Trekking Nepal, 5 mooie tochten door dit bijzondere land

Nepal is het paradijs op aarde als het om wandeltochten in de bergen gaat. Er zijn oneindig veel verschillende mogelijkheden, van dagtochten tot wekenlange trekkings in de bergen. Nepal heeft een enorm divers landschap – van de vlaktes op het platteland in het zuiden tot de hoogste pieken van de Himalaya in het noorden. Hou je van wandelen en natuur, en ben je niet bang om back to basics te gaan? Dan kun je je hart ophalen in het land met ‘s werelds hoogste bergtoppen! Dit zijn de vijf mooiste trekkings in Nepal die je niet mag missen.

1. Indrukwekkende uitzichten in Annapurna Sanctuary

Een van de populairste en meest indrukwekkende gebieden in Nepal is het Annapurna-gebergte. Er zijn verschillende trekkings in dit gebied, van een korte tocht met uitzicht op de pieken tot daadwerkelijke beklimmingen. Je kunt enkele dagen of wekenlang rondtrekken. De Annapurna Sanctuary Trail is een mooie middenweg: een route die ongeveer 8 dagen duurt en je tot Annapurna Base Camp (ABC) leidt. Annapurna Base Camp is een soort kom, gelegen op iets meer dan 4000 meter hoogte, omringd door de hoge pieken. Hier de sterrenhemel zien en de zonsopkomst meemaken is een ervaring die niet te evenaren is!

Vanwege de populariteit van dit gebied is het sinds enkele jaren beschermd via het Annapurna Conservation Area Project, waardoor het aantal bezoekers, begrazing en bijvoorbeeld het verzamelen van brandhout beperkt wordt. Dat neemt niet weg dat je in ieder seizoen wel mensen tegenkomt op de route. Vind je het dus fijn om een relatief toegankelijke tocht in Nepal te doen, maar ben je ook niet bang voor een beetje afzien (het blijft veel klimmen en dalen), dan is deze trekking een hele goede keuze!

Een uitgebreider verslag van de yoga trekking die ik in 2018 heb georganiseerd in dit gebied lees je hier.

annapurna sanctuary uitzicht

2. Buiten de gebaande paden op de Pike Peak Trek

Een minder bekende Nepal trekking is de Pike Peak Trek, die door het Everest-gebied (ook wel de Khumbu) loopt. Op Pike Peak, het hoogste punt van deze route, heb je een uitzicht over de Himalaya van oost tot west. De Annapurna’s, Mount Everest, Manaslu en nog veel meer. Onvoorstelbaar mooi!

Ga je graag buiten de gebaande paden en ben je niet bang om back to basics te gaan? Dan is deze tocht echt iets voor jou. Op de route kom je nauwelijks in de bewoonde wereld. Je kunt overnachten bij de locals thuis in de bergdorpen, maar af en toe ook in kloosters of in een tent. Reken op primitieve omstandigheden, met niet meer dan je nodig hebt. Juist door die eenvoud ervaar je een sterke verbinding met de natuur, met jezelf en met de wereld om je heen – iets dat een diepe rust vanbinnen kan brengen.

pike peak trekking nepal

3. Ervaar het afwisselende landschap in Langtang

Eveneens een wat rustiger, maar heel goed begaanbaar gebied, is Langtang National Park. Dit gebied is het snelst bereikbaar vanuit Kathmandu en je kunt er in relatief korte tijd het leven in de Himalaya ervaren. De eerste trekking die ik zelf ooit deed in Nepal, was de Langtang-Gosainkunda-Helambu Trekking. Dit is een combinatie van verschillende routes die vaak gemaakt wordt, zodat je een tocht door een heel afwisselend landschap maakt.

Je begint helemaal in het noorden, en klimt in een paar dagen tijd naar het hoogste punt. Zo word je meteen getrakteerd op de mooiste uitzichten en bevind je je, door het ruimtelijke landschap, voor je gevoel in het paradijs op aarde. Daarna daal je langzaam af, loop je langs de drie heilige meren van Gosainkunda, en doorkruis je vervolgens het Helambu-gebied (zie ook hieronder) tot je weer in Kathmandu uitkomt.

