5 reistips voor strandbestemming Palomino in Colombia

Na een bezoekje aan Bogotá, Medellín en Salento gaan we verder naar Palomino. Neem een N-weg in gedachten en denk er een dorpje omheen. Gelukt? Voeg nog wat palmbomen toe en je weet hoe Palomino eruit ziet. Palomino ligt aan een doorgaande weg met veel vrachtverkeer en bussen. Deze doorgaande weg ligt zo’n anderhalve kilometer van de zee een loopt parallel aan de kust. Deze weg is geasfalteerd, maar alle andere wegen zijn onverhard. De Colombiaanse locals hangen voornamelijk rond de geasfalteerde weg met kroegjes en pharmacies. De toeristen hangen voornamelijk rond op de onverharde weg die leidt naar de zee.

Tip: wist je dat er in Palomino geen pinautomaten zijn? Zorg dus voor voldoende cash.

wandelende man door Palomino

Tuben

Dit is dé toeristen-activiteit in Palomino. Tuben houdt in dat je in een opgeblazen band op de rivier drijft, net zo lang totdat je bij zee aankomt. Dit duurt een uurtje of twee. Op internet had ik gelezen over krokodillen, wat maakte dat ik vooralsnog niet van plan was om te gaan tuben. Even serieus, wie steekt nu z’n billen door een rubberen band en gaat vervolgens in een krokodillenrivier dobberen? Da’s vragen om moeilijkheden. ‘Jouw bil is een krokobil, hap hap, hap’. De locals vertelden me dat er inderdaad krokodillen waren, maar vanwege het toerisme op de rivier zijn alle grote jongens naar de omliggende rivieren vertrokken. Er zaten nu alleen nog wat kleine krokodillen in de rivier. Die waren niet gevaarlijk. Juist ja.

Ik besloot de gok te wagen en heb geboekt via ons hostel. Dat bleek een prima keuze, want we kregen een privé-gids! Eerst word je met de motortaxi de berg op gereden. Terwijl je achterop zit, houd je de opgeblazen band vast. Na een kwartiertje op de motor, loop je nog zo’n 20 minuten door de jungle. Deze route is niet heel spannend en kan prima op je slippers. Onderweg kwamen we nog wat inheemse inwoners tegen in witte gewaden.

Eenmaal aangekomen bij de rivier plof je in je rubberen band en laat je je meevoeren met de rivier. De rivier is rustig en niet heel diep. Het water is relatief helder. Wij besloten in de ochtend te gaan tuben, in de hoop zo meer dieren te zien. En inderdaad, we hoorden brulapen, zagen prachtige vogels en toen, halverwege, ging onze gids in het water staan en hield onze opblaasbanden tegen. Hij sprak geen woord Engels, maar wees naar de oever van de rivier. En ja hoor, daar lag een kleine kaaiman! Heel bijzonder om van zo dichtbij te zien.

Ga je ook tuben? Neem dan alleen mee wat je écht nodig hebt voor twee uur. Een fles water is een must, net als een hoofddeksel. De zon is fel! Ik droeg mijn bikini met daar overheen een jurkje dat nat mocht worden. Van tevoren had ik me ingesmeerd met factor 50 –> dat is een musthave!

tuben op de rivier palomino

Het zwembad van Primaluna Beach Hostel

Het strand van Palomino is niet heel fijn als je wilt zwemmen of zonnebaden. Veel blogs pretenderen dat Palomino de ideale strandbestemming is, maar daar ben ik het niet mee eens. Het is vooral een leuk, klein dorpje vol hippies. De stroming van de zee is echter sterk en een echt strand om op te liggen is er niet, tenzij je een luxe hostel boekt dat direct aan zee ligt. Bij Hostel Makao krijg je er bijvoorbeeld een privé-strand bij.

Ik verbleef in Primaluna Beach Hostel en heb daar heerlijk aan het zwembad kunnen liggen. Een aanrader! Mocht je dit hostel willen boeken, wees dan wel op tijd. Het is een gewild hostel. Houd wel rekening met dunne matrasjes en gehorige kamers. Een warme douche is er niet, maar dat is eerder regel dan uitzondering.

primaluna beach hotel zwembad

Eten bij Los 7 Mares

Dit restaurant ligt vlakbij het Primaluna Beach Hostel en is behoorlijk populair. Als je te laat bent, staat er ’s avonds een rij voor de ingang. Ik heb hier meerdere avonden heerlijk vegetarisch gegeten! Dit is wel een restaurant waar alle westerlingen naartoe trekken, en dan specifiek wat meer de popiejopies. Daar moet je van houden.

Een strandwandeling in de ochtend

Kom op tijd je nest uit en maak een fijne strandwandeling in de ochtend. Misschien kom je nog wel wat exotische dieren tegen, leguanen bijvoorbeeld!

strand bij Palomino

Lunchen bij Como Piña

Links van Primaluna Beach Hostel ligt een zandvlakte met af en toe wat gras. Er staat een klein huisje en wat tafeltjes. Je loopt er zo voorbij. Maar dat kleine huisje blijkt een keukentje te zijn! Omdat ik een paar Amerikanen zag lunchen en het eten op hun bord er erg lekker uit zag, besloten wij hier ook onze lunch te nuttigen. En dat bleek een goede keuze. Dit waren misschien wel de lekkerste lunches tijdens mijn verblijf in Colombia! Heerlijke fruitsapjes, bagels met ei en avocado, smoothie bowls, vriendelijke service, lekkere cappuccino’s, ik heb hier heerlijk gegeten! Daar waar Los 7 Mares lekker eten heeft maar ook een popiejopie toko is, is dit juist back to basic. Dit onontdekte restaurantje mag je zeker niet overslaan tijdens je verblijf in Palomino!

Marianne

‘Naast een grote voorliefde voor vakantie en citytrips, is Marianne aan het onderzoeken hoe ze duurzamer kan leven. Duurzamer leven is een reis op zich. Ze deelt deze reis via haar instagram ‘Doemaarduurzaam’. Door deze andere kijk op reizen is ze een waardevolle toevoeging voor reistop5.com en hopen we veel van haar te lezen(en te leren).’

Bekijk alle artikelen