Spanje, Galicië: een prachtige rondreis langs de kust

Heb jij wel eens gehoord van de Spaanse Rias? Waarschijnlijk net als de meeste mensen niet. Ik had er voor mijn wereldreis ook nog nooit over gehoord. Tijdens het uitstippelen van de route kwam ik er steeds meer over te weten. Één ding was duidelijk: dit gedeelte van Spanje mochten we niet missen.

De Spaanse Ria’s liggen aan de Atlantische Oceaan en heeft een vrij ruige kust. Je vindt er de Spaanse ‘fjorden’, enorme inhammen in een heuvelachtige groene kust met ontzettend leuke Spaanse dorpjes/steden. Ik heb er een hele hoop bezocht en deel met blijdschap vijf tips over dit mooie gedeelte van Spanje.

Combineer je bezoek aan Galicië bijvoorbeeld met een tripje naar Valencia of Malaga.

A Coruña – Galicië

A Coruña is de plek waar mijn reis langs de Spaanse Rias is begonnen. Deze stad ligt in de regio Galicië en is op Vigo na de grootste van deze provincie. Door de fraaie ligging  aan de oceaan is A Coruña een echte zeestad met een grote haven, die dan ook een prominente plek in neemt.  Daarnaast zijn er een aantal kleinere jachthavens, gevuld met zeiljachten die net de beruchte Golf van Biskaje zijn overgestoken. Ondanks het feit dat A Coruña redelijk onbekend is ben ik erg verrast door de charme van deze stad. Al wandelend door de vele kleine straatjes die A Coruña kent word je bedwelmd door de heerlijke etensgeuren. De zomers en hip geklede Spanjaarden flaneren heen en weer op de gigantische boulevard en over het prachtige Maria Pita plein. Daarnaast is er een gigantisch stadsstrand waar het heerlijk afkoelen is na een dagje slenteren door de stad. Er zijn geen directe vluchten van Amsterdam naar A Coruña. Via Madrid ben je er alsnog binnen vijf uurtjes en een retourtje koop je al vanaf +- €250,-. Start je reis langs de prachtige Rias dus in A Coruña en rijd vanaf daar verder naar het Zuiden. Bijvoorbeeld naar het prachtige Finisterre.

Laxe – Galicië

Als je vanaf A Coruna naar Cabo Finisterre rijdt(+- 1 uur rijden) is het zeker de moeite waard een pitstop te maken in het plaatsje Laxe. Dit kleine vissersdorpje heeft ongeveer 4000 inwoners en er heerst een buitgewoon lieflijke en gemoedelijke sfeer. Als je in Laxe parkeert kun je een prachtige wandeling maken langs het Praia dos Cristais naar het mooie Praia de Soesto. Praia dos Christais ligt bezaaid met mooi gekleurde steentjes. Het verhaal er achter is opmerkelijk. Het strand werd vroeger gebruikt als stortplaats voor glas. Door de jarenlange schurende werking van het zand en zeewater zijn het prachtige steentjes geworden. Praia de Soesto is wat verder lopen maar van de eindbestemming ga je zeker geen spijt krijgen. Door de ligging aan de Atlantische Oceaan is dit witte zandstrand een stuk woester dan het stadsstrand van A Coruña. De golven komen er ruig binnen rollen. Het is dan ook een ideale bestemming voor golfsurfers.

Galicië stranden Spanje

Cabo Finisterre

Vanaf Laxe is het nog ongeveer een uur rijden naar het bekende Cabo Finisterre. Cabo Finisterre (wat kaap betekend) hoort bij de gemeente Finisterre en ligt in het gedeelte ‘Costa de la Muerte’ wat weer onderdeel is van de provincie Galicië. De naam, kust des doods, doet zijn naam eer aan doordat het een van ’s werelds meest verraderlijke en gevaarlijke kusten ter wereld is. Er zijn hier vele schepen vergaan en terwijl wij met ons zeilschip langs de kust zeilden gaf dat een wat spannend gevoel. Gelukkig is het weer tegenwoordig veel beter te voorspellen en was het een heerlijke zeiltocht. Cabo Finesterre is met zijn 600 meter hoge granietheuvel imponerend en een prachtig gedeelte om te bezoeken. De bekende pelgrimsroute Santiago de Compostella eindigt hier trouwens ook. Wij besloten het stuk vanuit Finisterre naar Cabo Finesterre te wandelen. Doordat we het stuk samen wandelen met vele pelgrims is het een bijzondere tocht. Op die manier kon je iets van de sfeer, het enthousiasme en de toewijding proeven. Wij bezochten Cabo Finisterre met de zonsondergang wat ongekend mooi is.Terwijl je vanaf de 600-meter hoge Kaap een fenomenaal uitzicht hebt over de oceaan, verandert de lucht in een geweldig mooi pastelkleurig schilderij terwijl de zon steeds verder in de zee zakt. *Zucht*. Een aanrader dus.