ReizenReizen

4. Leer het Nepalese leven kennen in Helambu

Wil je de cultuur en het leven in Nepal beter leren kennen? Dan is de Helambu trekking een echte aanrader! Op deze tocht in de Kathmandu-vallei kun je in homestays verblijven bij de locals. Zo kom je heel dichtbij het Nepalese leven.

Deze tocht is daarnaast wat minder zwaar en korter dan de andere trekkings, dus goed te doen als je bijvoorbeeld minder tijd hebt en je nog meer van Nepal wil zien. Desondanks kun je genieten van de prachtige omgeving en een de uitzichten op de Himalaya – dat is in Nepal echt niet te missen!

Zoek hier je accommodatie voor elke bestemming in de wereld!

5. Het mysterieuze Mustang

Eerlijk is eerlijk, deze tocht heb ik zelf nog niet gedaan. Maar hij spreekt tot de verbeelding; Mustang wordt ook wel het ‘Verboden Koninkrijk’ van Nepal genoemd. Net als Tibet is Mustang minder makkelijk toegankelijk. Er wordt pas sinds enkele jaren een beperkt aantal reizigers van buitenaf toegelaten. Daar heb je een speciale vergunning voor nodig, en je mag het gebied alleen in met een door de overheid aangewezen gids. Dat maakt het al tot een extra bijzonder idee om ernaartoe te gaan – er hangt een zweem van mysterie omheen.

Omdat Mustang zo lang afgesloten is geweest van de rest van de wereld, is de traditionele cultuur sterk bewaard gebleven. Je waant je dus echt in een andere wereld. Bovendien is er tussen de weinige dorpjes nauwelijks accommodatie, waardoor je ook zelf het gevoel ervaart op jezelf te zijn. Het landschap bestaat uit uitgestrekte, woeste vlaktes hoog in de bergen. Je loopt in ongeveer vier dagen naar de oude hoofdstad Lho Manthang, een ommuurde stad met een aantal indrukwekkende kloosters. Daarna ga je door het woestijnachtige landschap weer terug naar de grens.

mustang trekking nepal

En het allergaafste is… Mustang is het gebied waar ik naartoe ga voor de yoga trekking in 2020! Ik ben heel benieuwd en hoop je er volgend jaar meer over te kunnen vertellen. 

Lijkt het jou ook leuk om mee te gaan met de volgende yoga trekking? Je bent natuurlijk altijd welkom om met ons mee te gaan! Neem een kijkje op mijn website om meer te lezen over de komende yoga trekking in Nepal of die van Himalaya Travel Adventures. Je kunt ook gerust contact opnemen als je vragen hebt.

Wil je zelf een trekking gaan doen, ook dan is het van harte aan te raden om met een gids te gaan. Sahadev kent de Himalaya op zijn duimpje en is echt leuk gezelschap op reis. Voor een trekking of reis afgestemd op jouw wensen helpt hij je graag op weg! Daarnaast is het belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat, ik heb een aantal tips voor je opgeschreven.

yoga trekking nepal
Lana Donse

‘Mijn naam is Lana, en ik hou enorm van reizen, yoga en natuur! Toevallig vind ik schrijven ook heel erg leuk, dus deel ik mijn ervaringen en verhalen graag met je in mijn blogs. Het liefst schrijf ik over de landen waar ik stiekem een beetje verliefd op ben geworden: Peru, India en Nepal. Mijn liefde voor Nepal is zelfs zo groot dat ik er elk jaar naartoe ga om met een bevriende Nepalese gids een yogareis in de Himalaya te organiseren. Een droom die waarheid is geworden! Met mijn verhalen wil ik je laten meegenieten en bovenal laten zien dat het best mogelijk is om je hart te volgen – als je open durft te staan voor het leven ;)’

Bekijk alle artikelen