• Menu
  • Menu

reistips Salento, een idyllisch dorpje in het Andesgebergte

Salento, is een schattig klein bergdorpje in Colombia met zo’n 7000 inwoners. Hoewel Salento goed wordt bezocht door backpackers, is dit dorpje lekker authentiek gebleven. Voor mij was Salento één van de hoogtepunten van mijn reis door Colombia(ook al was Bogotá ook erg mooi!). De bekende reissite reisjunk tipt om twee volle dagen (dus 3 nachten) in Salento te verblijven. Ondanks dat dit prima is, zou ik je willen adviseren om hier zelfs drie hele dagen te blijven. De sfeer in het dorpje is zo fijn en de natuur is zó prachtig dat ik achteraf van baal dat ik er niet een dag langer ben gebleven.

1. Kasaguadua Jungle Tour

Salento is met name populair vanwege Valle de Cocora, toch is de Kasaguadua jungle-tour voor mij het absolute hoogtepunt van mijn verblijf in Salento geweest. Kasaguadua is een project dat zich inzet voor het behoud van het nevelwoud en leert je van alles over de natuur en het lokale klimaat.

De jungle-tour

We namen een Willy (jeep) vanaf het centrale plein en vertrokken naar de Kasaguadua-tour, waar de Engelstalige gids ons meenam op ontdekkingstocht door de jungle. De gids vertelde ons over het eco-systeem in de jungle, de verschillende community’s en hun regels, hoe de natuur perfect in symbiose samenwerkt, hoe de zaden en schimmels in de grond bepalen wat er in de jungle groeit en oh, ik kan nog wel een uur blijven opsommen. Zó fascinerend vond ik het!

Op de middelbare school vond ik biologie maar suf. Na de kasaguadua-tour liep ik de jungle uit met het gevoel dat ik met mijn studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening de grootste fout van mijn leven had gemaakt. Ik had biologie moeten studeren…

Bijzondere ervaring

Het is grappig hoe deze tour me dwong mijn westerse referentiekader uit te zetten. De natuur in Nederland werkt in seizoenen, met de zomer als hoogtepunt. In de zomer is onze natuur op z’n aantrekkelijkst om zo allerlei dieren en insecten aan te trekken. Zij eten de vruchten en verspreiden zo de zaden en het stuifmeel, zodat de natuur zich kan voortplanten. Daar in de jungle is die zomer-piek helemaal niet nodig. Er is immers altijd genoeg vocht, de temperatuur is warm en de zon schijnt iedere dag. Sterker nog, de zon schijnt er zo ontzettend fel dat de jungle z’n best doet om al die felle zonnestralen te weren.

Zie je een grote witte boom in Colombia? Dat is een snelgroeiende boomsoort. Het popt opeens op op onbegroeide plekken in de jungle, en groeit in snel tempo omhoog. Daarna klapt het open als een soort paraplu en beschermt de boom de andere planten tegen de felle zonnestralen. Gaaf hè?

Ben je in Salento en twijfel je erover om de Kasaguadua Jungle Tour te doen? Ga, alsjeblieft ga!

Good to know: halverwege de tour hou je pauze bij de eco-lodge van Kasaguadua. Daar krijg je wat te drinken en is ook een toilet. Het toilet is op ecologische basis. Alles wordt opgevangen en gefilterd met bacteriën. Mocht je anti-malariapillen of antibiotica slikken, kun je helaas geen gebruik maken van het toilet. De medicijnen tasten het filtersysteem aan.

colombia kasaguada jungle tour

2. Valle de Cocora

Dit dé toeristenattractie van Salento. In deze vallei staan namelijk de hoogste palmbomen ter wereld. Deze waspalmen kunnen wel 60 meter hoog worden en zijn bijzonder fotogeniek. Het mooie plaatje is alleen wel wat minder mooi wanneer je het verhaal erachter kent. Jaren geleden is hier de jungle gekapt. Men wist niet wat ze met al die hoge palmen aan moesten, dus die mochten blijven staan. Deze mooie palmen zijn dus eigenlijk de ‘leftovers’ van de jungle-kap. Hoe ik dat weet? De Kasaguadua-tour..

Tip: als het lukt, probeer dan achterop de Willy (jeep) te staan terwijl je naar Valle de Cocora wordt gereden. Het uitzicht is prachtig!

Valle de Cocora Colombia

3. Cappuccino drinken bij café Quindio

Café Quindio is een koffiezaakje aan het centrale plein. Ze serveren lekkere stukjes taart en heerlijke cappuccino’s. De lekkere cappuccino, een rustig achtergrondmuziekje, het uitzicht op het idyllische pleintje met het prachtige nevelwoud op de achtergrond… ik werd er emotioneel van.
Colombia Salento Cafe Quindino

4. Lunchen bij Brunch

Op zoek naar een fijne plek om vegan te lunchen? Dan is Brunch de plek waar je moet zijn. Voor een fijne prijs krijg je lekker grote porties geserveerd.

5. Coffee Tree Boutique Hostel

Tijdens mijn verblijf in Salento verbleef ik in het Coffee Tree Boutique Hostel. Het is even een stukje lopen, maar dan heb je ook wat. Een fijn, gemoedelijk hostel waar je gemakkelijk in contact komt met andere backpackers. Ben je van plan om de Kasaguadua-tour te doen, dan kun je in dit hostel regenlaarzen huren. Dat was voor ons een uitkomst, omdat het flink (!) had geregend.

Wil je in dit hostel verblijven, boek ‘m dan wel op tijd. Dit is een van de meest geliefde hostels in Salento.

Tip: trommel al je backpack-vrienden op en speel een avondje Tejo. Kost bijzonder weinig en gegarandeerd vermaak!

Colombia Salento Coffe Tree Boutique hostel

Ben jij je reis naar Colombia aan het voorbereiden? Lees dan zeker ook even deze tips!

Marianne

‘Naast een grote voorliefde voor vakantie en citytrips, is Marianne aan het onderzoeken hoe ze duurzamer kan leven. Duurzamer leven is een reis op zich. Ze deelt deze reis via haar instagram ‘Doemaarduurzaam’. Door deze andere kijk op reizen is ze een waardevolle toevoeging voor reistop5.com en hopen we veel van haar te lezen(en te leren).’

Bekijk alle artikelen