Stedentrip Den Bosch

Stedentrip Den Bosch: deze vijf fotogenieke plekken zijn echte aanraders

Een stedentrip in eigen land kan hartstikke leuk zijn. Vooral nu (in coronatijd) geeft een stedentrip in eigen land je al snel het gevoel er echt even tussenuit te zijn. Ik koos daarom voor een stedentrip naar het altijd gezellige Den Bosch, want deze leuke stad heeft meer te bieden dan alleen de Bossche Bol! Ik verzamelde 5 fotogenieke plekjes in en rondom deze stad voor jullie.

De Binnendieze

Verweven door de stad vind je de smalle riviertjes van De Binnendieze. Ooit was Den Bosch een kleine ommuurde stad, ter grootte van de Markt en een aantal andere straatjes. De stad groeide en groeide en werd nogmaals ommuurd, ditmaal ter grootte van de huidige binnenstad. De riviertjes binnen deze muren kregen op dat moment de naam De Binnendieze.

De Binnendieze werd gebruikt als open riool. Zelfs nog tot 40 jaar geleden! Toen werd er een rioolstelsel aangelegd, dat ervoor zorgde dat de Binnendieze langzaam verdween. In 1972 werd daar een stokje voor gestoken. De Binnendieze werd beschermd stadsgebied en inmiddels is het een van de trekpleisters van Den Bosch. Als je er bent moet je dus eigenlijk wel een rondvaart maken over De Binnendieze!

Nachtje blijven slapen in Den Bosch? Hier staan ze alle opties op een rijtje!

Wanneer je dan toch in Den Bosch bent, hop dan ook zeker even langs bij deze 5 hippe lunch & koffiespots.

Uilenburg

Een groot deel van De Binnendieze stroomt door het historische centrum van Den Bosch: de (grotendeels) autovrije wijk Uilenburg. 

Uilenburg was een volksbuurt. In de jaren zeventig werd de buurt gerenoveerd en nu is het één van de meest pittoreske delen van de stad met smalle straatjes betegeld met kinderkopjes, historische panden en rond de Korenbrug vele restaurants, cafés, terrassen en unieke kleine winkeltjes. 

Stadhuis

Gek op Hollands Classicisme? Breng tijdens je stedentrip naar Den Bosch dan zeker een bezoek aan de Grote Markt. Daar bevindt zich het Stadhuis. Dit monumentale pand is een echte eyecatcher. Vroeger, vanaf de 14e eeuw, stond op deze plek het raadhuis. Dit gebouw is in de loop der tijd uitgebreid, gerenoveerd en na een brand in de 17e eeuw weer herbouwd tot het uiterlijk van het Stadhuis van nu.

In het kleine torentje, bovenin het Stadhuis, hangt sinds 1657 een klein klokkenspel van de gebroeders Hemony.

Tramkade

Naast mooie historische plekjes, kent Den Bosch ook een moderne hotspot: Tramkade. Je loopt onder oude machines door en ziet op de achtergrond grote silo’s staan. Meer dan honderd jaar lang was de Spoorzone van Den Bosch, waar Tramkade is gevestigd, het terrein van dier- en mengvoederfabriek De Heus. Inmiddels heeft de diervoederfabriek plaats gemaakt voor een unieke spot waar het nooit saai is. Je kunt er eten en drinken, dansen, werken, sporten, vergaderen en evenementen bezoeken.

Moerputten

Als je dan tijdens je stedentrip toch in Den Bosch bent, vergeet dan niet ook een bezoek te brengen aan De Moerputten. Dit natuurgebied, dat ten westen van de stad ligt, is de ideale plek voor eindeloze wandelingen met prachtige uitzichten.

Het gebied is vooral bekend vanwege de Moerputtenbrug over de veenplas Lange Putten. Deze brug werd in 1890 aangelegd voor een spoorlijn tussen Den Bosch en Lage Zwaluwe. De trein rijdt niet meer, maar de brug is nog wel in gebruik…als wandelpad!

Naast de brug zijn er nog een aantal andere wandelpaden, waaronder het bekende Halve Zolenpad. Deze wandeling leid je over houten vlonders die over het water in de natte bossen zijn gelegd.

Van je droom je werk maken, hoe doe je dat? Velen gingen je voor. Onderstaande boeken inspirerend en wat mij betreft echte aanraders!

24uurin Accommodaties achterhoek amsterdam appartement avontuurlijk bad bedandbreakfast bijzondereovernachting boutiquehotel corona-proof droomplek droomplekjes europa Friesland Gelderland Griekenland Groningen hanzestad hotel indenatuur indestad metdekinderen nachtjeweg Nachtje weg nederland nepal noord-amerika Noord-Brabant noord-holland Overijssel overnachtenindestad overnachtenmetbad reistips Reizen met kinderen Rondreizen spanje stedentrip utrecht vakantiehuis Veluwe wellness Zeeland Zeilen zuid-holland

Journal of Wonders

Liselotte is 30 jaar en content specialist bij NS. In haar vrije tijd gaat ze graag op pad om foto’s te maken en spendeert ze veel tijd aan Instagram. Daar deelt ze feitjes over de verschillende bestemmingen die ze heeft bezocht. Deze variëren van Thailand en Vietnam, tot Amerika, Japan en verschillende bestemmingen in Europa. Maar ook een hele hoop pareltjes in eigen land. Verder is ze gek op speciaalbiertjes en kun je haar midden in de nacht wakker maken voor een bord Pad Thai.

Bekijk alle artikelen