Ieder jaar ga ik terug naar Nepal voor een yogareis in de Himalaya, en iedere keer opnieuw kom ik weer thuis vol inspiratie! De cultuur en natuur in Nepal zijn zo indrukwekkend, dat het me niet verbaast hoeveel wijsheid er ontstaan is. Ik leer altijd weer nieuwe, wijze lessen die mijn leven verrijken en veranderen.
Niets is onmogelijk
Ik ben nu vier keer in Nepal geweest, en iedere keer kom ik in de meest verbazende omstandigheden terecht. Drie bussen achter elkaar die vastzitten in de modder op een smalle weg langs een afgrond. Bagage kwijt en niemand aanwezig op het vliegveld die weet bij wie je moet zijn om je te helpen. Alle pinautomaten leeg en de banken accepteren je pas niet. Situaties waarvan ik denk: “hoe ga ik hier ooit uit komen?”
En dan toch doet zich op wonderbaarlijke wijze een creatieve oplossing voor. Alle passagiers uit de drie bussen beginnen te helpen, staan uren te duwen en dan tovert iemand een touw tevoorschijn om de voorste bus uit de modder te slepen. Jawel, hij rijdt! En even verderop komt hij opnieuw vast te zitten. Maar de mensen proberen het gewoon opnieuw. Uiteindelijk, zij het na lang wachten, vervolgen alledrie de voertuigen hun weg. Zo zie je maar: nooit opgeven.
Op het vliegveld worden er een paar telefoontjes gepleegd en heel vaak schouders opgehaald. Vervolgens krijg je een briefje mee en belt de luchtvaartmaatschappij. Het lijkt alsof niemand precies begrijpt wat je bedoelt en het onmogelijk is dat je ooit je spullen nog terug zult krijgen. En dan toch, na nog wat heen en weer bellen, wordt de volgende dag de bagage door een lachende chauffeur bezorgd bij je hotel.
En dat geld? Een paar nieuwe Nepalese vrienden willen je wel wat lenen en kennen nog een stoffenwinkel in de stad waar je met de verkoper contant geld kunt wisselen. En zo komt alles altijd op zijn pootjes terecht.
Een tijdje geleden sprak ik weer de groep die mee was met de eerste yoga trekking in Nepal. Ik vroeg hen wat hun allerbelangrijkste advies is dat ze mee zouden geven aan als je naar Nepal gaat. Het eerste wat ze allemaal zeiden was: “Je hoeft je nergens zorgen over te maken. Alles is geregeld en alles komt goed!”
Koop voor je vertrek naar Nepal zeker een Lonely Planet voor meer informatie!
Je hebt niet veel nodig om gelukkig te zijn
Als je een trekking in de Himalaya doet, ga je echt back to basics. Je leeft uit je backpack, hebt wat goede yogakleding bij je, slaapt in eenvoudige verblijven bij de locals en eet de maaltijden die beschikbaar zijn. Zo’n eenvoudige leefstijl geeft enorm veel vrijheid en grappig genoeg zijn dat de tijden waarin ik mij persoonlijk het meest gelukkig voel.
Door dit te ervaren realiseren veel mensen zich dat er niet veel nodig is om gelukkig te zijn. Zo leer je ook van een afstandje naar je leven te kijken, stil te staan bij wat je belangrijk vindt. Je kunt loslaten wat je niet meer nodig hebt en zo ook in je dagelijks leven gelukkig zijn met minder.
Dat wordt nog eens extra versterkt door wat je om je heen ziet. De mensen in Nepal hebben veel minder dan wij. Kleine huisjes van hout of spaanplaten, waar ze met het hele gezin in wonen. Vaak drie keer per dag dezelfde maaltijd: dal bhat (rijst met linzencurry). En toch zie je altijd een grote glimlach op hun gezicht!
Bijna iedereen die mee is geweest naar Nepal vertelt dat het verblijven bij de locals hun eigen leven in een heel ander perspectief zet. Hierdoor voelen ze zich dankbaar voor wat ze hebben en zien ook dat je bij tegenslagen kunt kijken naar wat je wel hebt. En dat is vooral: een warm hart vol liefde. Dat is echt alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn!
