Bogotá, de beste tips voor een bezoek aan deze miljoenenstad

Bogotá is de hoofdstad van Colombia. Volgens onze gids telt de stad bijna 10 miljoen inwoners. Dat is niet niks, vooral wanneer je je realiseert dat er in heel Colombia 50 miljoen mensen wonen. Eén op de vijf Colombianen woont in deze hooggelegen stad in het Andesgebergte!

Bogotá ligt op ruim 2600 meter hoogte waardoor je risico loopt op hoogteziekte. Ik had de eerste twee dagen last van lichte hoofdpijn, daarna trok het weg. Probeer je lijf goed aan te voelen, mocht het echt niet gaan is er toch echt maar één oplossing: afdalen! Daarnaast is het belangrijk je goed voor te bereiden op je reis naar Colombia.

1. De Monserate

Bogotá ligt aan de voet van de Monserate, een berg met een hoogte van 3152 meter. Van tevoren werd ons door meerdere mensen afgeraden deze berg per voet te beklimmen. Er gaan meerdere verhalen de rondte dat het niet veilig zou zijn, zeker op doordeweekse dagen. Er zijn dan een stuk minder toeristen, waardoor de kans op (gewapende) berovingen groter is. Wij besloten met het treintje naar boven te gaan. In een paar minuten sta je bovenop de berg en heb je een prachtig uitzicht. Aan de ene kant van de berg kan je zien hoe uitgestrekt Bogotá is. Wanneer je naar de andere kant kijkt, zie je het Andesgebergte met prachtig groene natuur en veel vogels.

Van plan de berg op te gaan? Onthoud dan dat wanneer je de top van de berg niet kunt zien door de laaghangende wolken, je vanaf de bergtop de stad dus óók niet kunt zien. Dat willen sommige toeristen nog wel eens vergeten.

Bogotá, girl looks over the beautiful city
2. Jezelf verplaatsen per uber

In Bogotá rijden veel gele taxi’s. Je kunt ze overal op straat aanhouden. Toch hebben we hier tijdens ons verblijf in Bogotá maar weinig gebruik van gemaakt. In het verleden is gebleken dat niet alle taxi-chaufferus even betrouwbaar en veilig zijn. Wees verstandig en koop na aankomst in Colombia een lokale SIM-kaart. Dan kun je je overal redden. Wij kochten voor €1 een SIM-kaart van Claro en schaften daarna 2 Gb aan. Dat was precies genoeg voor 4 weken Colombia.

3. Fietstour op zondag

Op zondagochtend worden de grote wegen in de stad afgesloten, zodat alle inwoners buiten kunnen sporten, spelen en wandelen. Er hangt een ontspannen sfeer en er zijn veel mensen op de been.

Daarom boekten wij op zondagochtend een fietstour bij Cerros Bike Tours. Gids Nick spreekt goed Engels en vertelt uitgebreid over de geschiedenis van de stad, de prachtige graffiti-art en het leven in Bogotá. Je maakt een stop bij de grote, centrale markthal waar je wegwijs wordt gemaakt. Ik geloof niet dat ik in mijn leven ooit zulke grote bos-uien heb gezien! Pauze wordt gehouden bij een klein koffie-fabriekje, waar je leert hoe koffie wordt gemaakt en je uiteraard ook zelf een lekker kopje koffie kunt proeven.

Ga je voor de fietstour? Smeer jezelf van tevoren goed in met zonnebrand. Colombia ligt dichtbij de evenaar en Bogotá ligt op hoogte. Verbranding ligt op de loer. Ik raad je factor 50 aan!  

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

4. Graffiti-art
Bogotá, the city of street art

Tijdens de fietstour zal je veel worden vertelt over de verschillende graffiti-kunstwerken die de stad rijk is. Justin Bieber veroorzaakte nog een flinke rel in Bogotá. In 2016 werd een 16-jarige jongen door een agent doodgeschoten. Hij spoot illegaal graffiti op een muur. Zo’n twee jaar later kwam Justin Bieber naar Bogotá voor een optreden. Onder toeziend oog van de politie spoot hij de Canadese vlag op de muur met een marihuana-blad in het midden. Er kwam protest. Hoe kan dezelfde politie die een graffiti-spuitende jongen doodschiet, Justin Bieber beschermen wanneer hij hetzelfde doet? Dat klopt niet. De burgemeester gaf de inwoners gelijk. En zo geschiedde. Graffiti maakt nu een belangrijk onderdeel uit van de stad Bogotá. Als je toestemming hebt van de eigenaar mag je de muur beschilderen. De beste artiesten krijgen zelfs betaald om publieke muren in kunstwerken te veranderen.


5. Het ontbijt bij Selina

De ontbijtjes bij Selina zijn top! Vers fruit, american pancakes en fijne cappuccino’s. Het ontbijt in Selina el Chaperino is een fijne start van je dag.

Nieuwsgierig naar meer verhalen van Marianne? Check dan haar Instagram ‘doe maar duurzaam’

Marianne

‘Naast een grote voorliefde voor vakantie en citytrips, is Marianne aan het onderzoeken hoe ze duurzamer kan leven. Duurzamer leven is een reis op zich. Ze deelt deze reis via haar instagram ‘Doemaarduurzaam’. Door deze andere kijk op reizen is ze een waardevolle toevoeging voor reistop5.com en hopen we veel van haar te lezen(en te leren).’

Bekijk alle artikelen

3 comments