Unieke vakanties, weg van de massa

Pobra do Caraminal

Naar Pobra do Caraminal is het ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Cabo Finisterre. In Pobra do Caraminal is niet zoveel te doen. Alleen de Piscinas Naturales (natuurlijke zoetwaterbronnen) zijn écht niet te missen bij een bezoek aan Galicië. Het eerste gedeelte kan je met de auto rijden maar het laatste stuk moet je even flink hiken. Geen straf trouwens, al wandelend door de prachtige natuur met mooie eucalyptusbomen is het bij elke bocht weer een verrassing wat voor moois je aantreft. Je hoeft alleen maar de geel/blauwe markering te volgen om uiteindelijk bij de zoetwaterbaden uit te komen. Na de tocht kun je heerlijk afkoelen in het kristalheldere water en genieten van het mooie uitzicht.

Isla Cies

Wie denkt helemaal naar het Caribisch gebied te moeten afreizen voor parelwitte stranden en turquoise gekleurd water heeft het goed mis! Een stuk dichterbij vind je namelijk het veel mindere bekende Cies. Vanaf Vigo kan je de veerboot pakken naar Cies en als je de tijd hebt zou ik er zéker voor kiezen een nachtje (of twee) te blijven slapen op het eiland. Doordat het eiland onderdeel is van een beschermd natuurgebied mogen er maar een beperkt aantal bezoekers per dag naar dit eiland. Toch voelt het er al snel druk. Zodra de veerboten aan het einde van de dag echter weer vertrokken zijn heb je de stranden voor jezelf en kun je nog meer genieten van de pracht van dit eiland. Er zijn een aantal mooie wandelroutes over het eiland en ook een aantal verschillende stranden die je kunt bezoeken. Verder zijn er weinig voorzieningen, een klein aantal eetgelegenheden en een camping om te overnachten. Ik moet er trouwens nog wel even bij zeggen dat het er natuurlijk niet zo warm is als in het Caribisch gebied;) Door de koude stroming van de Atlantische Oceaan is het water vaak net iets te fris om te zwemmen. Kamperen is er prima, maar dan wel in de zomer. Al met al een niet te missen bestemming wanneer je Galicië bezoekt.

galicië uitzicht vies

Baiona

Onze reis door het geweldige Galicië eindigde bij het prachtige Baiona. Wat een heerlijke stad! Na een aantal dagen chillen op een eiland, in natuurzwembaden en vissersdorpjes heeft een grotere stad ook wel weer heel veel te bieden. En dan met name vanwege de heerlijke Spaanse sfeer en het buitengewoon goede eten. Ik heb ongeveer een maand de tijd genomen om dit gebied te verkennen en in Baiona het allerlekkerst gegeten. Dat wil ik jullie natuurlijk niet onthouden. Als je bekend bent met de Spaanse cultuur weet je dat locals vaak laat eten. dus vanaf een uur of tien beginnen de restaurantjes pas vol te lopen. Wij hadden niet gereserveerd en hoorden om tien uur dat er nog 30 reserveringen voor ons waren. Gelukkig ging het vrij snel en konden we rond half twaalf aan tafel. Voor ons als Nederlanders wat wennen maar als je mee gaat in de flow dan raak je er op een gegeven moment wel aan gewend. Het restaurantje heet Meson Jamoneria Fidalgo, de porties zijn groot(als je wat meer verschillende gerechtjes wil proeven kun je dus beter halve porties bestellen) en het is er zeer goedkoop. Na een overvloedige maaltijd met de nodige Spaanse wijntjes rekenden wij €16,- af. Verder is er in Baiona natuurlijk nog meer te doen: slenteren door de kleine straatjes en over de boulevard, jezelf verwennen met lekkere ijsjes, Fortaleza de Monterreal bezoeken, ontspannen op een van de stranden in de omgeving en véél tapas eten.

Wil je meer tips of informatie over dit gebied? Of heb je nog meer tips? Laat het in de comments weten. Op de website van ‘Ontdekgalicië’ staat trouwens nog veel meer informatie!

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen