(Re)tourtje Texel – de leukste plaatsen van dit Waddeneiland

‘Krijgen we hier nog een hangslot bij?’, vraag ik bij het afhalen van onze huurscooter. De blonde jongedame kijkt mij lachend aan. ‘Nee, een extra slot is hier niet nodig hoor. Dit is Texel, geen Amsterdam.’ Ondanks dat ik van de drukte in de grote steden hou, bevalt de rust, ruimte en natuur op Texel nog heel veel meer. Ik neem je dan ook mee op onze scooter rondrit en laat je de leukste plaatsten op dit Waddeneiland zien. 

De Hoorn

Den Hoorn ligt aan de zuidkant van het eiland. Hier bevindt zich één van de meest gefotografeerde objecten van Texel, namelijk het hervormde, witte kerkje uit 1425. Deze kerk staat op de rijksmonumentenlijst. Rond de torenspits staan drie schijnwerpers, welke onderdeel zijn van een lichtlijn ter navigatie van de scheepvaart. In Den Hoorn zelf is verder niet veel te doen, wel zijn er vijf wandelroutes aangelegd rondom het dorp, variërend van vijf tot negen kilometer. Ieder wandeling vertelt een verhaal over het dorp, de bewoners, natuur en geschiedenis. Wij kozen de duidelijk aangegeven route over het Polderpad en genoten vooral van alle bloeiende stokrozen die we onderweg tegen kwamen. 

De Cocksdorp

Zes trappen en 118 treden telt de vuurtoren van De Cocksdorp. Eenmaal boven word je getrakteerd op het uitzicht over de Noordzee en de Waddenzee. Bij helder weer kan je Vlieland zien liggen. Ik krijg er een hoog tropisch eiland gevoel bij, inclusief brandende schouders, welke ik natuurlijk niet heb ingesmeerd. Je vergeet haast even dat dit gewoon Nederland is. De zes etages van de toren zijn ingericht als klein museum. Hoe hoger je gaat, hoe meer je te weten komt over de geschiedenis van de vuurtoren. Zo raakte de toren in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en is er een nieuwe toren om de oude toren heen gebouwd. Op de vierde etage zie je de kogelgaten tussen de oude (1864) en de nieuwe (1947) muren. 

Ook zo dol op de Waddeneilanden? Lees dan hier alle blogs over Schiermonnikoog.

Oosterend

Oosterend is volgens velen het mooiste dorp van Texel en stiekem ben ik het daar wel mee eens.
De Maartenskerk vormt het middelpunt van dit dorp, met daaromheen de schilderachtige straatjes en steegjes met mooie, oude gevels zoals in de Peperstaat. Wij strijken neer op het terras bij Het Cafeetje (Kerkstraat 7) voordat we de leitjesroute gaan lopen. Tijdens deze route wandel je aan de hand van genummerde leistenen bordjes die op de huizen hangen door het dorp. Op deze leitjes staat info over het pand en haar vroegere bewoners. Natuurlijk probeer ik overal ook ongegeneerd naar binnen te gluren. Dat zou jij toch ook doen? 

Oudeschild

Oudeschild is het enige dorp van Texel dat direct aan zee ligt. Hier vind je oude boten en moderne kotters. Vanuit de haven worden diverse boottochten georganiseerd, bijvoorbeeld om zeehonden te spotten.
Geen zeebenen? Breng dan een bezoek aan Museum Kaap Sil om meer te weten te komen over het vissersverleden van het eiland. Uiteraard kan je een bezoek aan Oudeschild niet afsluiten zonder het eten van een visje. Dat doe je bij Veronica. Inclusief uitzicht over de haven vanaf het ruimte terras. 

De Koog

Wij verblijven bij Grand Hotel Opduin aan de rand van De Koog. In dit ruime en modern ingerichte hotel, zie je de beach look waar ik zo van hou overal terug komen. Het uitgebreide ontbijt valt niet alleen bij ons in de smaak, maar ook bij de door het aardige personeel benoemde huismeeuw Karel. Laat je (delen van) je ontbijt buiten op het terras staan, dan is Karel de beroerdste niet. Met verbazing zie ik Karel dan ook een flinke croissant in één hap achterover drukken. Eet smakelijk. Over lekker eten gesproken, Grand Hotel Opdam ligt aan de rand van De Koog. Vanaf het hotel loop je zo de gezellige Dorpsstraat in. De Dorpsstraat puilt uit van de gezellige horeca. Van vis tot Mexicaans, Grieks of gewoon een hamburger. Voor een ieder is er wat wils. Achter de duinenrij van De Koog ligt het strand. Neem een verkoelende duik in zee, of wandel door één van de vele natuurgebieden. Daarnaast is een bezoek aan Texel niet compleet zonder een kijkje te hebben genomen bij zeehondenopvang Ecomare (Ruijslaan 92) Vanaf hier loop je vervolgens zo Nationaal Park Duinen van Texel in. Aanrader. 

Den Burg

Besluit je om tijdens jouw verblijf op Texel alleen een rugzakje met de benodigde spullen mee te nemen, sla Den Burg dan vooral over. In Den Burg vind je namelijk diverse winkeltjes met leuke snuisterijen. Mocht je jezelf kunnen inhouden dan gaat je dit bij STEK Conceptstore (Weverstraat 41) vol met planten, cadeautjes en andere interieur gerichte hebbedingetjes gegarandeerd niet lukken. Den Burg is het grootste dorp en tevens de hoofdstad van Texel. In het mooie historische centrum met authentieke panden zijn ook genoeg leuke restaurants te vinden. Wij nemen plaats in de heerlijk rustige tuin van Lokaal 16 (Gravenstaat 16) waar ik mijn nieuwe aanwinsten in mijn rugzak probeer te proppen, want helaas is het alweer bijna tijd om de scooter in te leveren dit heerlijke eiland te verlaten.

24uurin Accommodaties achterhoek amsterdam appartement avontuurlijk bad bedandbreakfast bijzondereovernachting boutiquehotel corona-proof droomplek droomplekjes europa Friesland Gelderland Griekenland Groningen hanzestad hotel indenatuur indestad metdekinderen nachtjeweg Nachtje weg nederland nepal noord-amerika Noord-Brabant noord-holland Overijssel overnachtenindestad overnachtenmetbad reistips Reizen met kinderen Rondreizen spanje stedentrip utrecht vakantiehuis Veluwe wellness Zeeland Zeilen zuid-holland

Desiree Duijndam

‘Als je ooit werkzaam bent geweest in het toerisme, dan kom je nooit meer van je reisverslaving af.’ Mijn naam is Desiree en ik combineer deze reisverslaving met mijn twee andere grote hobby’s: schrijven en smartphonefotografie. Ik ontdek graag nieuwe plekken zowel binnen als buiten Europa. Ook in eigen land trek ik er vaak op uit, op zoek naar toffe hotspots. Stiekem ben ik verliefd op Schotland, vind ik Marokko een waanzinnige bestemming en hoop ik in de toekomst weer naar Azië te reizen. Mijn bucketlijst lijkt steeds langer te worden, want je raakt gewoon nooit uitgekeken. Gelukkig heb ik al aardig wat mooie bestemmingen bezocht en deel ik graag mijn tips & tricks met jou op www.reistop5.com.'

Bekijk alle artikelen