gekleurd fruit op een markt in bogota

Colombia reis, bereid je goed voor! – 5 tips

Een goed begin is het halve werk. Slim dus om de tijd te nemen voor een goede voorbereiding op jouw reis door Colombia. Er zijn een aantal zaken die verstandig en zelfs essentieel zijn om goed te regelen, vóórdat je naar Colombia vertrekt. Ik heb ze verwerkt in de volgende vijf tips.

1. Gezondheid

 • Start de voorbereiding van je reis met een bezoekje aan de GGD of het reizigersvaccinatie-punt. Zij vertellen je over de gezondheidsrisico’s in Colombia. Zo loop je in Bogotá risico op hoogteziekte en komt er op verschillende plekken in Colombia Malaria voor. Tijdens mijn consult kreeg ik een vaccinatie tegen gele koorts en werd een Malarone noodpakket aangevraagd (medicijnen tegen malaria). Een vaccinatie tegen DTP en Hepatitis A was niet meer nodig, aangezien ik die al eerder had laten zetten.

  Andere handige gezondheidsproducten zijn:
 •  Pijnstillers
 • Thermometer -> Koorts in de tropen moet extra serieus genomen worden, het zou kunnen wijzen op Malaria of andere nare infecties)
 • Diarreeremmers
 • Reistabletten
 • Seabands(tegen reis- en zeeziekte)
 • Anti-muggenspray -> Ik gebruikte Care Plus Naturals, een spray zonder DEET. DEET is een agressief goedje en kan kunststof aantasten en omvormen, zoals brilmonturen en camera’s. Wil je wel een spray met DEET, dan kan je de spray ook prima in Colombia kopen.
 • ORS
 • Pleisters
 • Zonnebrand -> Ook gewoon in Colombia te koop, maar hou er rekening mee dat ze daar vooral zonnebrand met een hoge factor verkopen; factor 50 t/m 110.
 • Anti-conceptie
 • Care plus natural spray voor in de jungle Colombia

2. Inlezen

Check verschillende reisblogs om een goed beeld te krijgen van de plekken die jij gaat bezoeken. Tegenwoordig zijn er behoorlijk wat (Nederlandse) reisblogs die jou voorafgaand aan je reis al veel goede informatie kunnen geven over jouw bestemming. Maar dat hoef ik jou niet te vertellen, anders zat je niet op deze site. Toch is het ook altijd handig een goede reisgids, zoals de Lonely Planet mee te nemen.

Zelf vind ik het ook prettig om me in te lezen in het land, en niet alleen in de toeristische hotspots. Colombia is een land met een bewogen en complexe geschiedenis en helaas zijn nog niet alle plekken veilig voor toeristen. Check van tevoren dus even goed wat wel en niet verstandig is tijdens je reis. Laat je niet afschrikken door allerlei horror-verhalen, maar gebruik wel je gezonde verstand.

3. Eerste slaapplaats boeken

Iedere reiziger pakt een rondreis anders aan. Of je het nu prettig vindt om ter plekke je reis uit te stippelen of van tevoren alles al helemaal vast te leggen, iedereen is het erover eens dat het boeken van je eerste slaapplek een aanrader is. Niets zo vervelend als uit het vliegtuig stappen na een lange vlucht en dan met je gare hoofd nog moeten bedenken waar je die nacht gaat slapen.

Reisartikelen.nl

4. Administratie

Voorafgaand aan je reis naar Colombia zijn er een aantal zaken belangrijk om te regelen. Ik schreef hierboven al dat een bezoekje naar het reizigersvaccinatiepunt belangrijk is. Maar denk ook even aan wat administratieve zaken.

– Heb je een reisverzekering? Zo ja, staat deze op werelddekking?
– Hoe zit het met je zorgverzekeraar? Ben je verzekerd in het buitenland? Waar is je zorgpas?
– Wat is het noodnummer van je zorgverzekeraar?
– Heb je bij je bank geregeld dat jouw pinpas het ook buiten Europa doet?
– Heb je een creditcard?
– Wanneer verloopt je paspoort?
– Zit je gele vaccinatieboekje in de backback?
– Neem je medicijnen mee op reis? Heb je een medicijnpaspoort aangevraagd bij de huisarts?


5. Waterfilter

Niet eerder gebruikte ik een waterfilter op reis, maar het beviel reuze goed! Ik kocht deze blauwe fles. We vulden de fles onder de kraan en dronken het water via het filter-rietje. Alleen in een paar plaatsjes in het noorden van Colombia durfde ik niet te drinken uit de LifeStraw. Als ik chloordruppels had meegenomen, had ik het denk ik wel gedurfd. Maar helaas, die had ik niet. Heb dus een weekje flessen water gekocht. Een waterfilter scheelt enorm veel losse plastic flesjes! Fijn voor je eigen portemonnee, maar nóg fijner voor de aarde en de lokale bevolking.

Blauwe fles van Lifestraw om veilig te drinken in Colombia
Marianne

‘Naast een grote voorliefde voor vakantie en citytrips, is Marianne aan het onderzoeken hoe ze duurzamer kan leven. Duurzamer leven is een reis op zich. Ze deelt deze reis via haar instagram ‘Doemaarduurzaam’. Door deze andere kijk op reizen is ze een waardevolle toevoeging voor reistop5.com en hopen we veel van haar te lezen(en te leren).’

Bekijk alle artikelen

2 comments