Roadtrip maken door Finland? Dit zijn de top 5 bestemmingen.

De gedachte aan een roadtrip brengt beelden naar boven van uitgestrekte landschappen, vrijheid op de weg en avontuurlijke ontdekkingen. Finland is zo’n bestemming waar al deze elementen samenkomen. Met zijn adembenemende natuur en unieke cultuur biedt het land talloze mogelijkheden voor de ultieme roadtrip. Maar welke plekken mag je echt niet missen als je met de auto door Finland trekt?

Wanneer je met de auto naar Finland gaat, moet je natuurlijk goed voorbereid zijn. Zo is het bijvoorbeeld gevaarlijk om bij extreem koude temperaturen in het noorden in een tent te slapen. Probeer daarom een accommodatie te regelen. Ook wanneer je een dakkoffer op Menabo dakdragers meeneemt, moet je checken of deze de temperaturen aankunnen. Dakdragers en accommodatie oké? Dan ben je klaar om te gaan! 

Het Magische Lapland: meer dan alleen het Noorderlicht

Een van de hoogtepunten van elke reis naar Finland is ongetwijfeld Lapland. Het is de thuisbasis van het wereldberoemde Noorderlicht, maar er is zoveel meer te ontdekken. De regio staat bekend om zijn ongerepte wildernis, rendieren en de Sami-cultuur. Tijdens je roadtrip kun je slapen in een glazen iglo en wakker worden met uitzicht op een besneeuwd landschap. Overdag zijn er talloze activiteiten zoals huskysledetochten of wandelen door de nationale parken. Lapland is een sprookje dat je echt een keer moet beleven.

De Finse merendistricten: een paradijs voor natuurliefhebbers

Als je een fan bent van meren en bossen, dan is het Finse merendistrict jouw ideale bestemming. Gelegen in het zuidoosten van het land, biedt deze regio prachtige landschappen met meer dan 188.000 meren. Het is een geweldige plek om te ontspannen, te vissen, te kajakken of gewoon te genieten van de schoonheid van de natuur. Enkele van de beroemdste meren zijn Saimaa, Päijänne en Inari. Hier kun je overnachten in gezellige houten hutten aan het water, waarbij je de Finse sauna zeker niet mag overslaan.

Helsinki: moderne architectuur en boeiende geschiedenis

Je kunt Finland niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan zijn bruisende hoofdstad, Helsinki. De stad is een fascinerende mix van moderne architectuur, zoals het Kiasma-museum, en historische gebouwen zoals de Kathedraal van Helsinki. Hier kun je ook genieten van de lokale keuken, van verse vis in de Oude Markt tot moderne Finse gastronomie in toprestaurants. Hoewel het misschien niet de traditionele ‘roadtrip-bestemming’ is, biedt Helsinki een geweldige stedelijke onderbreking van al het natuurschoon.

Åland-eilanden: een stukje Finland met een Zweedse twist

De Åland-eilanden zijn een autonome regio van Finland maar hebben een sterk Zweeds karakter. Ze bieden een unieke mix van Finse en Zweedse cultuur, wat terug te zien is in de architectuur, taal en gastronomie. De archipel bestaat uit ongeveer 6.700 eilanden en is een prachtige plek voor fietsen, wandelen en zeilen. Het is ook een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van de rustige omgeving, weg van de drukte.

Turku: de oudste stad van Finland

Gelegen aan de zuidwestkust van Finland, is Turku een stad vol geschiedenis en cultuur. Het is de oudste stad van Finland en was ooit de hoofdstad van het land. Hier kun je het middeleeuwse Turku-kasteel bezoeken, wandelen langs de rivier Aura en genieten van de lokale delicatessen op de markt. Het biedt een mooie balans tussen het oude en het nieuwe, met moderne winkels en restaurants naast historische sites.

Is Finland de ultieme roadtripbestemming? Met zijn diversiteit aan landschappen, van het magische Lapland tot de bruisende stad Helsinki, biedt het land iets voor iedereen. Het unieke aan een roadtrip door Finland is dat je zowel kunt genieten van ongerepte natuur als van moderne stedelijke centra. Het is een land dat je blijft verrassen en waar je steeds weer iets nieuws kunt ontdekken. Dus ja, Finland is absoluut een topbestemming voor een onvergetelijke roadtrip.

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen

1 comment