Volg je eigen tempo
Tijdens een tocht in de bergen hoor je de gidsen om je heen voortdurend zeggen: ‘Bistari, bistari! Slowly, slowly.’ ‘Bistari’ betekent langzaam. Rustig aan, dus!
De Nepalezen zijn meesters in vertragen, iets waar wij Westerlingen een hoop van kunnen leren. Je hoeft niet in een keer naar de top. Onderweg neem je vaak pauze om op adem te komen. En de prachtige landschappen om je heen dwingen je bijna om je pas te vertragen, zodat je kunt genieten van de uitzichten om je heen.
In de bergen leer je op deze manier je eigen tempo te volgen, te luisteren naar je lichaam en verbinding te maken met de natuur om je heen. Waar ik normaal gesproken ongeduldig ben en snel door wil, leert Nepal me om me niet zo druk te maken over wat er later gaat komen. Want zoals we eerder gezien hebben: alles komt altijd goed. Waarom zou je je dan zorgen maken?
Compassie voor jezelf en anderen
In Nepal zijn de belangrijkste religies hindoeïsme en boeddhisme. Bijzonder is dat er een mix is ontstaan; dat merk je bijvoorbeeld als je Swayambhunath, de iconische stupa in Kathmandu, bezoekt. Het is een boeddhistische tempel, maar er staan ook veel hindoeïstische tempeltjes omheen. Veel Nepalese mensen geloven in beide en ze vertellen je er graag verhalen over.
Deze openheid voor andere ideeën is een uiting van de harmonieuze mindset die de Nepalezen van nature lijken te hebben. Er heerst een sfeer van compassie, een gevoel van onvoorwaardelijke acceptatie voor jezelf en anderen.
Compassie is een belangrijk principe in het boeddhisme, dat je kunt oefenen door bijvoorbeeld vriendelijkheid of mindfulness. Vriendelijkheid betekent dat je begrip hebt voor jezelf en anderen, voor alle emoties en imperfecties die er zijn. Geloof me maar, hier kun je tijdens een tocht in de bergen goed mee oefenen! Er zijn genoeg uitdagingen en hindernissen en momenten waarop je je afvraagt waarom je dit ook alweer wilde doen. Compassie betekent dat je accepteert dat niets volmaakt is. Je realiseert je dat het leven met vallen en opstaan gaat.
Sta open voor het onverwachte
Niets gaat precies zoals gepland in Nepal. In het leven. Wegversperringen beletten je ervan de plekken te bezoeken waar je graag naartoe wilde. Een vooraf gereserveerde lodge in een bergdorpje zit toch al vol als je aankomt. De mooie plek onder de waterval waar je zou gaan lunchen (of yogales doen) blijkt overstroomd te zijn. Allemaal dingen waar je geen controle over hebt, die gewoon gebeuren op reis.
Uiteindelijk komen hier vaak de mooiste ervaringen uit voort. Een spontaan gesprek met de mensen op straat, een geïmproviseerde slaapplek of een onvergetelijke avond met andere reizigers – het zijn de onverwachte dingen die je het meest bijblijven.
Zulke ervaringen, wanneer andere mensen je helpen als niet alles perfect volgens plan gaat, wanneer iets kleins een onverwachte glimlach op je gezicht tovert, waar je jaren later nog aan terugdenkt, dat zijn de dingen op reis die je leven veranderen.
Ben jij ook benieuwd naar de wijze lessen die je in Nepal kunt leren? Dit jaar organiseren mijn bevriende gids Sahadev en ik weer een aantal yoga trekkings in de Himalaya waar nog een paar plekken voor vrij zijn. We reizen met kleine groepen, dus wacht niet te lang!
Je kunt ook meer inspiratie over Nepal opdoen in andere blogs die ik voor Reistop5 schreef, bijvoorbeeld hoe je je voorbereidt op een tocht in de bergen, wat de mooiste bergtochten en de beste plekken om cultuur te snuiven in Nepal zijn.