medellin view houses

Medellín – Colombia // top 5 van een stad met een bewogen geschiedenis

Medellín, een stad met een speciaal plekje in mijn hart. Vanuit Salento vertrokken we per bus naar deze grote stad. De busrit zou zo’n acht uur moeten duren, maar helaas, onderweg kregen we een lekke band. Dat was toch wel even een domper. We hebben er al met al bijna tien uur over gedaan.

Mocht je een zwakke maag hebben of ritjes door de bergen spannend vinden, zorg dan dat je niet voorin naast de bestuurder van de bus komt te zitten. Onderweg maak je flink wat haarspeldbochten en Colombiaanse chauffeurs schatten de veiligheid toch iets anders in dan wij Nederlanders gewend zijn. Voorafgaand aan de rit had ik een reistablet genomen, waardoor ik iets suffer werd. Dat bleek een goede zet. Geen misselijkheid en geen paniek toen de buschauffeur meerdere malen spannende inhaalacties uitvoerde in de bergen… Overigens is de route naar Medellín door de bergen prachtig. Je ziet schitterende bomen, veel bloemen en enorme bananen-plantages.

Hierbij mijn 5 reistips voor een fijn verblijf in Medellín.

Inlezen

Mocht je naar Medellín gaan, lees dan van te voren over deze stad. Medellín stond vroeger bekend als een van de gevaarlijkste steden van Colombia. Tegenwoordig is de stad heel toegankelijk, maar er zijn een aantal dingen nog wel handig en belangrijk om te weten. Net als in Bogotá is het in Medellín aan te raden de Uber te pakken wanneer je je wilt verplaatsen. Best krom hè? Uber is in Colombia illegaal, maar veiliger dan de legale gele taxi’s.

Verder spreken de locals in Medellín de naam van Pablo Escobar niet uit. De buschauffeur die ons naar Medellín reed, wees naar een gebouw en fluisterde daarbij zachtjes de naam van de bekende drugsbaron. Door series als Narcos (Netflix) wordt het leven van ‘de man wiens naam wij niet uitspreken’ behoorlijk geromantiseerd. Hoewel meneer Escobar veel voor de armen in de stad heeft betekend, hield hij er ook een bruut en gewelddadige levensstijl op na. Sommige mensen verheerlijken hem als een God, anderen zien hem als een grote crimineel. Iedereen kent wel één of meerdere personen die in de strijd om drugs zijn gestorven.

Comuna 13

Deze Free Walking Tour heeft diepe indruk op me gemaakt. Samen met Salento zijn dit mijn twee grote hoogtepunten van de reis door Colombia. Ik beveel je daarom van harte Zippy Free Walking Tours aan. Achteraf betaal je aan de gids dat wat jij de tour waard vond. Onze gids was Laura, die zichzelf Engels heeft aangeleerd en woont in de wijk.

De walking tour neemt je mee door wat voorheen het meest gevaarlijke gedeelte van de stad was. De gids vertelt je aan de hand van de bijzondere graffiti-art in deze wijk over de (gewelddadige) geschiedenis en hoe de bevolking nu probeert op te krabbelen en zich te ontwikkelen. Wij gingen voor de Engelstalige tour. Wat mij betreft een aanrader, want zo kan de gids je net iets meer en vrijer vertellen. Zeker wanneer het over gangs en drugs gaat moet de Spaanstalige tour rekening houden met alle locals die horen wat er gezegd wordt. Het zijn kwesties die gevoelig liggen.

woman looking at medelling colombia

Tijdens de tour zal je duidelijk worden hoe de drugs, gangs, kartels en overheid op een ingewikkelde manier in elkaar verstrengeld zijn geraakt. Iedereen in de wijk kent één of meer personen die zijn overleden in de strijd tegen drugs. Vol bewondering heb ik geluisterd naar de verschillende manieren waarop de overheid en de lokale bevolking initiatieven nemen om de wijk op te bouwen. Zo is er gratis juridische bijstand voor de mensen in de wijk, zodat zij leren dat problemen ook op andere manieren opgelost kunnen worden. Dan is een gun niet meer nodig. Er is mogelijkheid tot het volgen van gratis sportlessen en op een plein waar vroeger executies werden uitgevoerd staat nu een middelbare school.

De wijk is nog steeds opgedeeld in vier gangs. Wekelijks moeten de gidsen een zogenaamde ‘peace-tax’ betalen aan de lokale gang. In ruil voor het betalen van deze belasting wordt de vrede bewaard… Tja, er valt nog een hoop te verbeteren. Maar alle lof voor de veerkracht van de lokale bewoners om de wijk op te bouwen!

Dagtour Guatapé

Guatapé is leuk voor een dagtrip. Op het busstation boek je voor omgerekend een paar euro een ritje naar Guatapé. Je doet er vanuit Medellín zo’n 2 uur over. In Guatapé kun je El Peñol beklimmen. Het is me gelukt, maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit best heftig was. Voordat je de top bereikt, moet je 700 traptreden beklimmen. Het uitzicht was overigens wel echt fantastisch! Hierna lieten we ons per tuktuk naar het stadje brengen, waar je wat kunt eten, souvenirs kunt shoppen en door de gekleurde straatjes kunt lopen. Prima om rond half vier weer richting Medellín terug te keren.


Winkelcentrum Santafé

Dit is een van de grootste shoppingmalls van Medellín. Hier vindt je allerlei Colombiaanse winkelketens, maar ook winkels als de Zara en Stradivarius. Op zoek naar een fijne winkel om make-up te shoppen? De Blush Bar is the place to be. Geen zin om te shoppen? Ga dan voor andere leuke activiteiten, zoals paragliden boven de stad of bezoek een voetbalwedstrijd. Wij gingen voor dat laatste en hebben ons kostelijk vermaakt!
footballgame medelling colombia

Metro en kabelbaan

In Colombia kun je je niet verplaatsen per trein. Medellín is daarop de enige uitzondering! De stad ligt in een langwerpige vallei tussen de heuvels. Er is een centrale metrolijn gebouwd die je in een rechte lijn van het noorden naar het zuiden brengt. Om de wijken die tegen de heuvels zijn opgebouwd te bereiken, kun je vanaf een aantal metrostations een kabelbaan pakken. Heel leuk om een metro-kaartje te kopen en de stad vervolgens vanuit de lucht te verkennen!

Door middel van de kabelbaan hebben de armere inwoners die tegen de heuvels op wonen toegang gekregen tot het centrum van de stad. Zo hebben ze betere toegang gekregen tot de voorzieningen in het centrum en de welvaart die het centrum met zich meebrengt. Daarnaast draagt de kabelbaan bij aan de veiligheid in de wijken. De locals hoeven nu geen grensgebieden van de verschillende gangs meer te passeren. Met de kabelbaan gaan ze er gewoon overheen!

Marianne

‘Naast een grote voorliefde voor vakantie en citytrips, is Marianne aan het onderzoeken hoe ze duurzamer kan leven. Duurzamer leven is een reis op zich. Ze deelt deze reis via haar instagram ‘Doemaarduurzaam’. Door deze andere kijk op reizen is ze een waardevolle toevoeging voor reistop5.com en hopen we veel van haar te lezen(en te leren).’

Bekijk alle artikelen

1 comment