en andere producten kunt kopen. De plantage ziet er prachtig uit en is keurig onderhouden. Het zal nog een beetje ontdekt moeten worden door toeristen, het ligt namelijk buiten de meest gekozen routes. Het is te vinden ten Zuid Oosten van Solo, in Kemuning.

Koningaap - Indonesie

5. Wonosari

Een grote theeplantage die helemaal op de toerist is ingesteld met een winkel, restaurant, toiletten en wandelpaden. Voor mensen die dat gezellig vinden is dat geen probleem. Zoek je iets authentieks, dan zou ik één van bovenstaande theetuinen kiezen. Het voormalig plantershuis staat er nog bij in volle glorie. Al heeft dit huis(door de strakke, witte trappen) minder charme, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Deze plantage is te vinden in Oost-Java iets ten noorden van het bekende Malang.

Als je van Indonesië houdt, is Suriname misschien ook wel iets voor jou. Lees via deze link anders eens iets meer over deze prachtige bestemming!

Geke Klein

‘Geke heeft een grote liefde ontwikkeld voor zowel Indonesië als Australië en heeft beide dan ook al regelmatig bezocht. Op Java is ze ondertussen al zes keer geweest en daarmee is ze een echte kenner van het eiland. Haar kennis en ervaringen deelt ze met ons via reistop5.com’.

Bekijk alle artikelen

2 comments